Gazete Vatan Logo

TİM pozitif ayrımcılık istedi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Bankalar Birliği ve Eximbank yöneticilerini ağırladı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatçıların bankacılık sektöründe yaşadığı sorunları konuşmak üzere Bankalar Birliği ve Eximbank yöneticilerini ağırladı. TİM birlikten ihracatçılar için pozitif ayrımcılık talebinde bulundu ve bankaların kredilerini yatırım süresini de hesaba katarak daha uzun vadelerde vermelerini istedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatçıların bankacılık sektöründe, başta finansman olmak üzere, yaşadığı sorunları karşılıklı konuşmak üzere Türkiye Bankalar Birliği ve Eximbank yöneticilerini TİM’de ağırladı. TİM TBB’den ihracatçılar için pozitif ayrımcılık talebinde bulundu. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen yuvarlak masa toplantısına, TBB Başkanı Hüseyin Aydın, Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan ve TBB yönetim kurulu üyesi bankaların genel müdürleri ve genel müdür yardımcıları ile TİM Sektörler Konseyi üyeleri katıldı. 500 milyar dolarlık 2023 ihracat hedefinin artık bir devlet politikası olduğunu hatırlatan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin ve TİM Sektör Konseyi üyelerinin dile getirdiği talepler şöyleı:

- İhracatçı şirketlerin karşılaştıkları sorunların başında finansman problemleri geliyor. Sevk öncesi ve sevk sonrası kısa/uzun vadeli finansman yetersizliği önemli bir sorun. Bu bağlamda, ihracatın finansmanının kolaylaştırılması, maliyetlerinin düşürülmesi, hedeflerimize ulaşmak için büyük önem taşıyor. Bankacılık sektörü, ihracatçılar için pozitif ayrımcılık perspektifini benimsemeli.

- BDDK sıkı düzenlemeleri nedeniyle bankaların kredi verme koşulları ve karşılığında istenilen teminatlar çok sıkı. Bu çerçevede ihracatçılar için esneklik yapılmalı, daha geniş kredi limitleri kullandırılmalı.

- İhracatta Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından uygulanan “onaylanmış İhracatçı” uygulaması bankacılar için iyi bir örnek. Bu uygulamada bakanlığın belirlediği kriterleri ve büyüklüğü sağlayan ihracatçıların ihraç malları gümrükten beyan usulü ve hızlı şekilde geçmektedir. Benzer şekilde bankalar da belli kriterleri sağlayan ihracatçılara daha kolay ve hızlı şekilde kredi desteğinde bulunabilirler. Bunların riskleri için ortak bir havuz oluşturulabilir.

- İhracat kredileri Merkez Bankası sınırlamalarından muaf tutulmalı. İhracat kredisinin belli bir oranda olması halinde munzam karşılıkların serbest bırakılması veya faiz ödenmesi gibi birtakım opsiyonlar ön plana çıkartılmalı.

- Eximbank kaynaklı kullandırılan kredilerde bankalar daha gayretli olmalı. Bankalar, Eximbank tarafından sağlanan limitleri sonuna kadar kullandırmalı ve komisyon oranları düşürülmeli.

- Yeni yatırım teşvik paketi ile firmalara yeni imkanlar sağlanıyor. Bu doğrultuda bankaların da bu süreçte aktif yer alması gerekiyor. Doğu ve Güneydoğu’da firmalara bölgesel ayrım yapılmadan kredi verilmeli.

- Basel 2 düzenlemelerinin uygulanmasına 1 Temmuz’da geçildi. Yeni düzenlemelerle bankaların verdikleri kredi risk ağırlıkları da değişiyor. Artık işletmeler kredi notu alacaklar. Finansal göstergelerinin yanı sıra yönetişim performansları da değerlendirilecek. Bu noktada da ihracatçılar için pozitif ayrımcılık yapılmalı.

- 2023 İhracat stratejisi için TBB ile ortak çalışma yapılmalı.

- Bankaların kredilerini, yatırım süresini de hesaba katarak daha uzun vadelerde vermeleri sağlanmalı.


Gerekli kredi hacmini sağlayacak güçteyiz

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, Türk Bankacılık sektörünün, TİM’in, devletin 2023 hedeflerinin gerçekleşmesi gereken kredi hacmini sağlama gücüne ve yetkinliğine sahip olduğunu söyledi. Aydın, ”Mevcut öz kaynaklarımız, mevcut sermaye yapımız bunu rahatlıkla yerine getirecek konumdadır” dedi.

Haberin Devamı