Gazete Vatan Logo

TL'nin simgesi açıklandı

Türk Lirası'nın simgesini Merkez Bankası Başkanı Başçı açıkladı. Başbakan Erdoğan "Yeni TL simgesinin bir çıpaya benzemesi güvenli bir liman olduğunu, yukarı yönelen kıvrım paramızın sürekli değer kazanacını işaret ediyor" dedi

TL'nin simgesi açıklandı

Merkez Bankası tarafından düzenlenen 'TL Simge Yarışması'nın sonuçları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın katıldığı toplantıda açıklandı.

TLnin simgesi açıklandı

Toplantıda konuşan Başçı, "TL simge yarışması fikri 2011-2015 planında TL'nin tanıtılması amacıyla yer aldı. Yarışma takvimi içinde 8362 adet başvuru yapıldı. Finale 7 tasarım kaldı. 7 simge arasından birinci seçildi. Simge TL'nin güvenli liman haline geldiğini gösteriyor" dedi. Başçı, birincilik ödülüne layık görülen tasarımın Tülay Lale'ye ait olduğunu belirtti.

Başçı, Türk Lirası'nın yeni simgesinin altın oran uyumuna dikkat edilerek tasarlandığını kaydetti.



TL SİMGESİ İÇİN: ALTGR+T

Hazırlanan özel programla TL'nin simgesi AltGr+T tuşlarına basıldığında çıkacak. Vatandaşlar yazı tipi ve uygulamalarına Merkez Bankası'nın sitesinden erişebilecek.

TL simgesini içeren yazı tipini bilgisayarınıza kurmak için tıklayınız

DAHA ÖNCE ERTELENMİŞTİ

Merkez Bankası, TL Simge Yarışması sonuçlarının açıklanması ve TL simgesi olarak kullanılacak tasarımın tanıtımına ilişkin toplantının 22 Şubat tarihinde düzenleneceğini duyurmuştu.

Ancak TL simgesinin farklı bilgisayar ortamlarında güvenli şekilde uygulanabilirliğinin gösterimine ilişkin teknik çalışmaların tamamlanabilmesi için zamana ihtiyaç duyulduğu gerekçesiyle söz konusu toplantı ertelenmişti.

TLnin simgesi açıklandı

ERDOĞAN YENİ TL SİMGESİNİN ŞİFRELERİNİ AÇIKLADI

TL'nin yeni simgesi ile ilgili yarışmaya katılan herkese teşekkür ediyorum. Sayın Başçı'nın bana ifade ettiğine göre cezaevinden bile bu yarışmaya katılım göstermesi ülkemizdeki vatandaşlarımızın bu konulara ne kadar duyarlı olduklarını görüyorum. Merkez Bankası Başkan ve çalışanlarına ayrıca teşekkür ediyorum.

BİRİLERİ 6 SIFIR ATILSIN TAKSİM'DE ŞÖYLE EDERİM DİYORDU

Aslında yürüttüğümüz operasyonlarda bir çok noktayı geride bırakıyoruz. Daha önce TL'deki 6 sıfırı attık. Ardından Yeni ibaresi atılarak Türk Lirası piyasaya sunuldu. Artık TL'yi itibarlı bir para birimi olarak kullanmaya başladık. Biz TL'den 6 sıfırı atacağımızı söylediğimizde bize köşelerinden insafsızca saldırıyorlardı. Ben Taksim Meydanı'ndan şöyle yaparım diyordun. Çünkü bunlarda bu vizyon yoktu. Halkımızın buna ayak uyduramayacağını söylüyorlardı. Son derece bilinçli ve büyük bir koordinasyon içerisinde sıfır atma sürecini tamamladık. Ne enflasyon ne de uyum sorunu yaşadık. Ekonomimiz yeni döneme anında ayak uydurdu. Bizler de zaman zaman geçmişle kıyas yapmak adına o bol sıfırlı rakamları anlatıyoruz.

TLnin simgesi açıklandı

PARA TIPKI MİLLİ MARŞ GİBİDİR

Para, tıpkı bayrak gibi tıpkı milli marş gibi bir ülkenin gücünü itibarını bağımsızlığını simgeler. Paranın itibarı milletin itibarıdır. Ama maalesef paranın itibarını ülkenin itibarı gibi beş parasız ettiler. Ülkemize gelen turistler paramızı görence şaşkınlık geçirdi. 50 milyonluk trafik cezası kesilen tursitlerin bayılma habeleri gazetelere haber oldu. Evet Türkiye bunları yaşadı. Şu geride bıraktığımız 9 yılın en güzel işareti şu an cebinizde. Bir zamanlar tuvalete girerken milyonlar veriliyordu. Artık vatandaşımız cebindeki TL ile de gurur duyuyor. Niye döviz büroları vardı; çünkü bizim paramız değersizdi. Hemen parasını dövize çeviriyorlardı değer kaybetmemesi için. İşte bugün de tarihi bir adım atıyor ve paramıza yeni bir simge kazandırıyoruz. Simgenin bir çıpaya benzemesi güvenli bir liman olduğunu, yukarı yönelen kıvrım paramızın sürekli değer kazanacını işaret ediyor.

KARŞILIKSIZ PARA BASMAK HIRSIZLIKTIR

Devlet yolları açacak yolları açık tutacak ve paranın ayarını bozmayacak. Yusuf Has Hacip'in o sözlerini 9 yıl boyunca yerine getirdik. Ekonominin önündeki en büyük çetelerle mücadele ediyoruz. Adalette reformlar yapıyoruz. Bu süreçte paranın ayarı ile oynamıyor oynanmasına da müsade etmiyoruz. Enflasyonun esas tanımı modern hırsızlıktır. Karşılıksız para basmak hırsızlıktır. Biz enflasyonu da faizleri de düşük oranlara çektik. Küresel krize rağmen faiz oranlarını sürekli düşürüyoruz. Hiç bir şekilde karşılıksız para basılmasına asla müsade etmiyoruz. Seçimler boyunca hiç bir şekilde popülizme gitmedik ve görevi devraldığımızda Merkez Bankamızın kasasında 27 milyar dolar vardı. Bugün altın dahil 88 milyar dolardı. Türkiye'nin IMF'nin borcu 23 milyar dolardı şu an itibarla borcumuz 2.3 milyar dolara düşmüş durumda. Bu şekilde güçlenen bir Türkiye var. 3 alandaki istikrardan asla taviz vermeyeceğiz. Siyasi istikrar, fiyat istikrarından asla taviz vermeyeceğiz. Küresel kriz bizim bu disiplinli politikalarımızı şüpheye yer bırakmayacak şekilde ortaya koydu. Avrupa ülkeleri ne halde görüyorsunuz. Zaman zaman birbirleriyle kapışıyorlar. hükümetler seçim ve oy kaygısıyla adımlar atmaktan kaçınıyorlar.

Haberin Devamı