Gazete Vatan Logo

THY uçuşu daha keyifli hale getiriyor

Uçakta cepten konuşma ve canlı TV yayını başlıyor

Türk Hava Yolları, yeni satın alacağı Boeing 777 uçaklarıyla Ekim ayından itibaren havada cep telefonu ve canlı TV yayını dönemine start verecek. THY Genel Müdürü Temel Kotil, “Sipariş ettiğimiz uçaklarda Panasonic’in geliştirdiği sistem var. Bu uçaklarda canlı televizyon yayını olacak, ceple konuşabileceksiniz. Aynı zamanda uçak içinde kablosuz bütün cihazları kullanabileceksiniz” dedi

Küresel krizde hava trafiğinin yüzde 6 daralmasına karşın yolcu sayısını yüzde 11 artırarak Avrupa’nın dördüncü büyük havayolu şirketi haline gelen Türk Hava Yolları (THY) devrim yapmaya hazırlanıyor. Şirket, yolcuları cep telefonu ile konuşturacak ve canlı televizyon yayını izlettirecek. Avea ve THY’nin ortak mil kampanyasına ilişkin düzenlenen toplantıda konuşan THY Genel Müdürü Temel Kotil, yeni gelecek uçaklarda bunun mümkün olacağını söyledi.

12 yeni uçak geliyor

Kotil, şunları kaydetti: “Sipariş verdiğimiz 12 tane Boeing 777 tipi uçak Ekim itibarıyla geliyor. En yeni teknoloji ile getireceğiz. Uçak içinde Panasonic’in geliştirdiği sistemi satın aldık. Seatle’dan uçarken uçakta cep telefonu ve bilgisayarı kullanma imkanı verelim istiyoruz. Bunun akabinde diğer uçaklara da bu sistemi koyacağız. Uçaklarda canlı televizyon yayını da olacak. Canlı TV çok rağbet görüyor. ABD’de bazı hatlarda var. Özellikle onu çok amaçlıyoruz. Bildiğiniz kanalları istediğiniz gibi seyredebileceksiniz. Aynı zamanda uçak içinde wi-fi dediğimiz kablosuz bütün cihazları kullanabileceksiniz.” Temel Kotil, fiyatlandırmayı daha planlamadıklarını, normal çalışma mekanizmasında karta ücretlendirildiğini sözlerine ekledi.

Her yıl 10 ilave hat ekliyoruz

Temel Kotil, THY’nin her yıl 10 yeni hatta daha uçmaya başladığını belirterek, “Bologna başlayacak. Karar verilecek olanlar var. Vietnam’a başlıyoruz, Bangladeş’e başlıyoruz, Afrika da var” dedi. Rusya’ya 20 hat açılmasıyla ilgili de Rusya pazarında yalnız THY değil bütün Türk oyuncuların olması gerektiğini, çalışmaların buna dönük olacağını kaydetti.

Avrupa Kültür Başkenti’ne destek geldi

THY, bu yılın sonuna kadar 116 uçağında “İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti” logosunu taşıyacak. İstanbul 2010 AKB Ajansı ve THY arasında yapılan protokol kapsamında, Türk bayrağının yanında konumlandırılan 70 santimetre boyundaki logo, bu yılın sonuna kadar İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti’nin tanıtımında rol oynamış olacak. THY, 67 yıllık tarihinde ilk olarak 1998’de Cumhuriyet’in 75. yıl kutlamaları için, ikinci olarak ise 2008’de İzmir’in “Expo 2015 Fuarı” adaylığına destek için uçaklarında logo kullanmıştı.

IATA: Havacılıkta savaştan sonra en kötü yıl yaşandı

Uluslararası Hava Taşıma Birliği (IATA), son aylarda görülen iyileşmeye rağmen, 2009 yılının tarifeli uluslararası yolcu trafiği açısından 2. Dünya Savaşı sonrasında kaydedilen en kötü yıl olduğunu açıkladı. IATA verilerine göre, 2009’ün tümünde dünyada yolcu talebi yüzde 3.5 azaldı. IATA CEO’su Giovanni Bisignani, “2010’da da iyileşmeler yavaş olacak. Şirketler 5.6 milyar dolar kaybedecek” dedi.

THY ile Avea hem uçuracak hem konuşturacak

THY ile Avea, yaptıkları işbirliğiyle “konuştukça uçuran, uçtukça konuşturan” isimli yeni bir kampanya başlattı.

Kampanya kapsamında THY Miles&Smiles üyeleri, vergiler dahil 50 TL’nin üzerindeki faturalarda geçerli olmak üzere, Avea faturalarının her 1 TL’si için 5 mil kazanırken, faturasız hatlarda da 150 ve üzerinde kontör yüklemesi olan aboneler her bir kontör için 1 mil kazanacak. Buna göre, İstanbul-New York gidiş dönüş uçuşu yapan bir yolcu Avea hattından 4 saatin üzerinde ücretsiz konuşma hakkı elde edecek. Yurtiçinde ise İstanbul-Ankara gidiş dönüş toplamında 12 dakikalık ücretsiz konuşma kazanılacak. Yılda 5 bin liralık konuşacak bir Avea tüketicisi böylece yurtıdışına milleriyle (vergiler hariç) bedava uçabilecek.

Bunun yanı sıra Miles&Smiles üyeleri kendileri veya başkaları için Avea’dan 15 mil karşılığında 1 kontör, 40 mil karşılığında ise 1 dakika alabilecek.

Star Alliance da var

Avea CEO’su Erkan Akdemir, Avea THY Mil programı sayesinde Avea abonesi olan Miles &Smiles üyelerinin, konuştukça bonus mil kazanırken, kazandığı Miles&Smiles milleriyle de kontör veya dakika alabileceklerini belirtti. Akdemir, şunları kaydetti:

“Avea olarak abonelerimize ayrıcalıklı iletişim hizmetleri sunarken bir yandan da hayatlarına nasıl daha fazla değer katacağımıza odaklanıyoruz. Bu düşünceden yola çıkarak THY ile bir işbirliği hayata geçiriyoruz.”

Avea ve THY işbirliğinden kazanılan millerin sadece THY’de kullanılmayacağını, Anadolu Jet, Jet Airways ve Star Alliance üyesi havayollarında da kullanılabileceğini ifade eden Temel Kotil ise Miles&Smiles projemizin şu anda 2 milyonun üzerinde üyesi var. İyi bir sayımız var. İnşallah burada yolcularımız uçtukça Avea’dan da ilave konuşma kazanacaklar. Ben de Avea kullanıcısıyım, dolayısıyla bir sürü mil kazanmış olacağım” dedi.

Kotil, şöyle devam etti: “Çok milleri vardır bizim yolcularımızın, çok çok konuşacaklardır. Birçok projemiz var yalnızca konuşma üzerine değil, otellerle ilgili, araç kiralamayla ilgili. Amaç sinerji oluşturmak. Bundan çok memnunuz.”

Yolcu sayısını yüzde 20 artışla 30 milyona çıkaracak

THY Genel Müdürü Temel Kotil, bu yıl yolcu sayısını yüzde 20 artırarak 30 milyon kişiye çıkaracaklarını belirterek, “5.7 milyar dolar ciro ve yüzde 71 doluluk oranı hedefliyoruz” dedi. 2010 senesinde kaç uçak almayı planladıklarına ilişkin olarak da Kotil, “2009’u iyi kapadık. 2010 yılında 24 geniş gövde, 20’si kesin, 10 daha geride uçak siparişi vermiştik, bu 105 uçağın devamıydı” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı