Gazete Vatan Logo

TOBB geleneği Başbakan için bozdu

TOBB 2011 Genel Kurul toplantısı için 16 yıllık geleneği bozdu.

Başbakan’ın konuşma yapabilmesi için ilk kez bu yıl TOBB Genel Kurulu hafta içi, 16 Mayıs Pazartesi günü yapılacak. TOBB her yıl Türkiye’nin dört bir yanından 1.500 delegeyi Mayıs ayında bir hafta sonu Ankara’da ağırlardı. Ancak bu kez Başbakan’ın programı seçim gezileri nedeniyle uymadı

TOBB’un bu yılki 66’ncı Genel Kurulu seçimli değil. Yasaya göre TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu 2013 yılına kadar görevde, ancak 22 Haziran seçimlerine kısa bir süre kaldığı için seçim ortamı genel kurula da yansıyacak. Başbakan, bir süre önce AK Parti adayı olan 2 eski TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ile birlikte salona gelecek

TOBB’un halen hazırlıkları süren 66. Genel Kurulu’na Başbakan ayarı yapıldı. TOBB 2011 yılı Genel Kurul toplantısı için 16 yıllık geleneği bozdu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Genel kurula katılabilmesi ve konuşma yapabilmesi için TOBB yönetimi genel kurul toplantısını bu yıl ilk kez hafta içi yapmaya karar verdi. Genel kurula katılabilmek için Türkiye’nin dört bir yanından gelen 1.500 delegeyi TOBB her yıl Mayıs ayının son günlerinde Ankara’da ağırlar, pazar günü de genel kurul toplantısını yaparak süreci tamamlardı. Ancak bu kez seçim gezileri nedeniyle sürekli Ankara dışında olan Başbakan’ın programıyla uyum sağlanamadı. Başbakan’ın mutlaka genel kurula katılması ve konuşma yapması istendiğinden TOBB yönetimi, mesai günü olması nedeniyle Ankara’ya gelmesi riske giren delegelere ‘kusura bakmayın’ diyerek toplantıyı 16 Mayıs Pazartesi gününe aldı. 15 Mayıs Pazar günü Anıtkabir’i ziyaret edecek olan TOBB yönetimi, genel kurul toplantısını Pazartesi günü TOBB-ETÜ Üniversitesi’nde yapacak. TOBB’da bu yıl seçim yok Bu yılki TOBB Genel Kurulu seçimli olmayacak. Bir değişiklik olmaması halinde yasaya göre, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu 2013 yılına kadar görevde kalacak. 2013 yılında yapılacak seçimde Hisarcıklıoğlu aday olamayacak. TOBB yönetimine yeni bir başkan seçilecek. Bu yılki toplantıda TOBB Yönetim Kurulu seçimi yapılmayacak. Ancak o günden itibaren 12 Haziran seçimlerine 27 gün kaldığı için TOBB Genel Kurulu’nun seçim meydanına dönüşebileceği yorumları yapılıyor.

Diğer lider de davetli TOBB Genel Kurulu’na geleneksel olarak iktidar ve muhalefet parti liderleri davet ediliyor. Liderler de genel kurul toplantılarına katılarak kritik mesajları bu kürsüden vermeyi alışkanlık haline getirdiler. Geçmiş yıllarda zaman zaman liderlerin yaptığı konuşmalar gündemi belirlerken, tansiyonun yükseldiği bir dönemde Tayyip Erdoğan, Deniz Baykal ve Mehmet Ağar’ın el ele tutuşarak ‘Birlik’ mesajı verdiği 2007 Genel Kurulu uzun süre konuşulmuştu. Bu yılki genel kurulun tarihi Başbakan Erdoğan’ın programına göre belirlenirken, CHP ve MHP Genel Başkanlarının in katılımıyla ilgili bir netlik olmadığı öğrenildi.

TOBB’dan 2 aday çıktı Öte yandan 12 Haziran seçimleriyle ilgili adaylık sürecinde 5 kişilik TOBB Yönetim Kurulu’nun 2 üyesi AKP’den milletvekili adayı oldu. Konya Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Üzülmez ve Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, milletvekili adaylığı için Oda Başkanlığı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyeliği’nden ayrıldılar. Bu genel kurul’da Başbakan’ın söz konusu iki isimle salona geleceği ve bir tür gövde gösterisi yapacağı iddia ediliyor.

Haberin Devamı