Gazete Vatan Logo

Tıp dünyasını şaşırttılar

Ancak 25 binde bir görülen bu hastalığın tıp literatürüne geçebileceği söyleniyor

Erdek’te yaşayan 24 yaşındaki Taner ve Caner Erdem isimli ikiz kardeş, kalplerindeki kireçlenme ile mücadele ediyor. Doktorlar 25 binde bir görülen bu hastalığın tıp literatürüne geçebileceğini söyledi.

Erdek Ocaklar Beldesinde yaşayan Nebahat ve Ahmet Erdem çiftinin 1986’da dünyaya gelen ikizleri Taner ve Caner’in yaşamları 15 yaşına geldiklerinde değişti. İlk olarak Caner, öğrenim gördükleri lisede spor yaparken bir anda bayıldı ve öğretmenleri tarafından hastaneye kaldırıldı. Bu olaydan bir hafta sonra ise Caner’in ikizi Taner’de ders sırasında bayılınca, Erdem ailesi paniğe kapılarak, çocuklarını hastaneye götürdü. Yapılan tetkiklerde doktorlar, ikizleri İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sevk ettiler. İkiz kardeşlerin bayılmalarının nedeni olarak, aort kapağındaki darlık gerekçe gösterildi. İkiz kardeşler daha sonra Doç. Dr. Ali Gürbüz tarafından aynı anda ameliyat edilip, aort damarı genişletilerek, dar olan kapağın yerine metali takıldı. Ameliyatın ardından sağlıklarına kavuşan ikizler Türk Hava Yolları’nda çalışmaya başlarken, 4 yıl önce evlenen Caner’in bir kızı dünyaya geldi. Üç yıl önce kendilerinde bu kez nefes darlığı başlayan ikiz kardeşler, İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’ne giderek burada muayene olunca, kalplerinde kireçlenme tespit edildi. Taner ve Caner Erdem kardeşleri muayene eden Doç. Dr. Ertan Sağbaş, ikizlerde çok ender görülen bu rahatsızlığın litarütüre geçebileceğini söyledi.

Genetiği araştırmalı

Erdem kardeşlerde genetik araştırma yapılmasının uygun olacağını söyleyen Doç. Dr. Ertan Sağbaş, “Binlerce kalp gördük fakat böylesine tanık olmadık. Nerdeyse her ikisinin kalbinde dikiş atacak bir yer kalmamış. Kalpleri kireçlenmiş. İkizlerde görülen bu önemli bulgunun genetik profilinin çıkarılması gerekiyor. Böylece, kireçlenmenin ilerleyip ilerlemeyeceği ve gelecek nesillere geçip geçmeyeceği ortaya çıkar. Bunların yanıtlarını alırsak tedavileri daha etkili olur” dedi. Büyük risk altında olduklarını ifade eden Caner Erdem, “Genetik araştırmanın, yurt dışında yapılması gerektiği bize söyledi. Tedavimiz için bu araştırma şart. işin başka bir acı tarafı en az 10 bin dolara mal olacak bu araştırmayı devlet karşılamıyor. Kendi imkanlarımızla yurt dışına gidip bu incelemeyi yapmamız çok zor” dedi.

Haberin Devamı