Gazete Vatan Logo

Tıkır tıkır taşırız

Başbakan’ın ‘Doğu’da tesisler kurup cazibe merkezi yaratalım’ planına sanayicilerden destek geldi. İSO Başkanı Bahçıvan “Atıl durumdaki makine parkımızı taşımaya hazırız” dedi.

Tıkır tıkır taşırız

Başbakan Binali Yıldırım’ın teröre karşı Doğu ve Güney Doğu’ya devlet eliyle fabrika kurup cazibe merkezleri kurma planına özel sektörden ‘Makineleri taşımaya hazırız’ desteği geldi. Sanayiciler atıl durumda bulunan makine parklarını Doğu’ya götürmek için hükümetten destek istedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, “Ülkemizi sahip olduğu büyük hedeflere kavuşturma mücadelesinde biz sanayiciler turkuaz halıya ayak basmak, turkuaz halı yolculuğunda hükümetimizle beraber olmak istiyoruz” dedi.

İSO Meclisi’nin aylık olağan toplantısında konuşan Bahçıvan, hükümetin yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik açıkladığı önlem paketini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Sanayicilerin yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini 8 başlık altında özetleyen Erdal Bahçıvan, şöyle devam etti:

“İstanbul’da ve Batı illerimizde atıl durumda bulunan makine parkının Güneydoğu ve Doğu’ya yatırım amacıyla taşınması için destek talep ediyoruz. Böylece hem duran bir varlığı değerlendirerek ülkemizin kaynak israfının önüne geçeceğiz hem de o bölgeye sadece makine değil bilgi ve tecrübe de taşımış olacağız. Yerli alımlar sadece kamu alımları değil, yap-işlet-devret gibi kamunun etki alanında bulunan diğer satın almalarda da uygulanmalı. Doğu ve Güneydoğu’da 4 ilimizin cazibe merkezi olması planlanırken, buradaki yatırımların kamu alımları üzerinden desteklenmesi önemli bir fikir. O bölgedeki yatırımlar için sürekli bir ihracat desteğinin sağlanması bu yatırımların gelişmesine katkı verecek.”

Haberin Devamı

Erdal Bahçıvan, sanayicilerin talep ettiği reformcu teşvik sistemine ilişkin olarak şunları kaydetti: “Bölge bazlı kalıplaşmış teşvikler yerine terzi modeli gibi firmaların ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran yeni model benimsenmeli. ‘Turquality’ sistemine benzer şekilde kurgulanmalı. Projeye bağlı, denetlenebilir bir model oluşturulmalı.”

Eximbank kasasına 100 milyar dolar

İSO Meclisi’nde konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Öncelikle Eximbank’ın imkanlarını, kaynaklarını ve sermayesini artık 100 milyar dolarlarla ölçülebilen seviyeye çıkarmak zorundayız. Dünyadaki başarılı örnekleri nasılsa, Eximbank’ımızı da oraya götürmek zorundayız” dedi. Zeybekci, Eximbank’ın şu anki 15 milyar dolar civarındaki sermaye yapısını ve 35 milyar dolar civarındaki toplam kredi hacminin toplam 100 milyar dolarlarla telaffuz edilebilir hale 2017’nin ortalarına doğru getirmeyi hedeflediklerini aktardı.

Haberin Devamı

Bakan Zeybekci, dünyada Eximbank’ın kriterlerini kendilerinin belirlediği sıralamada Türkiye’yi dördüncü gruba koyduğuna dikkati çekerek, Türkiye’nin tartışmasız şekilde üçüncü gruba, zorlanırsa ikinci gruba girebileceğini belirtti. Nihat Zeybekci, dördüncü grupta olmanın Türkiye’ye yıllık finansman maliyetinin 2.5 milyar dolar olduğunu söyledi.