Gazete Vatan Logo

Tokat'ta otobüs faciası

Şoför uyudu, otobüs viraja 70 yerine 120 kilometre hızla girdi

İstanbul'dan Van'a giden yolcu otobüsü, bu sabaha karşı Tokat'ın Reşadiye ve Niksar ilçeleri arasında sürücünün uyuması sonucu Kelkit Çayı'na uçtu. Sadece 11 kişinin yaralı kurtulduğu kazada 14 kişi öldü, 20 kadar yolcu, çocuk ve araç personeli Kelkit'in azgın sularında sürüklenerek kayboldu.

Van Erciş İtimat seyahat şirketine ait Abdülbaki Yıldırım yönetimindeki 07 GG 324 plakalı otobüsü, Reşadiye-Niksar karayolunun 7'nci kilometresinde Darıderesi Köyü yakınlarında bu sabaha karşı saat 03.30 sıralarında virajı alamayarak Kelkit Çayı'na uçtu. Nehrin sularına gömülen otobüsteki can pazarından kurtulan ve azgın sularda yüzerek kıyıya çıkan yolcu 28 yaşındaki Erhan Biçer, gece karanlığında 4 kilometre yürüyerek Darıderesi Köyü'nde gidip haber verdi. Köy muhtarı güvernlik birimleirne haber verirken köylüler de kurtarma çalışması için kaza yerine koştu. Gelen kurtarma ekibi ve köylüler, o sırada suya tam gömülmeyen otobüsün tavanına çıkıp çaresizce kurtulmayı bekleyen 10 kişiyi halat atarak kurtardı. Bu sırada bir yolcunun cesedi çıkarıldı. Bu sırada içindekilerin imdat çığlıkları arasında Kelkit Çayı'nda 200 metre sürüklenen otobüs sulara gömüldü.

BARAJ KAPAKLARI KAPATILDI
Karların erimesi nedeniyle Kelkit'in soğuk ve azgın sularında kurtarma çalışması yapılamadığından su seviyesinin düşürülmesi için Sivas'ın Suşehri İlçesi yakınlarındaki Kılıçkaya Barajı kapakları kapatıldı.

Bu arada Sivil Savunma, İtfaiye ve Jandarma ekipleri ile Ordu, Sivas, Samsun ve Amasya'dan gelen 8 dalgıç çalışmalara başladı. Kurtarma çalışması devam ederken, henüz belirlenemeyen 2 kişinin cesedi olay yerinden 20 kilometre uzaklıkta Niksar İlçesi yakınlarındaki Hamidiye Köprüsü'nde, 2 kişinin cesedi olay yerinden 2 kilometre uzaklıkta bulundu. Baraj kapaklarının kapatılmasıyla su seviyesi yaklaşık 1.5 metre düşünce yarısı ortaya çıkan otobüsten 2'si kadın, 1'i çocuk 9 kişinin daha cesedi çıkarıldı. Böylece bulunan ceset sayısı 14'e yükseldi. Cesetlerden birinin otobüsün arkasındaki bölmede uyuyan ikinci şoför Süleyman Karaman olduğu belirlendi.

SAYI TAM BİLİNMİYOR
Man marka 54 yolcu kapasiteli otobüsün İstanbul'dan 39 biletli yolcu 2 şoför ve 2 muavin ile hareket ettiği, ayrıca biletli olup olmadığı öğrenilemeyen 4 bebeğin bulunduğu belirtildi. Bu durumda otobüste 43 ya da 47 kişi bulunduğu tahmin ediliyor.

Kurtarma ekipleri, ön camı kırılan otobüsten Kelkit'in azgın sularında sürüklenen yaklaşık 20 kişiyi bulmak için Erbaa İlçesi'ne kadar olan 90 kilometrelik bölgede arama çalışmasını sürdürüyor. Su sıcaklığının 3 derece olduğu nehirde, arama çalışmalarının güçlükle sürdürülüyor.

Bulunan cesetler ise kimlik tespiti ve otopsi yapılmak üzere Reşadiye Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

VİRAJI DÖNERKEN UÇTU
Tokat Vali Vekili İzzet Ercan, karayolları ve trafik polis ekiplerinin yolda inceleme yaptığını ve herhangi bir fren izine rastlanmadığını açıkladı.

Trafik yetilileri, otobüsün azami 70 kilometre hızla girilmesi gereken viraja 120 kilometre hızla girmesi sonucu Kelkit Çayı'na uçtuğu, yolda hiç bir fren izine rastlanmamasının da kazanın sürücünün uyumasından kaynaklanıdğı sonucuna vardı.

YÜZEREK KURTULDU, KÖYE GİDİP HABER VERDİ
Nehire uçan otobüsteki cam pazarından, kırılan ön camından çıktıktan sonra 15 metre yüzerek karşı kıyıya çıkan 30 yaşındaki Erhan Biçer, yürüyüp gittiği Darıdere Köyü'ne kazayı haber vererek yardım istedi. Reşadiye Devlet hastanesi'nde tedavi altına alınan Biçer, DHA muhabirine kazayı şöyle anlattı:

"Bir gürültüyle uyandım. Otobüs suyun içindeydi. Ön cam kırılmıştı, ben ön tarafta 7 numaralı koltukta oturuyordum. Nasıl çıktığımı tam hatırlamıyorum. Suda sürüklenirken kendime geldim, yüzerek karşı kıyıya çıktım. 300 metre kadar yürüdükten sonra halat köprüden geçip yine yolun bulunduğu tarafa geçtim. Orada bir köy yolu gördüm. Yürüyerek gittim ve köylülerden yardım istedim. Otobüs koltukları doluydu. Üç de çocuk vardı."

Reşadiye Devlet Hastanesi'ne kaldırılan ve sağlık durumları iyi olan diğer 10 kişi şunlar:

Abdulbaki Taş (32), Birsel Aydemir (18), Hayrettin Denizer (32), Vahdettin Kaya (37), Nihat Çelik (32), Giyatet Gülcen (25), Engin Demirtaş (12), Erdal Denizer (27), Velyettin Sango (37) ve Mehmet Nuri Aksu (33).

Haberin Devamı