Gazete Vatan Logo

Tıpta bile 111 boş kontenjan var!

YKS tercihleri sonrasında açıkta kalan öğrenciler için ek yerleştirmeler başladı. Psikolojiden hukuka, mühendislikten mimarlığa ön lisans ve lisans olarak 280 bin civarında ek kontenjan oluştu. Hatta tıp fakültelerinde bile 111 kontenjan boş kaldı

Tıpta bile 111 boş kontenjan var!

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları açıklandığında yaklaşık 1 milyon öğrenci açıkta kaldı. Tercih hakkını kullanıp da açıkta kalan 350 bin kişi, hiç tercih yapmayan 540 bin kişi vardı. Toplamda 890 bin kişi tercih yapma hakkı olduğu halde üniversiteli olamadı. Bu öğrencilerin yararlanabileceği ek yerleştirme süreci ise önceki gün başladı.

İstinye Üniversitesi Genel Sekreteri Burak Kılanç, boş kontenjanlar ve adayların nasıl tercih yapacağı konusunda şu bilgileri verdi: ÖSYM tarafından yayınlanan ek yerleştirme kılavuzuna göre şu anda 280 bin boş kontenjan, üniversiteli olamamış adayları bekliyor.

‘Kılavuza iyi bakın’

Bunların 195 bini örgün eğitim programlarında, 85 bini de açık öğretim programlarında yer alıyor. Hukuktan mimarlığa çok sayıda kontenjan boş kaldı. Tıp fakültelerinde bile 111 boş kontenjan var.

Yanlış tercih yapıp da iyi puanlarla açıkta kalan veya yerleşemeyeceğini düşündüğü için tercih yapmayan pek çok öğrencinin şimdi bir okula yerleşebilir. Adayların mutlaka kılavuza göz atması gerek.

Haberin Devamı

Hatta bir rehber öğretmenle beraber tercih yapmasında fayda var. Mezun oldukları okullara gidebilirler. Milli eğitim müdürlüklerinin ve belediyelerin çeşitli merkezleri var, buralardan yardım alabilirler.

Kontenjanlar niye boş kaldı?
Fakülte kazanan her yüz öğrencinin 95’i, ön lisans kazanan her yüz öğrencinin ise 85’i kayıt yaptırmış. Bu sene YKS sistemi ilk defa uygulandı. Bu sebeple tercih döneminde bir karmaşa yaşandı, bilgi kirliliği oldu. Dolayısıyla pek çok üniversiteli olmak isteyen kişi, yanlış tercih yaptığından ötürü açıkta kaldı. Böylelikle açıkta kalan kontenjan sayısı arttı. Mesela, tıbbı kazanan birinin neden gidip kayıt yaptırmadığını herkes merak ediyordur. Bu öğrenci yurt dışından da kabul almış ve onu tercih etmiş olabilir. Ya da bazı vakıf üniversitelerinde ücretli programlar çok yüksek geldiği için kayıt yaptırmamış olabilir.