Gazete Vatan Logo

Tofaş ‘euro krizi’ni yerli Opel Combo ihracatıyla aşacak

Opel Combo, Tofaş fabrikasındaki bantlardan indi

150 milyon euro yatırımla ortaya çıkan yeni Opel Combo, Tofaş fabrikasındaki bantlardan indi. Tofaş CEO’su Ali Pandır, Opel/Vauxhall’a gönderecekleri Combo modeliyle Avrupa pazarının yüzde 75’ine denk gelen ilk 4 büyük ülkenin etkin ihracatçısı haline geldiklerini söyledi. Pandır, “Euro Bölgesi’ndeki daralma nedeniyle 2012’de İtalya ve Fransa’ya yapacağımız ihracat azalır. Ancak krizi yerli Combo’yla aşacağız. İhracatımız Almanya ve İngiltere sayesinde düşmez” dedi

Avrupa’nın sayılı ticari araç üretim üslerinden biri olan Tofaş, Fiat, Peugeot ve Citroen’den sonra Opel ile Vauxhall için ürettiği yeni Combo’yu Bursa fabrikasındaki bantlardan indirdi. Opel, 150 milyon euro yatırımla ortaya çıkan Combo modeliyle 11 yıl aradan sonra dolaylı da olsa Türkiye’de üretime geri dönmüş oldu. Tofaş, Fiat Doblo platformunda tasarlanan araçtan yılda 40 bin adet üretecek. Şirket, bu yılsonuna kadar ise 5 bin 250 adet Combo’yu AB pazarlarına gönderecek. Yapılan anlaşma doğrultusunda 5 yılı aşkın ortaklık süresince 250 binden fazla Combo üretilmiş olacak. Tofaş, Combo ihracatıyla Avrupa Bölgesi pazarlarında yaşanan daralmadan etkilenmeyecek. Bir başka deyişle ‘euro krizi’ni, Opel/Vauxhall’ın yeni hafif ticarisiyle aşacak.

Ürettiği marka sayısı 5 oldu

Bursa fabrikasında düzenlenen törende konuşan Tofaş CEO’su Ali Pandır, ‘2011 yılının ticari aracı’ seçilen Fiat Doblo ile aynı platformu paylaşan Opel Combo’nun banttan inişini kutladıklarını söyledi. Pandır, son 5 yılda geliştirdikleri Linea, Mini Cargo (Fiat Fiorino, Peugeot Bipper, Citroen Nemo), yeni Doblo ile birlikte Bursa fabrikasının kapasite, modernizasyon ve otomasyon yatırımlarına toplam 2 milyar dolardan fazla yatırım yaptıklarını söyledi. Pandır, şöyle devam etti:

“Fiat’ın yanı sıra Mini Cargo projesiyle Peugeot ve Citroen markalarına üretim yapan Tofaş, Opel/Vauxhall ile birlikte marka sayısını beşe çıkarmanın gururunu yaşıyor. Böylece Fiat ile İtalya, Peugeot ve Citroen ile Fransa’dan sonra Opel/Vauxhall ile Almanya ve İngiltere pazarlarının hakim markalarını ihraç portföyümüze kattık. Avrupa’nın yüzde 75’ine tekabül eden ilk 4 büyük ülkenin etkin ihracatçısı oluyoruz.”

Ali Pandır, Euro Bölgesi’nde borç krizinin yayıldığını, önümüzdeki yıl İtalya ve Fransa pazarlarının darabileceğini belirterek, “Ancak yeni Combo sayesinde ihracatımız olumsuz etkilenmeyecek. Almanya pazarı kurtarıcımız olacak. 2012’de 2011’e benzer bir ihracat rakamı yakalarız” diye konuştu.

Tofaş, 2010’da adet bazında 193 bin olan ihracat rakamını 2011’de 195 bin adedin üzerine çıkarmayı hedefliyor. Şirket, 2012’de de bu seviyelerde ihracata ulaşacak.

11 milyar $’lık ihracat geliri

Pandır, önümüzdeki yıldan itibaren Doblo’nun üretim kapasitesinin 160 bin adede çıkacağını ve Chrysler ile yapılan çalışmalar kapsamında ABD’ye başlayacak ihracatla 2013’te kapasitenin 180 bin adedi aşacağını kaydetti.

2000’de üretimine başlanan Doblo’nun, ömrü boyunca 1.5 milyon adet üretileceğini dile getiren Pandır, 11 milyar dolardan fazla ihracat geliri sağlanacağını ekledi.

Ekonomiye 1.4 milyar euro kazandıracak

OPEL Türkiye Genel Müdürü Özcan Kekklik, Tofaş ile gerçekleştirdikleri işbirliği çerçevesinde, Bursalı Combo’nun Avrupa’ya sunulmasının Opel’in Türk otomotiv sanayine olan güvenini gösterdiğini söyledi. Keklik, hafif ticari aracın Türkiye ekonomisine büyük katmadeğer sağlayacağını belirterek, şöyle devam etti: “Opel Combo’nun ülkemiz topraklarında üretimine paralel sadece bu üretime ilişkin yerli tedarikçilerden gerçekleştirilecek satın alımlarımızın değeri yaklaşık 1.4 milyar euro olacak. Bu rakam bugün burada gerçekleşmeye başlayan üretimin ülke ekonomimiz için orta ve uzun vadede büyük derecede bir katma değer yaratıldığının güzel bir örneği.”

2011’de 320 bin adetle üretim rekoru kırıyor

Tofaş, 2011’de üretim ve satış rekoru kıracak. Geçen yıl üretimin CKD dahil 312 bin adet olduğunu belirten Ali Pandır, “Bu yıl 320 bin adetlik üretimle rekor bekleniyor. İç pazarda da satışlarımızın 2010 yılı toplamı 110 bin adet. 2011’de ise yaklaşık 130 bin adede ulaşırız. 2011 rekorlar yılı olacak” dedi. 2012’de pazarın yüzde 10 daralacağını öngören Pandır, 10 bin adet daha az araç satacaklarını söyledi.

Haberin Devamı