Gazete Vatan Logo

TL‘nin geldiği yere bak!

TL'ye güven bütün dünyada artıyor

Hindistan Eximbank’ı dolar türü kredilerin riskini azaltmak için Türk Lirası cinsinden borçlanmaya gideceğini açıkladı. Eximbank yetkilileri “Dolarda yaşanan dalgalanma riskten korunma maliyetini artırdı. TL daha güvenilir” yorumunda bulundu.

Son yıllarda dolar karşısında güçlü seyrini sürdüren Türk Lirası’na olan güven sadece Türkiye’de değil tüm dünyada artıyor. Global ekonomik krizi birçok ülkeye oranla daha az hasarla atlatması Türkiye’yi bir anda yabancı yatırımcıların gözdesi haline getirdi. ABD, Avrupa ve Japonya gibi büyük merkez bankalarının krizden çıkış için parasal genişleme stratejileri uygulamaları Türkiye gibi gelişmekte olan ülke varlıklarına talebi patlattı. Düşen faiz ortamında yüksek getiri vaadeden ülkelere yönelen yabancı sermayeden Türkiye de nasibini alıyor.

Öyleki uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu geçen yıl Kasım ayında “yatırım yapılabilir” seviyeye çıkarmasının ardından portföy yatırımı şeklinde gelen yabancı sermaye girişi 50 milyar dolara ulaştı. Yine son dönemde bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in de ikinci yatırım yapılabilir notu vereceği beklentisi piyasalara tam bir bahar havası yaşatıyor. Borsa İstanbul tarihi zirvelerine çıkarken faiz rekor düşük seviyelere indi.

Türkiye’de faizler her ne kadar Cumhuriyet tarihinin en düşük seviyelerinde işlem görse de bu oranlar hala çok sayıda ülkedeki faizlere oranla oldukça yüksek getiri anlamına geliyor.

Son dönemde Avrupalı bankaların özellikle Japon bireysel yatırımcılara yönelik çıkardıkları Türk Lirası cinsi tahvil ihraçları hızlanırken Türk Lirası’nın cazibesi ve verdiği güven başka ülkelere de yayılıyor.

Son olarak Hindistan Exim Bank’ı ilk kez Türk Lirası cinsi borçlanma yapmaya hazırlanıyor. Yapılan açıklamaya göre, Hindistan Exim Bank’ı bu borçlanmayı yapmasının nedeni daha önce yapılan dolar cinsi kredilerin riskini azaltmak. Ağırlıklı olarak ihracatçı şirketlere kredi sağlamayı planlayan Hindistan Exim Bank’ı, 2013’te yurtdışı borçlanma maliyetini düşürmek için TL ve Meksika Pesosu cinsinden 100 milyon dolar büyüklüğünde borçlanma yapacak.

‘Maliyetleri düşürüyoruz’

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Hindistan Exim Bank’ı Genel Müdürü Tca Ranganathan, “İhracatın finansmanı için şirketler piyasaları yakından takip ediyor. ABD Merkez Bankası (Fed) her ne kadar sıfıra yakın bir faiz politikası izlese de bazen ikincil piyasada maliyetler artabiliyor. Biz de Türk Lirası, Yuan, Singapur Doları gibi para birimleri ile maliyetlerimizi düşürmeye çalışıyoruz. Bu yöntemle maliyetleri 10-15 baz puan kadar aşağıya çektik. Ayrıca son dönemde dolarda yaşanan dalgalanma riskten korunma maliyetlerini de artırıyor. Yani bazı para birimleri daha istikrarlı ve öngörülebilir” dedi.

Kimonolu Japon kadının Türk Lirası aşkı da sürüyor

Japon Merkez Bankası’nın (BoJ) parasal genişlemenin boyutunu artırması Japon ev kadınlarının TL aşkının sürmesine neden oluyor. Faiz oranlarının sıfır olduğu Japonya’da ev kadınları bankalardan aldıkları krediyi Türk Lirası gibi yüksek faiz veren ülke tahvillerinde değerlendiriyor. Japon bireysel yatırımcıların TL aşkını bilen Avrupalı bankalar geçen yıl 4 milyar dolara yakın TL cinsi tahvil ihraç etti. Türkiye’de faizler yüzde 5 ile tarihi dip seviyelerinden işlem görse de Japon yatırımcılar için hala çok ciddi bir getiri vadediyor.

Haberin Devamı