Gazete Vatan Logo

TOFAŞ “Cehennemin Kapısı”nı yeniden açıyor

Pamukkale’de yapılan antik kent kazılarında ortaya çıkarılan dünyaca ünlü “Cehennem Kapısı”, TOFAŞ’ın desteği ile tekrar ayağa kaldırılacak.

TOFAŞ “Cehennemin Kapısı”nı  yeniden açıyor

Türkiye’nin en fazla turist ağırlayan iki noktasından biri olan Hierapolis antik kentindeki Yunan-Roma mitolojisinde yeraltına açılan bir kapı olarak kabul edilen ve Strabon’un eserlerinde ‘ölüler dünyasına açılan geçit’ olarak da adlandırılan Plutonium antik yapısı tekrar ayağa kaldırılıyor.

4 milyon lira destek

Geçtiğimiz yıllarda bilim dünyasının ilgisini çeken keşfin ardından TOFAŞ sponsorluğunda gerçekleştirilen proje kapsamında ortaya çıkarılan ve “Cehennem Kapısı” tabiri ile ünlenen Plutonium, Türkiye’de engellilerin gezebileceği parkura sahip ilk antik kent alanı olma özelliğine sahip olacak. Proje kapsamında çıkarılan Hades heykelinin orijinali müzede sergilenecek. TOFAŞ’ın İtalya’da yaptırdığı 3 metrelik replika ise Plutonium’da konumlandırılacak. Önümüzdeki sene tamamlanacak yapıyı yüzbinlerce turistin ziyaret etmesi bekleniyor. Hierapolis Antik Kenti’nin kazı çalışmalarında 60 yılı geride bıraktıklarını ifade eden TOFAŞ CEO’su Cengiz Eroldu, yaptıkları çalışmanın çok değerli olduğunu ifade etti. Buradaki projeye tutku ve özveri ile bağlandıklarını dile getiren Eroldu, 2005 yılından itibaren kazılara finansal destek verdiklerini son yıllarda işin finansal boyutunun yanında kurum olarak projenin içinde olduklarını belirtti. Eroldu, bu kazıya 1 milyon, toplamda Hierapolis’e 4 milyon lira destek aktardıklarını ve desteklerinin süreceğini ifade etti.

Haberin Devamı

1 .5 milyon turist bekleniyor

Hierapolis’ TE kazının başında bulunan Salento Üniversitesi’nden Prof. Francesco D’Andria, bu sene sonuna kadar kente 1.5 milyon turistin gelmesini beklediklerini söyleyerek şöyle devam etti: “Plutonium’u kaplıcanın yolunu tekrar inşa ederek bulduk. Burada kurban ayinleri izlenirdi. Biz önceki kaynaklara göre buranın farklı bir alanda olduğunu sanıyorduk.”
Tekstil ve sağlık merkezi
Hierapolis, geçmişte tekstil, sağlık ve mermerleriyle taş zenginliği açısından ön plana çıkıyordu. Şimdi bu mirası Denizli sırtlamış durumda. Kazı alanında Çoğunluğunu İtalyanların oluşturduğu 70 kişilik arkeolog ekibi çalışıyor. Önümüzdeki sene bu rakam artacak.

Haberin Devamı