Gazete Vatan Logo

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Mısır'da

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Mısır'da

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, özel bir uçakla Mısır'a geldi.

Dün gece Kahire Uluslararası Havalimanı'nda Hisarcıklıoğlu ve yanındaki üç kişilik heyeti Türkiye'nin başkent Kahire'deki Maslahatgüzarı Elçi Müsteşar Ali Rıza Güney karşıladı.

Mısır medyasında geniş yer bulan ziyaret, iki yıl aradan sonra Türkiye'den üst düzey bir yetkilinin Mısır'ı ziyaret ettiği ve iki ülke arasındaki ticari ilişkiler adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyetin İslam Ticaret Odaları Konferansı için geldiği ve bu çerçevede Mısır Odalar Birliği yetkilileri ile de bir araya geleceği öğrenildi. Görüşmede Türkiye'nin Mısır'daki yatırımları ve ticaret hacmi gibi farklı konuların masaya yatırılması bekleniyor.

Türkiye ile Mısır arasındaki ticaret hacmi 2005 yılına kadar yarım milyar doların altındaydı. 2005 yılında yapılan antlaşmanın ardından Türkiye'nin Mısır yatırımları ve ticaret hacminde ciddi bir artış gözlendi.

2010 yılına gelindiğinde Mısır'daki Türk yatırımları 1 milyar doları geçmiş ve ticaret hacmi ise 3 milyar dolara yaklaşmıştı. 25 Ocak Devrimi'nin ardından Mısır'da yaşanan istikrarsızlık ortamı ve ardından 3 Temmuzda yaşanan askeri müdahale sonrasında Mısır'daki Türk yatırımları ve iki ülke arasındaki ticari faaliyetler kısmen etkilendi. Son dönemde Türkiye'nin Mısır'a ihracatında ciddi oranda artış gözleniyor.

Haberin Devamı

Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyetin Mısır ziyareti, Mısır ticaret ve iş çevreleri tarafından Türkiye-Mısır ticari ilişkileri bakımından olumlu bir adım olarak yorumlanıyor.