Gazete Vatan Logo

Tıpta Uzmanlaşma Sınavı (TUS) ek yerleştirme tercihleri nasıl yapılır? İşte ÖSYM tercih klavuzu

Tıpta Uzmanlaşma Sınavı(TUS) için ÖSYM tarafından yapılan açıklama ile ek yerleştirme ve başvuru tarihleri hakkında birtakım bilgiler verildi. Sonbahar dönemi TUS için gerekli olan ek tercih kılavuzları ve TUS ile ilgili olarak genel ilke ve kuralların yer aldığı çeşitli dokümanlar da tercih yapacak adaylara sunuldu. TUS ek yerleştirme tercihleri nasıl yapılır? Ek yerleştirme ücreti ne kadar? Detaylar haberimizde!

Tıpta Uzmanlaşma Sınavı (TUS) ek yerleştirme tercihleri nasıl yapılır? İşte ÖSYM tercih klavuzu

2016 sonbahar dönemi TUS için, ek yerleştirme tercihinde bulunacak olan adaylar, 7-14 Şubat tarihleri arasında tercih işlemlerini gerçekleştirebilirler. Tercihler, adaylar tarafından şahsen ÖSYM’nin internet sitesi http://www.osym.gov.tr üzerinde yer alan aday işlemleri sisteminden yapılacaktır. Ek yerleştirme tercihi işlemi için ödenecek ücret 15 TL’dir. Ödeme işlemi ÖSYM’nin internet sitesinde yer alan ‘’Ödemeler’’ bölümünden banka kartı/kredi kartı ile yapılabilir.

ATM veya banka aracılığı ile ödeme işlemi yapılamayacaktır. Ek tercih ücreti tercih işlemlerinin tamamlanmasından sonra tercih süresi içinde ve tercih süresinin bitiminden sonraki gün saat 23:59’a kadar yatırılabilecektir. Ek yerleştirme işlemleri, 2016-TUS sonbahar dönemi başvuru kılavuzunda bulunan ilke ve kurallar çerçevesinde yapılacaktır. Ek tercih işlemlerini tamamlayan ancak tercih ücretini yatırmayanların tercihleri ÖSYM tarafından değerlendirilmeye alınmayacaktır.

TUS EK TERCİH HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!


Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

TUS EK YERLEŞTİRME SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Ek tercih işlemleri henüz yeni başlamış durumda ve 2016 TUS sonbahar ek yerleştirme dönemi sonunda, ÖSYM’nin internet sitesi üzerinden yerleştirme sonuçları açıklanacaktır. Ek tercih işlemlerinin ne zaman sonuçlanacağı ile ilgili resmi bir açıklama henüz yapılmadı. Kesin bir tarih verilemez ancak 2016 yılı ilkbahar dönemi TUS sınavına bakacak olursak; 2016 TUS ek yerleştirme tercih işlemleri 21-27 Haziran 2016 tarihleri arasında yapılmış ve ek yerleştirme sonuçları da 30 Haziran 2016 tarihinde açıklanmıştı. Bu doğrultuda bir tahmin yapılacak olursa 2016 sonbahar dönemi TUS ek yerleştirme sonuçlarının Şubat ayının 3. Haftası içerisinde açıklanması beklenebilir.

2016 SONBAHAR DÖNEMİ TUS EK YERLEŞTİRME

ÖSYM TUS Ek tercih işlemleri için kılavuz yayınladı. 2016 yılı sonbahar dönemi TUS için ÖSYM’nin internet sitesinde yayınlanan bu ek yerleştirme kılavuzu iki tane farklı tablodan oluşmaktadır. Bu tablolar tablo 2 ve tablo 3 olarak isimlendirilmiş. Tablo 2’de üniversitelerde tıpta uzmanlık eğitiminin yapılacağı programlar için genel kontenjan bilgileri ve yabancı uyruklu kontenjan bilgileri yer almaktadır. Puan türü ve eğitim süreleri de yine Tablo 2 içerisinde bulunan diğer bilgilerdir.

TUS için verilen eğitim süreleri 3 yıl ile 5 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Örneğin Tablo 2’de bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları programının eğitim süresi ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları programının eğitim süresi 4 yıl iken, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi-Travmatoloji programının eğitim süresi ve İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü Kalp ve Damar Cerrahisi programının eğitim süresi 5 yıl olarak gözükmektedir.

Tablo 3’te de Sağlık Bakanlığının bünyesinde barınan Eğitim ve Araştırma hastaneleri ile Tıp Fakülteleri ve diğer kurumlarda tıpta uzmanlık eğitiminin yapılacağı programlar yer almaktadır. Tablo 3’te genel olarak Eğitim ve Araştırma hastaneleri için Aile Hekimliği ve Acil Tıp programlarının yer aldığı gözükmektedir. Bunlar dışında Çocuk Cerrahisi, Fizyoloji, Anatomi, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları gibi programlarda bulunmaktadır. Tablo 3’te bulunan programların süreleri de 3 ile 5 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Haberin Devamı