Gazete Vatan Logo

TMSF'nin biriken faiz borcu 6.7 katrilyon

Hazine'den aktarılan kaynaklarla batık bankalar sorununu çözmeye çalışan TMSF'nin adeta eli kolu bağlı. Toplam görev zararı 17.2 katrilyona çıkan TMSF, 5.2 katrilyon liralık batık alacağını da tahsil edemiyor

Hazine'den aktarılan paralarla batık bankalar sorununu çözmeye çalışan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun bu işlevi nedeniyle doğan görev zararları 17.2 katrilyon liraya ulaştı. Hazine ise TMSF'ye şimdiye kadar 32.1 katrilyon lira aktardı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), TMSF'nin Eylül 2002 sonu itibariyle bilançosunu açıkladı. IMF ile sürdürülen stand-by anlaşmasının bir gereği olarak açıklanan bilançoya göre TMSF'nin görev zararları giderek büyüyor.

Batık bankalar sorununu henüz çözümleyemeyen TMSF'nin, 17 katrilyon 172 trilyon lira olan zararının 10 katrilyon 997 trilyon lirası TMSF bünyesindeki bankalara verilen ihtiyatlardan, 455 trilyonu tasfiye halindeki bağlı şirketler ve ortaklıklara aktarılan kaynaklardan oluştu. 6 katrilyon 22 trilyon liralık kısmı ise önceki yıllardan kesinleşmiş görev zararlarından oluşuyor. TMSF görev zararları için sadece 302 trilyon lira karşılık ayırabildi.

Kağıt üstünde faiz
TMSF Merkez Bankası'ndan da 1.6 katrilyon liralık kısa
vadeli avans kullandı. TMSF Hazine ve Merkez Bankası'ndan aldığı kaynaklar için kağıt üzerinde faiz de yürütüyor. TMSF'nin geçen yılın ilk dokuz ayı için Hazine'ye ödemesi gereken faiz miktarı 6.7 katrilyon lira olarak hesaplanırken, Merkez Bankası'na ödenmesi gereken faiz ise 53.3 trilyon lira olarak belirlendi.

239 trilyonluk plan
TMSF'nin şimdiye kadar sattığı, tasfiye ettiği ya da birleştirdiği bankalardan devraldığı batık kredilerin tutarı da Eylül 2002 sonu itibariyle toplam 5 katrilyon 132 trilyon lira olarak gerçekleşti. TMSF, bu bankalardan devraldığı batık kredilerin şimdiye kadar sadece 239 trilyon liralık bölümünü ödeme planına bağlayabildi.

Bu arada Hazine'nin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na Eylül 2002 sonuna kadar nakit ve devlet iç borçlanma senedi olarak aktardığı toplam tutar ise 31.2 katrilyon lira olarak açıklandı. Hazine'nin aktardığı kaynağın 12 katrilyon 519 trilyon liralık bölümünü nakit olarak yapılan ödemeler oluşturuyor. Söz konusu nakit ödemeler Hazine'nin daha önce TMSF'ye verdiği iç borçlanma kağıtlarından vadesi gelenler için Hazine tarafından yapılan anapara ve faiz ödemeleri ile erken itfaya tabi tutulanlar için yapılan ödemelerden oluşuyor. Devlet iç borçlanma senedi olarak yapılan aktarmalar ise 19 katrilyon 565 trilyon lira olarak gözüküyor. Söz konusu iç borçlanma kağıtlarının da vadesi doldukça Hazine, bu kağıtların karşılığını nakit olarak ödediği için nakit ödeme kalemi sürekli artıyor.

Haberin Devamı