Gazete Vatan Logo

THY geri adım atmadı: İşten atılanlar işe alınmayacak!

THY geri adım atmadı: İşten atılanlar işe alınmayacak!

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu, dün yaptığı toplantıda işe gelmeyip eylem yapan ve bu yüzden işten çıkarılan 305 THY personelinin geri alınması talebini reddetti.

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’nun işten çıkarılan personel ile ilgili pozitif sözleri havada kaldı. Türk Hava Yolları yönetimi dün toplanırken, merakla beklenen işten çıkarılanların geri iadesi ile ilgili oylamada karar, “Geri alınmasın” şeklinde oldu. THY’den yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:
THY geri adım atmadı: İşten atılanlar işe alınmayacak
Hava-İş Sendikası yetkilileri ile 5 Haziran 2012 Salı günü yapılan görüşmede, Sendika yetkilileri işten çıkartılanların tekrar işe alınmalarını talep etmiştir. Bu talebin Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu’nda değerlendirileceği cevabı verilmiştir. Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu, 7 Haziran 2012 tarihinde (bugün) yaptığı toplantıda, sendika’nın yaptığı çağrının ve işe gelmeyen personelin eyleminin yasadışı, bu nedenle Türk Hava Yolları tarafından yapılan işten çıkarmaların ise hukuka uygun olduğu, sendikanın yasadışı eylem çağrısına uymanın hukuki yaptırımları hakkında tüm çalışanların bilgilendirildiği, 15 bini aşkın çalışanın çok az bir kısmının uyarıları dikkate almayarak yasadışı eyleme katıldığı, bunun sonucunda oluşan maddi zararın boyutları dikkate alınarak, iş akti feshedilen personelin tekrar işe alınma talebinin kabul edilmemesine karar vermiştir. Alınan bu karar ve Türk Hava Yolları A.O.’nun sözleşme görüşmelerini sürdürme niyeti sendika yetkililerine bildirilmiştir.”

‘THY’yi 10 yılda 4’e katlayan bu personel’ dedi ama acımadı

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, önceki gün ekonomi gazetecilerinin karşısına çıkmış ve işten çıkarılan personelle ilgili çok olumlu mesajlar vermişti. Topçu’nun sözleri işten çıkarılan personel ve halen kurumda görev yapan mesai arkadaşları arasında da pozitif bir beklenti yaratmıştı.

İşte o sözler: “Kanuni tepki tabii ki doğal bir hak ancak bu tepki şirkete zarar verecek noktaya ulaşıyorsa bizim de karşı tepki vermemiz gayet doğal görülmeli. Mesai saatleri içinde, işyerinde kanun dışı eylemlere tolerans gösteremeyiz. Benim sendika ile düşmanlığım yok ancak kanunların uygulanması lazım. Sonuçta bir eylem yapıldı. Katılanlar tespit edildi. Şirket 2 milyon dolar zarar gördü. Gün boyu personele hatırlattık, ‘İtibar etmeyin, işinizi yavaşlatmanız sizi işinizden edebilir’ diye mesajlar gönderdik. ‘Çağrıya kulak vermeyin, bu kanunsuz’ dedik. Ancak maalesef bir grup personel bu eyleme katıldı. Belki şahsi olarak hayatımın en kötü en üzüldüğüm kararıydı ancak kanunların uygulanması gerekiyordu ve işten çıkarma kararını aldık. Ancak sonuçta bunlar bize katkı yapan, bizim de yatırım yaptığımız personeldi. Eğitimlerine para harcadık. THY’yi 10 yılda 4’e katladıysak personelimiz sayesinde yaptık. Tek kalemde yok saymak da kolay değil. Şu an için kararımız yerinde duruyor. Ancak yönetim kurulunda bu konuyu yeniden değerlendireceğiz. 2 güne kadar yönetim kurulundaki arkadaşlarımla toplanacağız. Karar ne olur bilemem.”

Ameliyata gidemeyenler, iş anlaşmasını kaçıranlar önemliyse, sizin de istifa etmeniz gerekmez mi?

THY çalışanlarının yeniden işe alınmaması kararını veren THY Yönetim Kurulu’nda Başkan Hamdi Topçu’nun dışında Prof. Dr. Cemal Şanlı, Doç. Dr. Temel Kotil, İsmail Gerçek, Mehmet Büyükekşi, Muzaffer Akpınar, Gülsüm Azeri, Naci Ağbal, Prof. Dr. Ateş Vuran ve Orhan Birdal bulunuyor. Adını vermek istemeyen ancak oylamada ‘Olumsuz’ görüş bildiren bir yönetim kurulu üyesi gerekçe olarak şunları söyledi:

“Biz de biliyoruz çalışanların işsiz kalması günah ama burası halka açık bir şirket, kuralları var. Grev yapılan gün binlerce insan mağdur oldu. Ameliyata gidemeyen, iş anlaşmalarını kaçıran insanlar oldu. 200 sefer iptal edildi. Ortalama 200 koltuktan hesaplasanız 40 bin kişi eder. İşin parasal yönü ise ayrı bir konu. 15 binden fazla çalışanımız var ve eyleme katılmayan çoğunluktaydı. Şirketin selameti açısından bu kararı almamız gerekiyordu.”

Rötar şampiyonu THY

İşini aksatanlar, görev yerine gitmeyen ve gidemeyenler yüzünden THY’de eylem günü bazı uçuşlar ya gecikmeli yapılabildi ya da iptal edildi. Ancak THY’de rötar sadece eylem gününe mahsus ekstra bir durum değil. Artık tüm yolcuların kanıksadığı sıradan bir vaka haline geldi. Her ne kadar rötarların suçu Atatürk Havalimanı’nın kapasitesinin yetmeyişine bağlansa da Yönetim Kurulu Üyesi’nin dediği gibi her gün binlerce insan ameliyata giremez, iş anlaşmasına yetişemez duruma geliyor. Şimdi işten atılanlardan biri soruyor:

“Şayet yolcuların mağduriyetini bu kadar önemsiyorsanız siz yöneticilerin de THY’yi rötar şampiyonu yaptığınız için istifa etmeniz gerekmiyor mu?”

ABD merkezli uçakların iniş-kalkış saatlerini veren Flightstats’ın açıkladığı son verilere göre, Avrupa’nın en rötarlı havalimanı en çok rötör yapan havayolu şirketi de THY olarak gösterilmişti. Yayınlanan analizde Nisan ayının ikinci haftası ele alınmış ve Atatürk Havalimanı’nda 1437 uçağın gecikmeli iniş, 1511 uçağın da gecikmeli kalkış yaptığı toplamda 2 bin 948 seferin gecikmeli yapılabildiği belirlenmişti. Gelişlerde 90 ve gidişlerde de 90 olmak üzere Atatürk Havalimanı’nda bir haftada 180 seferin de iptal edildiği vurgulanmıştı.

Haberin Devamı