Gazete Vatan Logo

THY yüksekten uçtu, devleri solladı

THY, 30 Avrupalı havayolu şirketi arasında yolcu sayısını artıran 3 kuruluştan biri oldu. Air France-KLM, Lufthansa, Iberia, İngiliz Havayolları büyük kan kaybetti. THY Genel Müdürü Kotil, “Krizde 5 milyar dolarlık satış geliri hedefine ulaşacağız” dedi

Türk Hava Yolları (THY), küresel krize rağmen yılsonu hedeflerini tutturacak. Dev havayolu şirketlerinin sıkıntılı günler geçirdiği ve sürekli zarar açıkladığı 2009 yılında THY, yolcu sayısını yüzde 18, satış gelirlerini de yüzde 11 oranında artıracak. Bloomberg TV’ye konuşan THY Genel Müdürü Temel Kotil, bu yıl hedefledikleri gibi 5 milyar dolarlık satış gelirine ulaşacaklarını söyledi. Kotil, 2008’de 22.5 milyon olan taşınan yolcu sayısını da 26.5 milyona yükselteceklerini kaydetti. THY’nin 2003’te 1.6 milyar dolarlık satış geliri, 120’ye ulaşılan yurtdışı uçuş noktası, 132 adede çıkan uçak filosu ile bu yıl 7’ye katlanmış olacak. THY, 2013 yılı için 40 milyon yolcu ile 10 milyar dolar satış geliri hedefliyor.

Avrupalı sıkıntıda

İlk 6 ayda yolcu sayısını yüzde 10 artışla 10.3 milyondan 11.3 milyon çıkaran THY’nin aksine, Avrupa’daki hemen hemen bütün şirketler büyük kan kaybı yaşıyor. 30 kuruluşun üye olduğu Avrupa Havayolu Birliği’nde (AEA) THY ile birlikte sadece 3 şirketin yolcu sayısı arttı. Yılın ilk 6 ayında İsviçre Hayolları satış gelirlerini yüzde 9.7, Macar Havayolları yüzde 3.6 artırdı. Air France-KLM, Lufthansa, Olympic Airlines, Avusturya Havayolları, Iberia, İngiliz Havayolları gibi devlerin yolcu sayıları yüzde 19’a varan oranda düşüş gösterdi.

Haberin Devamı