Gazete Vatan Logo

TİSK: Kıdem tazminatı gündemden çıkarılmalı

Hükümet, kıdem tazminatı fonu kurulması için işçi ve işveren kesimi arasında kabul görebilecek bir düzenleme hazırlığı içindeyken TİSK’den önemli bir açıklama geldi. TİSK, “Küresel rekabet yarışında kıdem tazminatı ile kaybedecek zaman yok. Gündemden çıkarılmalı” dedi

TİSK: Kıdem tazminatı gündemden çıkarılmalı

TİSK, kıdem tazminatı düzenlemesinin gündemden çıkarılmasını “Türkiye’nin küresel rekabet yarışında kaybedecek zamanı bulunmamaktadır” açıklamasıyla istedi. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), kıdem tazminatının fona dönüştürülmesine yönelik hazırlıkların durdurulmasını talep etti.

TİSK yönetim kurulu adına yapılan açıklamada, “TİSK olarak beklentimiz, kıdem tazminatı konusunun gündemden çıkarılarak, bir an önce Türkiye’nin yatırım ortamını iyileştirecek, istihdam yaratma kararlarını cesaretlendirecek ve çalışma barışını güçlendirecek düzenlemelere odaklanılmasıdır” ifadesine yer verildi.

TİSK açıklamasında, mevcut kıdem tazminatı sisteminin işverene ağır yük getirmesi yanında, işsizlik sigortası ve iş güvencesi kurumlarıyla birlikte uygulanıyor olmasının da ilave yük unsuru olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca, sistemin iş barışı, işyeri disiplini, iş eğitimi ve işçi-işveren sosyal dengesi açısından da unsurları bulunduğu hatırlatıldı. Açıklamada, “Bütün bunlar dikkate alınmadan yapılacak düzenleme işyerlerinde sosyal sorunlara yol açabilecektir” denildi. Açıklamada, sosyal tarafların mutabakatıyla bir düzenlemenin yapılması gerektiğin belirtilerek, “Türkiye’nin küresel rekabet yarışında kaybedecek zamanı bulunmamaktadır” denildi.

Haberin Devamı

İşçi de karşı
İşveren gibi işçi sendikaları da her çalışılan bir yıla karşılık 30 gün olarak uygulanan kıdem tazminatından vazgeçme niyetinde değil. 30 günlük maaşın kırmızı çizgileri olduğunu defalarca söyleyen işçi sendikaları temsilcileri oluşturulması düşünülen kıdem tazminatı fonuna da şüpheyle yaklaşıyor. Hükümet kanadı çalışanların yüzde 90’ının kıdem tazminatı alamadığını ve güvencesiz çalıştırıldığını dikkate alarak düzenlemeyi çıkarma niyetini ortaya koyuyor.