Gazete Vatan Logo

Tikveşli efsanesini Vadi markasıyla yeniden yarattı

Adnan Vardarlı, 1998’de Sabancı Grubu’na sattıkları Tikveşli ardından yarattığı Vadi markasıyla yeniden piyasaya girdi. Vadi, iki yılda 10 milyon $ ciroya ulaştı

Tikveşli’nin kurucusu Vardarlı Ailesi bu kez Vadi markasıyla süt ürünleri sektörüne geri döndü. Tikveşli markasını 1998 yılında Danone ortaklığındaki Sabancı’ya satan Doğan Vardarlı, satışın ardından Doğadan markasını yaratmış, ancak ani vefatının ardından bu marka varlığını sürdürememişti. Şimdi Doğan Vardarlı’nın erkek kardeşi Adnan Vardarlı, Sakarya’da üretimini yaptığı Vadi markalı peynir çeşitleriyle yeni bir “Tikveşli efsanesi” yaratmaya hazırlanıyor.

SÜTÇÜLÜK OKUDU
Saint Benoit’dan mezun olduktan sonra Fransa’da sütçülük ve işletme üzerine üniversite eğitimi tamamlayan Vardarlı, 1976’da Türkiye’ye döndükten sonra, Tikveşli’de çalışmaya başladı. Yeni ürün geliştirme ve üretim teknolojileri konusunda çalışmalarını Tikveşli’nin satıldığı 1998 yılına kadar sürdüren Vardarlı, satış sonrasında şirketin iştiraklerinden Sakarya’da kurulu tereyağ ve peynir üretimi yapan Söğütlü Süt Ürünleri’ni devraldı. Üç yıl boyunca Danone’ye fason olarak tereyağ ve kaşar üreten Vardarlı, Danone’un bu alanlardan çıkması üzerine faaliyetini durdurdu. 2004 yılında “En iyi bildiğim bu iş” diyerek, kendi markasıyla sektöre yeniden adım atan Vardarlı, bu kez iddialı. Geçen yıl Vadi markasıyla 6 milyon dolar ciroya ulaşan Vardarlı, “Ciro yıl sonu 10 milyon dolar olacak. Hedef 2007’de yüzde 20 büyüme” dedi.

YEREL TADLAR ÖNCELİKLİ
BİM, Tansaş, Migros, Makro gibi perakende zincirlerine kendi markasıyla ürün satan Vardarlı, “Portföyümüzde kaşar peyniri, dil peyniri, lor peyniri ve tereyağı var. Süt ve yoğurda şimdilik girmeyi düşünmüyorum. Ama talep olursa neden olmasın” dedi. Hedefinin yerel peynir lezzetlerini tüketiciye sunmak olduğunu ifade eden Vardarlı, “O yerel tadları kaybetmeden, yeni teknolojiyle üretmek istiyorum. En son İtalyanlar’ın Ricotto adını verdikleri, bizde ise sepet peyniri adı verilen taze lor peynirini üretmeye başladım. Bunu ilk yapan benim. Şimdi sırada çerkez peyniri var. Bu tip unutulmuş yerel lezzetleri yeniden üreteceğim” diye konuştu.

Tikveşli’yi Sabancı’ya satmak iyi bir karardı
KÖkenlerİnİn Makedonya’ya uzandığını ve en iyi bildikleri işin süt ve süt ürünleri olduğunu belirten Adnan Vardarlı, “Gerek Sabancı gerekse yabancılar o dönem Tikveşli’ye talip olmuştu. Satış için Koç’la görüştük, ama görüşmeler bir yerde tıkandı. Daha sonra Sabancı talip oldu ve yaklaşık 40 milyon dolara hem markayı hem de Lüleburgaz tesislerini satın aldı. Tikveşli’nin daha çok yol alabilmesi için bu gerekli ve doğru bir karardı. Çünkü bizim finansman gücümüz sınırlıydı” dedi.

Haberin Devamı