Gazete Vatan Logo

Tırnaklarımı kırmızıya boyarım vahşi alevleri söndürmek için uçarım

Orman Bakanlığı’na bağlı yangın söndürme filosunda 7/24 görev yapan, yangın filosunun gözü kara pilotlarından Burcu Dinçer aynı zamanda Türkiye’nin de ilk kadın yangın söndürme pilotu...

Tırnaklarımı kırmızıya boyarım vahşi alevleri söndürmek için uçarım

Yazın gelmesiyle orman yangını sezonu da açıldı. Orman Bakanlığı’na bağlı yangın söndürme filosunda 7/24 görev yapan helikopter ve uçaklar hem yangının seyrini izliyor hem de yayılmasına engel olup söndürme işlemine kara ekipleri yangın alanına ulaşmadan başlıyor. Yangın filosunun gözü kara pilotlarından Burcu Dinçer aynı zamanda Türkiye’nin de ilk kadın yangın söndürme pilotu. 28 yaşındaki Dinçer, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’nde yangın söndürme helikopteri pilotu olarak bir yıldır görev yapıyor. Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Ankara’da sivil havacılık okulunda 2,5 yıl eğitim alıp pilot olan ve Boeing 737-800 sertifikası da bulunan Dinçer, bir süre özel bir havayolu şirketinde çalıştıktan sonra yangın söndürme helikopteri pilotu olarak Orman Bakanlığı’na başvurmuş. Yangın söndürme helikopteri pilotu olarak geçen yıl Antalya’ya atandığını tarihten bu yana aralıksız görev yaptığını belirten Dinçer, havacılığa küçük yaşlarda karar verdiğini ve bu hayalini pilot olarak gerçekleştirmenin gururunu yaşadığını aktardı. Bugüne kadar 100’e yakın yangına müdahale ettiğini söyleyen Dincer, orman yangınlarını “vahşi alev” olarak nitelendiriyor. Dinçer, “Operasyonlara makyajlı gitmiyorum ama kırmızı ojem eksik olmaz. Kadınlığımdan, kadın olmaktan vazgeçmiyorum. Bu işte o kokpite girdiğinizde kadın veya erkek olmanız fark etmiyor” diyor.

Haberin Devamı

Kokpitteki sıcaklık bazen 60 dereceyi buluyor

Türkiye’de 24 adet bulunan yangın söndürme helikopterlerinden birini uçuran ve zorlu operasyonlara katılan Dinçer’e çalışma arkadaşları “ateş kartalı” diyor, her yangın söndürme operasyonunda yaklaşık 2 saat 15 dakika havada kalabildiklerini, ve her seferde 2,5 ton suyu alevlere döktüklerini söyleyen Dinçer, “İhbar geldikten 5 dakika sonra helikopterde oluyor, 7’nci dakikada da havalanıyoruz. Akdeniz’in biz en iyi ve hızlı ekibiyiz, yangına havadan helikopterle müdahalede hız çok önemli, sonuçta ilk müdahaleyi biz yapıyoruz ardımızdan yer ekipleri giriyor sahaya. Gece uçuş yapmıyoruz, ama günün ilk saatlerinden hava kararana kadar olan sürede görev başındayız. Yangının direkt üstüne gidiyoruz, bazen kokpitteki sıcaklık 60-65 dereceyi buluyor. Çok hızlı manevra yapmak sürekli su almak ve boşaltmak için alçalıp yükselmek zorundayız” diyor.

Haberin Devamı

Yaptığımız görev kutsal

İlk göreve çıkışını da şöyle anlatıyor genç pilot, “Çanakkale’de geçici görevdeydim, merkeze ihbar geldi, havalandık. Adrenalinim tavan yaptı, ama ekip o kadar tecrübeliydi ki başarıyla yangını söndürdük. İzmir’de de yangına müdahale ettim, görev yerim Antalya’da bu sene çok sık yangın çıktı hepsini hızla söndürdük. Yanan ormanın üstünde uçunca adeta içim yanıyor, yaptığımız görevin çok kutsal olduğuna inanıyorum. Bu nedenle herkesin içinde bir tutkusu olmalı ve bunun için çalışmalı. Genç kızlara örnek olmak istiyorum. Karşılarına olumsuzluklar çıkabilir ama pes etmesinler, yılmasınlar ve aktif olsunlar. Bir kadının başarılı olması için çok kuvvetli olması gerekiyor. Fiziki anlamda değil, psikolojik olarak.”

Haberin Devamı

Bambiler var 2.5 ton su alıyor

Yangı ihbarı gelince bize koordinatları veriyorlar ve hızla yola çıkıyoruz. Su taşıdığımız bambi dediğimiz depolar var, sürekli su alıyoruz ya denizden ya da orman bölge’nin çeşitli yerlede olan havuzlarında. Destek çok büyük operasyon sırasında bu da başarıyı getiriyor.