Gazete Vatan Logo

THY kârını ikiye katladı

Petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle dev havayolu şirketleri zor günler geçirirken THY kârını ilk altı ayda yüzde 187 artırarak 255 milyon YTL’ye çıkardı.

Dünyanın en büyük havayolu şirketlerinin kâr rakamları petrol fiyatlarındaki rekor artış nedeniyle gerilerken Türk Hava Yolları (THY) tasarruf tedbirlerinin meyvesini topluyor. 2008 yılının ilk yarısında net kârını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 187 artırarak 255.1 milyon YTL’ye çıkartmayı başaran THY, 4.5 milyar dolar olan ciro hedefinin de aşılabileceğini açıkladı. THY Genel Müdürü Temel Kotil, “Gelişmeler 2008 yılında 4.5 milyar dolar olan ciro hedefini aşacağımızı gösteriyor” dedi.

Henüz hedeflerin revize edilmesinin gündemlerinde olmadığını da belirten Kotil, akaryakıt giderlerinin yılın ilk yarısında bir önceki döneme göre yüzde 61 artmasına karşın cironun aynı dönemde yüzde 23 artışla 2 milyar 614 milyon YTL’ye ulaştığına işaret etti. THY’nin akaryakıt giderlerinin milyar dolarlarla ifade edildiğini vurgulayan Kotil “Yıl sonuna kadar 100 milyon dolar tasarruf sağlamak hedefindeyiz. Tasarruf sadece akaryakıt kalemlerinde de değil, tüm kalemlerde hedefleniyor” diye konuştu

THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin ise petrol fiyatlarındaki çok ciddi artışa rağmen verimliliği artırarak giderleri düşürdükleri belirtti.

Global şirket olacağız

Karlıtekin, THY’nin global bir şirket olma hedeflerinde başka satın almalarının da yolda olduğunun ipuçlarını verdi. Havayolu şirketleri açısından zorlu bir dönem yaşandığını hatırlatan ve THY’nin finansal açıdan kuvvetli bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Karlıtekin, “Krizlerin çıkaracağı faydalarda, bu (finansal büyüklük) ciddi bir güç veriyor” sözleriyle krizde zor durumdaki bazı havayollarının da satın alınabileceğinin sinyalini verdi.


Dünya devleri zor durumda


* Air France-KLM’in ilk çeyrek kârı yüzde 59 düşüşle 168 milyon euroya geriledi.

* Lufthansa’nın kârı yüzde 40 azaldı. 2007’de 992 milyon euro kâra ulaşan şirket, bu yıl 402 milyon euroda kaldı.

* British Airways’in net kârı ilk çeyrekte yüzde 26 geriledi.

* Asya’nın üçüncü büyük havayolu şirketi Cathay Pasific, 2003’ten bu yana ilk kez zarar etti.

* Uçaklarında yiyecek ve içeceği parayla satan Iberia’nın kârı yüzde 72 düştü. İspanyol şirket 3.8 milyon euro zararda.

* ABD’nin en büyüğü US Airways, ilk çeyrekte 236 milyon dolar zarar etti.

* China Eastern Airlines’in net kârı yüzde 28 düştü.



THY, BH Havayolları’nın yüzde 49’una da talip oldu

Avusturya Havayolları’nın yüzde 43 hissesine talip olan THY, Bosna Hersek (BH) Havayolları’nın da yüzde 49 hissesinin satılması için açılan ihaleye resmi teklif verdiğini açıkladı. Bosna Hersek Havayolları ihalesi için son teklif verme süresinin bugün (dün) dolduğunu belirten THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, “Rakip olarak ihaleye kimlerin teklif verdiğini bilmiyoruz. Bugün ihalenin son günü olması sebebiyle başka teklif veren oldu mu onu da bilemiyoruz. Teklifimizi verdik. Fiyat müzakerelere bağlı 30 gün içinde teklif değiştirilebilir” dedi. İhalede oluşacak fiyat hakkında bilgi vermeyen Karlıtekin, Bosna Hersek Havayolları’nın mevcut 2 adet ATR 72 tipi pervaneli uçakla hizmet verdiğini belirterek, “Verdiğimiz teklif sadece fiyat bilgileri içermiyor. Altyapıdan tutun da ticari anlamda gelecek öngörüsü sunuyor. İhaleyi kazanmamız durumunda BH’ye 2 adet dar gövdeli 150 koltuk kapasiteli uçak tahsis edeceğiz. Başlangıç itibarıyla 4 uçaklı bir operasyon öngörüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı