Gazete Vatan Logo

TOKİ, ABD'ye el attı!

TOKİ, New York’a Osmanlı mimarili Türkevi yapacak

TOKİ Amerika’nın New York Eyaleti’nde 30 katlı Türkevi inşa edecek. Dışişleri Bakanlığı’nın Birleşmiş Milletler binasının çaprazında yer alan iki parseli satın aldığını açıklayan TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, “Başbakanımızın yurtdışındaki binalarımızda Türk mimari özelliklerinin kullanılması yönünde talimatı var. Biz de Türkevi’nde, Osmanlı-Selçuklu mimarisini kullanacağız” dedi

BAŞBAKANLIK Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı, Amerika’nın New York Eyaleti’nde 30 katlı Türkevi inşa etmeye hazırlanıyor. New York’taki Birleşmiş Milletler (BM) binasının çaprazında hem Türk Konsolosluğu, hem de Türkevi binalarının bulunduğunu söyleyen TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, söz konusu yapıların yanındaki iki parseli de Dışişleri Bakanlığı’nın satın aldığını açıkladı. Türkevi inşaatında teknik danışmanlık hizmeti vermek üzere Dışişleri Bakanlığı ile protokol imzaladıklarını söyleyen Karabel, “Başbakanımızın yurtdışındaki binalarımızın hem dış cehpesi, hem de iç mekanlarında Türk mimari özelliklerinin simgelerinin kulanılması yönünde talimatı var. Bu kapsamda biz de Türkevi’nde, Osmanlı-Selçuklu mimarisini kullanacağız” dedi.

Müşavir ihalesinin tamamlandığını, projeci seçim ihalesini de 2013’ün Ocak ayında yapmayı planladıklarını aktaran Karabel, şöyle devam etti: “Bu kentte bulunan mevcut Türkevi yıkılarak, çevredeki imar şartları neye elveriyorsa 25-30 katlı bir bina yapılacak. Daha önce de New York Belediyesi’ne yaptığımız bir ziyarette bu konuda bize yardımcı olacaklarını ve çevreden de alacağımız onay doğrultusunda 30 kata kadar çıkmamıza izin verebileceklerini söylediler. TOKİ bünyesinde oluşturduğumuz tasarım birimi ile Türkiye’de Osmanlı-Selçuklu mimarisine, yöresel mimari örneklerine uygun projeler üretmeye başladık. New York’taki Türkevi binasında da Türkiye’yi simgeleyen figürler kullanılacak.”

İdare’nin yurtdışındaki çalışmalarını sürdürdüğüne değinen Karabel, “Bu kapsamda Somali’de 200 yataklı hastane, 40 derslikli hemşire yüksekokulu ve 2 bin kişi kapasiteli dini tesis inşaatı devam ediyor. Pakistan’da süren 4 bin 620 konut ve sosyal donatıların inşaatının da gelecek yıl içinde tamamlanması planlanıyor” dedi. Karabel, bu çalışmaların Türk halkının desteğiyle, Hazine’den herhangi bir bedel çıkmadan gerçekleştirildiğini belirtti.

Haberin Devamı