Gazete Vatan Logo

Tıp dünyası bu ilacı konuşuyor: ‘Canakinumab’ can kurtarıyor

Dört yıldan beri test edilen ‘Canakinumab’ adlı ilacın, kalp krizi riskini yüzde 24 oranında azalttığı, akciğer kanseri riskini de yüzde 50 düşürdüğü tespit edildi

Tıp dünyası bu ilacı konuşuyor: ‘Canakinumab’ can kurtarıyor

ABD’li bilim insanları tıp tarihinde çığır açacak bir yeniliğe imza attı. Ülkenin saygın eğitim kurumlarından Harvard Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir araştırma, 4 senedir test edilen ‘Canakinumab’ adlı ilacın, kalp krizi riskini yüzde 24 oranında azalttığını ortaya koydu. Hastaya düzenli olarak 3 ayda bir aşı yöntemiyle enjekte edilecek ilaç, kalp krizinin yanı sıra akciğer kanseri riskini de yüzde 50 oranında azaltıyor. ‘Canakinumab’ın vücuttaki iltihap seviyesini düşürdüğünü, bunun da kalp sağlığının korunmasına yardımcı olduğunu belirten araştırma ekibinin başındaki Profesör Paul Ridker, “Vücuttaki iltihap kalp krizi ve felç riskini artırıyor.

Çığır açacak buluş...

Bu ilaç iltihaplanmayı azaltarak kalp krizi riskini yüzde 24 oranında azaltıyor. Bu çığır açacak bir buluş. Kolesterolü düşürmek için kullanılan statinlerden sonra ilk kez böyle bir ilaç bulundu. Ayrıca ‘Canakinumab’, eklem iltihabı ve gut hastalığı riskini de azaltıyor” diye konuştu.

‘Canakinumab’ adlı ilacın, 1980’lerde hayatımıza giren ve kolesterolü düşürmek için kullanılan statinlerin yerini alacağı düşünülüyor.

Haberin Devamı