Gazete Vatan Logo

Tıp öğrencisi satrançta “Büyükusta” oldu

Önce Satranç A Milli Takımı'mız Dünya Satranç Olimpiyatı'nda 6'ncı sırayı aldı. Sonrasında 19 yaşındaki Batuhan Daştan, 3'üncü Uluslararası İstanbul Açık Satranç Turnuvası'nda Ukraynalı rakibi Eldar Gasanov'u yendi ve "Büyükusta" oldu...

Tıp öğrencisi satrançta “Büyükusta” oldu

Türkiye'nin satrançta 10'uncu Büyükustası olan Batuhan Daştan, satranç tutkusu henüz ilkokul birinci sınıfta başlayan bir genç. Şu an Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrenim gören Daştan, 13 yıldır satranç oynuyor. Önce 2010 Avrupa Okullar Şampiyonası, ardından 2011-2013 Dünya Okullar Şampiyonası ve 2013 Olimpiyatları'nda dereceleri bulunuyor. Satrancın stratejik bir oyun olduğundan dolayı ilgisini çektiğini söyleyen Daştan, "Haftada bir saat satranç dersi görüyorduk. İlk derslerden ilgimi çekmişti ve öğretmenim Melih Karataş beni satranç kursuna yazdırdı. Daha sonra satranç hayatım başladı. Bütün başarılarımda planlı olmamın etkisini gördüm." diyor.

Büyükusta olmak için üç sene uğraştı

Satrançta "Büyükusta" yani GM olabilmek için üç normu tamamlamak ve 2500 ELO puanını geçmek gerekiyor. Bir sene üniversite sınavına hazırlandığını ve satranç oynamadığını belirten Daştan, ilk iki maçında rakibine kaybetmiş. Üüncü maçı ise kazanıp adını Büyükusta listesine yazdırmış. Hemen hemen her gün satranç söyleyen genç usta, "Bu yol verimli çalışma, sevme ve analiz yolu… Turnuva öncesi ve sonrası özlemek için birkaç gün satranç oynamayı bırakıyoruz. Bu özlemim bana olumlu şekilde dönüyor. Öncelikle başarabilmek için o uğraşınızı sevmeniz gerekiyor. Çalışmak her sporda her alanda olduğu gibi satranç sporunda da şart tabi ki… Hatalarıma yönelik sıkılmadan çalışıyorum. Dediğim gibi öncelikle sevmek önemli." şeklinde konuşuyor...

Haberin Devamı

Satrançta başarı için altın öneriler...

- Okul öncesinde satranç öğretimi için ideal yaş 4 veya 5 yaş sonrası olmalı.

- Aileler oyun aktiviteleri eşliğinde küçük yaşlarda satranç sevgisi kazandırabilir.

- Günde en az üç saat çalışılmalı. Özellikle hamle antrenmanları yapılmalı.

- Müsabakada rakibin vücut dili gözlemlenmeli.

Hayatımın sonuna kadar uğraşım olacak

Pek çok insan satrancı zaman geçirmek için bir hobi olarak görse de doğal olarak Daştan'ın düşüncesi böyle değil: "Benim için hayatımın vazgeçilmez bir tutkusu. Hayatımın sonuna kadar hep uğraş alanım olacak. Doktor olmak istiyorum ama satranç benim profesyonel uğraşım." Maçlardan önce karşısındaki sporcunun maçlarına bakarak hazırlandığını söyleyen Daştan şöyle devam ediyor: "Maçlardan önce kendimi motive etmek için sevdiğim filmleri izliyorum. Eğlenebildiğim faaliyetleri gerçekleştirmeye çalışıyorum. Turnuvalara ne kadar stressiz girersem o kadar iyi sonuç alıyorum."

Haberin Devamı

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay ise, Avrupa şampiyonaları ve olimpiyatlarda gelen başarıların ardından Türk satrancının son yıllarda altın çağını yaşadığını ifade etti.