Gazete Vatan Logo

TL'nin değerlenmesine izin yok!

Merkez’den dolara sözlü müdahale...

Türk Lirası’nın aşırı değerli olma noktasına geldiğini söyleyen Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, “TL güçlü kalmaya devam ederse yılsonundan önce kısa vadeli faizlerde ölçülü indirim yapabiliriz” dedi. Açıklamadan sonra dolar 1.79’dan 1.80’e çıktı.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, TL’nin aşırı değerli olma noktasına geldiğini ve bundan sonrasının politika tepkisi vermelerine neden olabileceğini söyleyerek, reel efektif kur endeksinin 120-125 arasında değer alması halinde kısa vadede tepki verebileceklerini söyledi. Merkez Bankası verilerine göre, Eylül sonunda 116.3 olan TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru Ekim sonu itibarıyla 117.39 seviyesinde bulunuyor. AA Finans’a konuşan Başçı, reel efektif kur endeksinin 125’i geçip 130 seviyesine gelmesi halinde daha kuvvetli bir politika uygulamaya gerek olacağını ellerindeki tüm araçları kullanabileceklerini söyledi. Erdem Başçı, TL’nin değerlenmesine karşı şu anda ölçülü adımların yeterli olduğunu belirterek, “Elimizde birden fazla araç var, şu anda küçük adımlarla değer kazancı baskısını azaltabiliriz” dedi.

‘TL’nin değeri tam sınırda’

TL’nin aşırı değerli olma noktasına gelmek üzere olduğuna dikkat çeken Başçı, “Tam bunun sınırındayız, bundan sonra ilave değer kazançları bizim ufak da olsa politika tepkisi vermemizi gerektirecek. TL aşırı değerli hale gelirse dış dengede elde ettiğimiz kazanımları yavaş yavaş kaybedebiliriz” şeklinde konuştu. TL güçlü kalmaya devam ederse yıl sonundan önce de kısa vadeli faizlerde indirimi düşünebileceklerine değinen Başçı, faizlerde ölçülü indirimi zaman zaman kurul gündemine alabileceklerini, TL’nin aşırı değer kazancı Kasım’da olursa Kasım’da, Aralık’ta olursa Aralık’ta Merkez Bankası’nın elindeki araçları kullanabileceğini söyledi.

‘5 bin ton altın çok’

Başçı, ”yastık altındaki altın” miktarıyla ilgili bir soru üzerine, Türkiye’de vatandaşların elinde ne kadar altın olduğu konusunu araştırdıklarını belirtti. Dünya Altın Konseyi’nin 5 bin ton civarında, yaklaşık 300 milyar dolar değerinde altının Türkiye’deki vatandaşların elinde bulunduğu yönünde bir tespitinin olduğunu dile getiren Başçı, bu rakamın kendilerine biraz yüksek geldiğini ifade etti.

Dolar 1.80 TL’nin üzerine çıktı

Erdem Başçı’nın TL ile ilgili açıklamaları piyasalarda TL’ye sözlü müdahale olarak algılanırken, faiz indirim beklentileri oluşturmasıyla gösterge tahvilin bileşik faizi

yeni tarihi düşük seviyeye geriledi. Sepet bazında TL ve dolar/TL sert yükseldi. Başçı’nın açıklamaları ardından oluşan kısa vadeli faizlerde indirim beklentisi ile faiz yüzde 6.30’a kadar geriledi. Açıklamalar öncesi 2.0315 seviyelerinde olan sepet bazında TL 2.0432’ye, 1.7900 seviyelerinde olan dolar ise 1.8020 TL’ye kadar yükseldi.

Uzun vadeyi teşvik edecek sürpriz

Erdem Başçı, mevduatın vadesinin uzaması için bir çalışma olduğunu belirterek, yakında o konuda bir açıklamanın olabileceğini kaydetti. Daha uzun vadeli mevduatın düşük stopajla teşvik edilmesi ve Merkez Bankası’nın kendi zorunlu karşılıklarında 1 yıldan uzun vadelide yüzde 5 zorunlu karşılık alması gibi teşviklerin söz konusu olduğunu ifade eden Başçı, “Bir de ilave bir çalışma yürütüyoruz.

Bir yıl ve daha uzun vadeli mevduatı başka bir kanaldan daha teşvik etmek istiyoruz. O sürpriz olsun” diye konuştu.

Enflasyonist baskı görmüyoruz

ŞU anda enflasyonist bir baskı görmediklerine değinen Erdem Başçı şunları söyledi: “Dünyaya baktığımızda tam tersine enflasyonda bir yumuşama eğilimi görüyoruz... Türkiye’de dış talepte bir zayıflama görüyoruz. İç talepte ılımlı bir büyüme izliyoruz. O yüzden oradan gelen enflasyonist bir tehlike görmüyoruz. Döviz kurlarında ise değer kaybından ziyade değer kazancının TL’de baskısı olacak. Biz bu değer kazancına karşı ne yapacağız, onun çalışması içerisindeyiz. Bir yıllık dönem içerisinde eğer her şeyi doğru şekilde devam ettirirsek yüzde 3-4 civarında ilave değer kazancı TL’de normaldir. O yüzden enflasyona buradan da bir risk görmüyoruz. Çekirdek enflasyon göstergeleri trend olarak hala yüzde 5’in altında ve öyle kalmasını istiyoruz. Dolayısıyla gıda ve enerjiden yukarı doğru risk olursa, çekirdeğin 5’in altında olması bizi rahatlatacak.”

Haberin Devamı