Gazete Vatan Logo

Tırstığı internette yüzde 90 büyüyor

ECE Türkiye Uluslararası Perakende Kiralama Günü’ne katılan Cem Boyner, “E-ticarete girerken müthiş tırstım, tüm şirketi savunma moduna geçirdim. Şimdi internet büyümemiz % 80-90’lara vardı” dedi.

Bu yıl 7’ncisi gerçekleştirilen “ECE Türkiye Uluslararası Perakende Kiralama Günü”, AVM yatırımcıları ve perakende dünyasının önde gelen isimlerini ağırladı. ECE Türkiye Genel Müdürü Andreas Hohlmann’ın yanı sıra, şirketin diğer üst düzey yöneticilerinin de katıldığı toplantının konuk konuşmacısı Boyner Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner oldu. Perakendecilikte değişen trendleri anlattığı konuşmasında anılarıyla salonu kahkahalara boğan Boyner, konuşmasına Descartes’ın “Düşünüyorum öyleyse varım” sözüyle başlayan ve “Ben de satıyorum onun için varım diyeceğim” diye devam eden Boyner, e-ticaretteki ilerlemelerini de espirili bir dille anlattı.
Siparişlerin yüzde 55 mobilden
E-ticaretin başladığı dönemde önce çok endişelendiğini anlatan Boyner, “Müthiş tırstım, bütün şirketi savunma moduna geçirdim. Ardından bunun farklı bir satış platformu olduğunu anlayınca 2011’de biz de bu işe girdik. Morhipo’yu kurduk. Her yıl yüzde 70 büyüme kaydetti. Şimdi internet büyümemiz yüzde 80-90’lara vardı. İnternet cirosunun yüzde 55’ini hafta sonu mobilden yapılıyor. Mobil üzerinden aldığımız siparişler, günlük siparişlerimizin yüzde 40’ını geçti” diye konuştu.
E-ticaret cirolarının yüzde 12’sinin kapıdan ödeme ile gerçekleştiğini kaydeden Boyner, şöyle devam etti: “Bunun yüzde 86’sını kapıda nakit ödeme oluşturuyor. Bu konuda ilginç deneyimler yaşadık. Birkaç müşterimiz Morhipo’nun merkez binasının kapısına geldi. ‘Kapıda ödeme demişsiniz, bu nedenle ödeme yapmaya geldim’ diyen müşterilerimiz oldu.”
Terlikle gelip kapattı!
Perakende işine başladığında tramvayların ve cadde mağazalarının olduğunu söyleyen Cem Boyner, şöyle devam etti: “O dönemde saat 10.00 ile 18.00 arasında yani toplam sekiz saat satış yapıyorduk. Ama bu bize yetmedi. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda da satış yapabilmek için mağazalarımızı açmaya karar verdik. Ama Ankara büyük köy, bir yerden duyulmuş. 29 Ekim öncesinde Emniyetten üst düzey bir yetkili beni aradı ‘Eğer mağazanızı açarsanız bir minibüs gönderip sizi içeri attıracağım.’ dedi. Biz de çekindik. Bu olayın ardından mağazaları pazar günü açmaya karar verdik. İncirli’deki mağazayı pazar günü açacağımızı ilan ettik. O gün q çok da müşteri geldi. Ancak saat 12.00’de savcı geldi, herkesi kovaladı, mühür taktı. 80’li yıllardı. Devreye girip mührü açtırdık. Savcı bunu tekrar duymuş olmalı ki tekrar geldi. Ayağında terlik vardı. Mağazayı tekrar mühürledi. Sonra yavaş yavaş Pazar satış yasağı kalktı.”
Ece’ye iki yeni AVM geldi
ECE Türkiye Genel Müdürü Andreas Hohlmann, etkinlikte 2 yeni projelerini tanıttı. İstanbul’da Aqua Florya’yı yönetim portföyüne katmaktan mutluluk duyduklarını söyleyen Hohlmann, şu bilgileri verdi: “Bir falezin içerisine yerleşmiş gemi formunda tasarlanmış olan Aqua Florya, dünyaca bilinirliğe sahip ulusal ve uluslararası moda markalarına ev sahipliği yapıyor. Bir diğer yeni projemiz İzmir’deki Mavi Bahçe. Karşıyaka’da önemli bir konumda bulunan MaviBahçe, şehrin en seçkin konut yerleşim merkezinde yer alıyor. Alışveriş merkezi, müşterilerine aşina oldukları yaşam tarzını sunacak. MaviBahçe içerisinde yer alan 11 sinema salonu ile İzmirlileri ilk kez IMAX teknolojisi ile buluşturacak.”

Haberin Devamı