Gazete Vatan Logo

TL eskisi gibi kırılgan değil

Dövizdeki son dalgalanmanın küresel olduğunu söyleyen Şimşek, “Türk Lirası’nın başka para birimlerine oranla nispeten dirençli kaldığı bir süreç. TL eskisi gibi kırılgan değil” dedi.

TL eskisi gibi kırılgan değil

Döviz kurundaki yükselişi değerlendiren Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası’nın para politikasındaki sadeleştirme ve faiz artırımından önce piyasalarda bir endişenin bulunduğunu söyledi.

Bu son dalga küresel

Bu endişenin çok hızlı bir şekilde fiyatlandığını belirten Şimşek, “O kısmen Türkiye kaynaklıydı ama biz onu çözdük. Bu son dalga, küresel. Türk Lirası’nın başka para birimlerine oranla nispeten dirençli kaldığı bir süreç. ABD’deki faiz artışı gelişmekte olan ülkeler için olumsuz bir durum.Yıl başından bu yana bütün gelişmekte olan para birimleri ortalama yüzde 10’un üzerinde dolara karşı değer kaybetti. Bu bir realite. Bu husus herkesi etkiledi, başlangıçta Türkiye’yi daha fazla etkiledi” ifadesini kullandı.

Söz konusu küresel dalgayla gelişmekte olan ülkelere yönelik beklentilerin bozulduğunu, endişelerin arttığını ve risk iştahının azaldığını dile getiren Şimşek, “Türkiye, eskiden bu tür bir dalgaya karşı az korunaklıydı. Liranın desteği azdı fakat son dönemde parasal sıkılaştırma, faizlerdeki yükselişle birlikte liraya destek var. Dolayısıyla lira eski kırılganlıkta değil” dedi.

Haberin Devamı