Gazete Vatan Logo

Tofaş Meksika'yı fethediyor

Ekonomik kriz Tofaş’a yaradı Doblo’yla giremediği Amerika kıtasını arka bahçeden keşfetti

Krizi atlatmak için alternatif pazarlar arayan Tofaş, Meksika’ya yöneldi. Doblo’nun ABD’ye ihracatını rafa kaldıran şirket, Amerika kıtasına Linea göndermeye başlıyor. Tofaş, vergi teşviği başlatan Rusya’ya da 300 milyon euroluk ihracat yapacak.

Tofaş’a küresel ekonomik kriz piyangosu vurdu. Yeni Doblo’nun ABD’ye ihracatını şimdilik rafa kaldıran şirket, bu kıtaya arka bahçeden girmeyi başardı. Krizde, üretimin ve ihracatın düşmemesi için alternatif pazarlar arayan şirket, Güney Amerika kıtasını keşfetti. Tofaş CEO’su Ali Pandır, ekonomik krizde Linea modellerinin dünyada öne çıktığını belirterek, “O segmentte verilen para ve kalite anlamında Linea çok popüler hale geldi. Krizde tüketiciler Linea’yı arar hale geldi” dedi. Linea’nın Brezilya’da üretilmesine karşın Meksika’nın Türkiye’den araç talep ettiğini belirten Pandır, şunları kaydetti:

“Bu yıl 250 adet araç ihraç edeceğiz. İhracat Eylül’de başlıyor. Adetsel olarak az olabilir ancak bizim için Amerika kıtası çok önemli. Bu rakam zaten her yıl daha da yukarı çıkacaktır. ABD’de küresel krizde 6 ve 8 silindirli araçlar satılmaz oldu. Artık herkes küçük otomobiller tercih ediyor. Açıkçası Meksika’ya Linea ihraç edeceğimiz aklımıza gelmezdi. Ancak krizde ‘Bunu nasıl atlatabiliriz, hangi ülkelere daha ihraç edebiliriz?’ diye düşünüyorsunuz. Yakınlarında, Brezilya’da fabrika olmasına karşın oradan almamalarının nedeni ise araçların homogolasyonu.”

Rusya yeniden gözde

Tofaş, krizde alternatif pazar olarak sadece Meksika’yı keşfetmedi. Şirket, pazarın canlanması için vergi teşviği başlatan Rusya’ya yeniden ihracata başladı. Tofaş, Rusya Federasyonu’na CKD (parça) olarak Fiat Albea ve Fiat Doblo gönderiyor.

Ali Pandır, “Rusya yeniden gözde pazarlarımızdan biri oldu. 2010’da 10 bin Albea ve Doblo araç ihraç edeceğiz. Önümüzdeki yıl teşviklerin devam edileceği belirtiliyor, biz de böylece ihracatımızı 20 bin adede yükseltiriz. Bu yıl 125 milyon euroluk bir ihracat yapacağız. 2011’de bu rakam 300 milyon euroyu bulabilir” açıklaması yaptı.

Pandır, önümüzdeki günlerde Linea’nın Rusya’da da lansmanının yapılacağını belirterek, yılsonuna kadar 2 bin 500 araç ihraç etmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.

İç satışlar PSA’yı 40 milyon euroluk cezadan kurtardı

Tofaş, Minicargo ve yeni Doblo projesinde Fiat ve PSA Group (Peugeot-Citroen) ile “al ya da öde” garantisi uyguluyor. Bir başka deyişle yapılan kontrat doğrultusunda İtalyanlar ve Fransızlar, Türkiye’den araç talep etmeseler bile bunun bedelini ödüyor. Tofaş’ın yılda 160 bin adet Minicargo satacağına ilişkin bir anlaşması bulunuyor. Yani 160 bin adetlik satışın parası garanti. Ali Pandır, anlaşmaya rağmen taraflar arasında iyi niyetin olduğunu ve PSA Group’un geçen yıl verdiği siparişin altında araç almasına karşın ceza kesmediklerine işaret etti. Pandır, “PSA alması gereken miktardan daha az araç satın aldı. Ama bizim iç pazar hareketli olduğu için, onların araçlarını iç pazara yönlendirdik. 2009’da 10 bin adetlik Fiorino satışı öngörüyorduk, bu rakam 30 bin adede yükseldi. Böylece araç başına 2 bin euroluk cezayı PSA Group ödemekten kurtuldu. Bu da 20 bin araçta 40 milyon euro ediyor” dedi.

PSA Group 2008’de almadığı araçlar için Tofaş’a 34 milyon euro ceza ödemişti.

Oto pazarı 2011’de 700 bini aşar

Fiat Marka Direktörü Okan Baş, Rusya’ya gönderilen, Meksika’ya da ihraç edilmeye hazırlanan Linea’nın Türkiye’de de yoğun talep gördüğünü belirterek, “2009’un toplamında sattığımız Linea’yı bu yıl 15 Ağustos’a kadar sattık. Şu ana kadar 10 binin üzerinde Linea sattık. Bizim gerçekten parlayan yıldızımız oldu. Kriz sonrası senaryolarına çok uydu” dedi. Baş, otomotiv pazarında aynı temponun devam etmesi halinde pazarın 2011’de 700 bin adedi aşabileceğini söyledi.

İhraç edilen 3 araçtan biri Fiat oldu

Yılın ilk 6 ayında Türkiye’nin otomotiv üretimi ve ihracatının yaklaşık üçte birini Tofaş karşıladı. Şirketin sattığı araçların yüzde 87’sini Bursa fabrikasında üretilen araçlar oluşturdu. Bunun ağırlığı da hafif ticari araçtı.

Çalışanlar tasarruf için 260 bin ‘cin fikir’ önerdi

Tofaş ekonomik krizde alternatif pazarları keşfetmenin yanı sıra önemli ölçüde tasarrufa da gitti. Şirket, çalışanların “cin fikirleri” sayesinde son 3 yılda 30 milyon euro tasarruf etmeyi başardı. Fabrikanın maliyetlerini düşürmesi için Tofaş çalışanları, yönetime 260 bin öneri getirmiş. Bu da çalışan başına 30’dan fazla öneri anlamına geliyor.

Ekonomik kriz öncesine yavaş yavaş dönüyoruz

Ali Pandır, otomotivde yaşanan hareketliliğe karşın sektörün 2008 yılının daha uzağında olduğunu söyledi. Pandır, “2008’e yavaş yavaş dönüyoruz. O dönem üç vardiyaydık, şimdi ise iki. Kapasite kullanımımız yüzde 90’lara ulaşmıştı, bu yıl yüzde 75-80’lerdeyiz” diye konuştu.

PERSONEL rap grubu kurdu Tofaş bestesi yapıyor

Ali Pandır, 30 yıldır otomotiv sektöründe çalıştığını ancak Tofaş gibi bir kurumu görmediğini söyledi. Pandır, “8 farklı ülkede bulundum ama Tofaş çalışanları kadar kurumuna bağlı kimseyi görmedim. Çok özverililer” dedi. Tofaş CEO’su çalışanların “rap” grubu kurduğunu ve Tofaş’a özel parçalar bestelediğini de kaydetti.

Haberin Devamı