Gazete Vatan Logo
Magazin Tiyatro müziği yapmak büyük bir zevkmiş

Tiyatro müziği yapmak büyük bir zevkmiş

Oğuz Kaplangı, Rhinoceros tiyatro oyunu için besteleyip sahnelediği müzikleri albüm formatında dinleyiciyle buluşturdu.

Tiyatro müziği yapmak büyük bir zevkmiş

Rhinoceros oyunu ilk kez geçen yaz Edinburgh’da seyirciyle buluşmuş, oyunun kendi kadar müzikleri de Birleşik Krallık basınından övgü toplamıştı. Kaplangı, BBC 3’ün “World on 3” canlı yayınına davet edilmiş, oyun için bestelediği müzikleri yayında canlı çalmıştı. Kaplangı ile Edinburgh’daki hayatını ve müzikal anlamda değişimlerini konuştuk.

Bir süredir yurt dışında yaşıyorsunuz. Müzik kariyerinizi Edinburgh’da devam ettirme kararınız nasıl gelişti?

Geçtiğimiz yaz Edinburgh International Festivali kapsamında sahnelenen Ionesco’nun Rhinoceros oyununun müziklerini yaptım. Oyun Edinburgh International Festival, Royal Lyceum Theatre ve DOT Tiyatro ortaklığıyla sahnelendi. 2 aylık prova ve sahne süreciyle birlikte İskoçya’da tiyatro dünyasından isimlerle çok güzel bağlantılar kurduk. Bu süreçte Birleşik Krallık’da tiyatro sektörünü çok daha yakından takip etmeye başladım. Tiyatro dünyasının içinde olmaktan ve tiyatro projeleri için müzik yapmaktan büyük zevk alıyorum. Edinburgh tiyatronun önemli merkezlerinden biri, bu bakımından müzik kariyerim için doğru bir yer olduğunu düşündüm.

Haberin Devamı

Rhinoceros oyunu ile ilgili çalışmaya nasıl başladınız? Oyunun müziklerini yapma fikri nasıl size geldi?

Projenin fikir babası Edinburgh’daki Royal Lyceum Theatre’ın artistik direktörü David Greig. Dünyanın en önemli festivallerinden sayılan Edinburgh International Festivali için Brexit süreci, radikalleşme, populizmin yeniden yükselişi ile bağlantılı olarak Ionescu’nun Rhinoceros oyununu günümüze uyarlaması için Zinnie Harris’le konuşuyor. Oyunun adaptasyonunu yapan Zinnie de ‘Rhinoceros’u DOT Tiyatro’nun ortağı ve artistik direktörü Murat Daltaban’ın yönetmesini gündeme getiriyor ve DOT projeye dahil oluyor. Bana oyunun müziklerini yapmam için teklif Murat Daltaban’dan geldi. Hem Murat’la uzun süredir çalışıyordum hem de Zinnie Harris’in oyunlarından çok etkileniyordum. Olaylar bu şekilde birbiri ardına gelişince kendimi Edinburgh International Festival’de ana programda Royal Lyceum Theatre’da sahnede Rhinoceros müziklerini yaparken buluverdim.

Haberin Devamı

Her oyunda canlı çalıyorum

Oyun için bestelediğiniz eserlerin hazırlık süreci nasıl oldu?

Bestelerin ve parçaların büyük çoğunluğu provalar sırasında ortaya çıktı. Oyuncularla beraber provalarda onların oyunlarını takip ederek, oyunun duygusuna bağlı olarak Murat Daltaban’ın da vizyonu ve bana olan güveni ile müzikleri ortaya çıkarıp şekillendirdim. Parçalardaki Türk müziği enstrümanlarının canlı kayıtları İstanbul’da yapıldı. 2 parçadaki lowland bagpipes (bizdeki tuluma yakın bir gayda) kayıtlarını ise Edinburgh’da yaptım. Öte yandan her oyunda müziklerin büyük kısmını canlı çaldığım için parçalar da her oyunda değişiyor ve gelişiyor. Mesela yazın oynadığımız oyunlara göre bu ay sonunda yeniden sahneye çıktığımızda müziklerde ufak da olsa farklılıklar olacaktır.

Sırada hangi projeler sizi bekliyor?

Reklam, film ve dizi müziklerine devam. İstanbul’daki şirketim Elec-Trip devam ediyor. Serkan Çeliköz’le beraber Suç Ortakları isminde bir projemiz var. Indie soundlarda gezinen parçalar yapıyoruz. Sözlerimizi Nermin Yıldırım yazıyor. Sırası geldikçe dinleyicilerle paylaşacağız. Ayrıca İskoç müzisyenlerle tanışmaya ve ortak çalışmalar planlamaya başladım. Rhinoceros’da bagpiper Annie Grace ile çalışıp Türk ve İskoç melodileri, alaturka keman ve gaydayı birarada kullanmıştım. Çok güzel bir sound çıktı, devam edip bu tarzda yeni parçalar yapmak da planlarım arasında. Ayrıca Istanbul Calling serilerime devam ederek sıradaki albümü bu sefer İskoç müzisyenlerle yapmak da planlarım arasında.

Haberin Devamı