Gazete Vatan Logo

Tofaş’ın gururu

7 markaya üretim yapan Tofaş, 5 milyonuncu aracı banttan indirdi. Bu model Egea oldu. Şirket 2016’da üretim ve ihracat rekoru kıracak.

Tofaş’ın gururu

45 yıl önce ‘Hacı Murat’ olarak bilinen Murat 124 modelinin üretimine başlayan Tofaş’ın Bursa fabrikası, 5 milyonuncu aracı bantlardan indirdi.

Tofaş’ın ürettiği 5 milyonuncu araç, 1 milyar dolarlık tarihi yatırım ile hayata geçirilen Egea ailesinin Fiat Egea Hatchback versiyonu oldu.

Kurulduğu yıl olan 1971’de 20 bin adetlik üretim kapasitesi ve 600’e yakın çalışanıyla mütevazı bir fabrika olan Tofaş, bugün 400 bin adetlik üretimi,

10 bini aşan çalışanıyla 7 markaya aynı anda ürün geliştiren bir deve dönüştü.

Tempra dönüm noktası

Koç Holding ve Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ortaklığında faaliyetlerini sürdüren Tofaş’ın 1990’ların ortasına kadar dönemin sanayi ve ekonomik şartlarıyla, ağırlıklı montaj üretimi yaptığına değinen Eroldu, o yıllarda yan sanayinin oluşması yolunda önemli adımların atıldığını belirtti.

1995’te Tempra’yla Türkiye’nin ilk büyük ölçekli ihracatına imza attıklarını belirten Eroldu, Ar-Ge çalışmalarının yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu vurguladı.

1996’da Gümrük Birliği ile Avrupalı araçların Türkiye’de serbestçe satılmasının kendilerini yepyeni bir rekabet ortamına getirdiğini söyleyen Eroldu, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Tofaş olarak bu dönemde bir taraftan Ar-Ge çalışmalarına başlamış, diğer taraftan Doblo üretiminde Avrupa’nın tek üretim merkezi haline geldik. Bir sonraki evre 2000’den sonraki 15 yıllık dönemdir. Bu dönemde de yurt dışı pazarlar için ürün geliştirmeye soyunduk. Doblo, Minicargo projeleri bu dönemin getirileridir. Bugün geldiğimiz noktada daha da ileri bir seviyedeyiz.”

23 farklı modeli banttan indirdi

TOFAŞ CEO’su Cengiz Eroldu, Murta 124 ile başlayan ve 5 milyonuncu araca uzanan yolculuklarında Bursa fabrikasından 23 farklı modeli yollara çıkarmanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Eroldu, şöyle devam etti: “Bu süreçte edindiğimiz bilgi birikimini, en az üretimde eriştiğimiz rakamlar kadar değerli buluyorum. Yıllar içinde edinilen know-how’ın değerini maddiyatla ölçmek mümkün değil. Bu bilgi birikimi bizi bugün otomotiv sektöründe iyi bir üretici olmanın ötesinde iyi bir ürün geliştirici haline getiriyor; bize küresel rekabet gücü sağlıyor. Bugün sadece kendimiz için değil, sektör için de teknoloji üretir hale gelmenin gururunu yaşıyoruz. 5 milyon araca giden yolculuğumuzda emeği geçen tüm çalışanlarımıza, bayilerimize ve yan sanayimize teşekkür ediyorum.”

Haberin Devamı

Cengiz Eroldu, Türk otomotiv sektöründe üretim ve ihracatın yüzde 25’ini tek başına gerçekleştirdiklerini belirtti.

Ailelerin ilk aracını ürettik

Cengiz Eroldu, Türkiye’de pek çok ailenin ilk aracı olan modellerden yola çıkıp otomotivin ana yurdu kabul edilen Kuzey Amerika ülkeleri de dahil olmak üzere dünyanın pek çok yerine otomobil ihraç eden küresel bir oyuncuya dönüştüklerini söyledi. Eroldu, şunları kaydetti: “Proje fikrini burada oluşturup, Egea’da olduğu gibi, geliştirilmesini üstlenir duruma geldik. Türkiye’de ‘küresel ürün yönetimini’ bir model ailesi ile yapan tek şirketiz.”