Gazete Vatan Logo

Tofaş dev yatırımla 1 koyup 3 aldı

Tofaş CEO’su Eroldu, Aegea projesinde yer alan 3 yeni otodan 2023’e kadar 1.3 milyon adet üreteceklerini belirterek, “11 milyar $’lık ihracat garanti” dedi

Tofaş dev yatırımla 1 koyup 3 aldı

11 milyar $’lık Ege

Tarihinin en büyük yatırım hamlesine kalkan Tofaş, Aegea (Ege) projesinde büyük risk alarak başarıya ulaştı. 1 milyar dolarlık Aegea projesiyle sedan, hatchback ve station wagon olmak üzere 3 yeni yerli otomobil üretmeye hazırlanan şirketin adeta 1 koyup 3 aldığı ortaya çıktı.

Aegea projesinin doğuşunun perde arkasını aktaran Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, “1 milyar dolarlık yatırım, 3 yeni proje, 2023’e kadar 1 milyondan fazla araç üretimi. Büyük riskin altına girdik” dedi. Sedan otomobil projesini 2009’da konuşmaya başladıklarını söyleyen Eroldu, şunları kaydetti:

1 milyar dolarlık yatırım

“1 milyar dolarlık 3 modelin çıkış noktası sedandır. Diğerleri sonradan eklendi. Sedan yatırımı planlarken aklımızda ‘yeni ve farklı ne üretebiliriz’ vardı. Türkiye pazarına yönelik sadece sedan üretmek çok riskli. Aldığımız iki risk şu oldu... Bir tanesi modüler yepyeni bir platform kurduk. Modüler olması, bizim esnek olmamızı sağladı.

İkinci yatırımımız gövde hatlarının flex line hale getirilmesi. Böylelikle yeni ürün devreye alma sürecinde hatları durdurmamıza gerek kalmıyor. Yola çıktığımız zaman bazı avantajlar yakaladık. Bravo’nun ömrünün sonuna gelmesi, sedan yatırımının yeni bir hatchback yatırımında maliyetleri düşürecek olması ve zaman tasarrufu avantajlarımızdı. Biz de Fiat’ı zorlamaya başladık yeni modeller için... Fiat Chrysler Automobiles CEO’su Sergio Marchionne sedan otomobili çok beğendi. Maliyet anlamında daha avantajlı olması, Tofaş’ın ‘Altın Fabrika’ seviyesine yükselmesi sayesinde hatchback ve station wagon projesini de aldık. Sedandan 1 yıl sonra 2 yeni ürün de onaylandı. Tek bir araç üretiminin yatırım tutarı 750 milyon eurodur. Biz 3 otomobili 1 milyar dolara yani yarı fiyatına üretmiş olacağız. 600 bin araçla yola çıktık, 1 milyon 280 bine ulaştık. 2023’e kadar sedandan 580 bin adet, HB ile SW’den 700 bin adet üreteceğiz. Kumar oynadık, kazandık. 1 koyup 3 aldık.”

Haberin Devamı

Fiat, Türkiye’yle büyümeye geçecek

Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, Fiat’ın büyümeyi tekrar Türkiye ile yakalayacağını belirterek, “1999 yılında Doblo’nun piyasaya çıkmasıyla çok önemli bir ivme kazanmıştı. Şimdi Panda ile birlikte en çok satan otomobil ailesini Türkiye üretecek. Fonksiyonel

Haberin Devamı

ürün tedariğinde Panda’dan sonra Aegea gelecek. Fiat’ın bizsiz büyümesi mümkün değil. Bu, Fiat için Tofaş’la birlikte ikinci büyüme dönemi olacak” dedi.

2023’e kadar önümüzü görüyoruz

Cengiz Eroldu, Aegea projesiyle 2023’e kadar önlerini gördüklerini söyledi ve ekledi: ‘Al ya da öde’ anlaşmamız olduğu için ihracat gelirimiz garantide. Sedan, hatchback ve station wagon modellerden 1 milyon 280 bin adet üreteceğiz. 1 milyon adedi ihraç edilecek. 10 milyar euroluk (11.5 milyar dolar) ihracat garanti.” Sedan bu yılın Kasım ayında, diğer iki model 2016’nın ilk yarısında satışa çıkacak.

İlk kez Big 5’e giriyor

Cengiz Eroldu, Aegea sedanın ‘Big 5’ olarak bilinen Almanya, İlgiltere, Fransa, İtalya ve İspanya’da da satılacağını kaydetti. Eroldu, Aegea ile Avrupa’nın 5 büyük ülkesine ilk kez binek otomobil ihracatı gerçekleştireceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Ailenin dünya lansmanı Cenevre’de

Cengiz Eroldu, Aegea sedanın dünya tanıtımını İstanbul Autoshow 2015’te yaptıklarını hatırlatarak, “Hatchback ve station wagon modellerinin tanıtımı önünüzdeki yıl Cenevre Otomobil Fuarı’nda gerçekleşecek. Sedanla birlikte tüm aileyi sergileyerek daha etkili olmak istiyoruz” dedi. Eroldu, projede kullanılan Aegea’nın çok güzel ve anlamlı bir isim olduğunu belirterek, “İsmin değişmesi konuşuluyor. Tam netlik kazanmadı, ürünün lansmanında belli olacak. Ama biz sedanda Aegea isminin kalmasını istiyoruz” dedi.

Tasarımda Türk imzası

Aegea sedanın daha kaslı daha agresif bir yapısının olduğunun altını çizen Cengiz Eroldu, otomobilin Türk tüketicilerin beğenileri doğrultusunda tasarlandığını söyledi. Eroldu, “Türkiye’de klinik testler gerçekleştirildi. Bir otomobil ilk kez Türkler’in isteklerine göre geliştirildi” diye konuştu.