Gazete Vatan Logo

TL varlıklar ‘al al’ diye bağırıyorlar

Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil, “Türkiye’de tüm varlıklar ‘Al al’ diye bağırıyor. TL varlıklar için doğru zaman. Hepsi çok cazip noktada” dedi

TL varlıklar ‘al al’ diye bağırıyorlar

Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil, dövizdeki hareketliliği değerlendirdi ve “Aklımız ermiyor. Ne oluyor da bugün bu seviyeleri görüyoruzu ben bir bankacı olarak çok fazla anlamlandıramıyorum” dedi. Bankalardan para çıkışının çok sınırlı olduğunu ifade eden Erbil, “Bazı hassas çok az sayıdaki müşterimizin ben dolarımı euromu alayım talebi oldu, onu da efektif şekilde bugün yarın yöneterek bir şekilde günü bitirdik. Müşteri, bizim mudimiz dün döviz sattı piyasanın ihtiyacı olan şeyi karşıladı” bilgisini verdi.

Varlık fiyatlarının geldiği seviyenin son derece cazip olduğunu söyleyen Erbil, “Türk varlıklarının değerleri bağırıyor ‘Al al’ diye. Türk Lirası varlıkları anlamında her türlü varlık hisse senedinden bonosuna, mevduatına kadar doğru zamandır. Kimse rahatsız olmasın, yaz bitiyor son günleri kaldı önümüzdeki günler bayram keyfini çıkarsın” diye konuştu.

Likiditemiz var

Normalleşme sürecine girildiğini belirten Erbil, “Şu anda bankaların yaratacağı toplam likidite kısa vadede 100 milyar dolara yakın. Yarısı zaten yurt dışında yerleşik olan müşterilerinin mevduatları. Cari açığın çok daha kötüsünü gördük şimdi onun yarısındayız. Cari açık düşecek. Kurların geldiği seviye yükseldi. Bu ister istemez cari açığı düşürecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Merkez Bankası’nın aldığı tedbirlerin doğru olduğunu ifade eden Erbil, “Bu yangın bitti diyemem. Elimizde araçların ziyadesiyle olduğunu düşünüyorum. Şu an itibariyle yapılması gereken başka bir şey yok. Biz bankacılar yüksek faizi sevmiyoruz. Bize zarar veriyor. Bu adımlar rasyonel adımlar” dedi. Erbil bankalarla ilgili söylentiler yayıldığını ancak bankaların tüm kalemlerde son derece başarılı bir bilançoya sahip olduğunu da sözlerine ekledi ve şöyle devam etti:

İyiye gidiş başlayacak

“Bankaların genel kârlılıkla ilgili kalemini söyleyeyim; büyüme, net faiz marjı, ücret komisyon gelirlerimiz var geriye kalıyor aktif kalitesiyle ilgili konular. Ben bankamdan örnek vereceğim. Bizim kredilerimiz 3’te 1’i hane halkına verilen kredilerdir. Hane halkının borcunun milli gelire oranı yüzde 16. Enerji sektörü ile ilgili olanlar 3 sene evvelden olmaya başladı ve en kötüyü gördük bitti. 2 hafta evvel düzenlemeler de yapıldı. Bu düzenlemeler neticesinde enerjide özellikle üretim yapan firmaların durumları iyiye gitmeye başlayacak.”

Haberin Devamı

YAKMAYIP BOZDURDULAR

Doların kısa bir süre içinde 7 lira seviyesine gelmesinin ardından vatandaş yastık altındaki dövizini çıkarıp bozdurmaya başladı. Eminönü Sultanhamam esnafı ve ASDER üyesi bir grup, Sultanhamam Meydanı’nda toplandı. “Ekonomik Savaşı Kazanacağız” yazılı pankart açan grup “Kahrolsun Amerika” şeklinde slogan attı. Grup adına ASDER üyesi İrfan Çalışkan bir basın açıklaması yaptı. Çalışkan, “Biz, Türkiye’ye karşı uygulanan ekonomik savaşın en bariz silahı olan döviz kurlarının planlı olarak yükseltilmesine, karşı duruş olarak elimizdeki dövizleri bozdurarak ülkemize tuzak kuranların tuzağını boşa çıkarma yolunda bir adım atıyoruz” dedi. Daha sonra grup bozdurmak üzere yanlarında getirdikleri dolarları çıkardı. Esnafın bir bölümü “Yak” diye slogan attı. Grup daha sonra dolarları bozdurmak üzere meydanda bulunan banka şubesine gitti. Esnaf toplam 100 bin dolar bozdurarak vadeli hesaplarına yatırdı. Döviz bozduran bir esnaf, “Dolar bozdurmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Bu sırada çok sayıda döviz bozduran kişinin olduğu ve uzun kuyrukların oluştuğu görüldü.

Haberin Devamı