Gazete Vatan Logo

THY daha da büyüyecek

Devleri sollayan THY, 7’nci sıradan dördüncülüğe çıktı

Küresel ekonomik krizde dev havayolu şirketleri kan kaybederken Türk Hava Yolları yüksekten uçtu. Şirket, Avrupa’da yolcu sayısını artıran 3 şirketten biri oldu. Avrupa Ligi’nde 7’ncilikten 4’üncü sıraya tırmanan THY’ye Avrupa Havayolları Birliği’nden övgü geldi

Küresel ekonomik krize rağmen yolcu sayısını yüzde 12 oranında artıran Türk Hava Yolları (THY) en hızlı büyüyen şirket oldu ve Avrupa Havayolları Birliği (AEA) tarafından övgü aldı. Geçen yıl yolcu sayısını 25.1 milyon kişiye yükselten THY, AEA’ya üye 36 havayolu içinde büyüme gösteren 3 havayolu şirketinden biri olmayı başardı. Şirket gösterdiği bu performans sayesinde Avrupa Ligi’nde 7’ncilikten 4’üncü sıraya tırmandı. THY, 2009’da Hollandalı KLM, İskandinav SAS ve İtalyan Alitalia’yı geçti. AEA verilerine göre, ilk sırayı ise 45 milyonu aşan yolcu sayısıyla Alman Lufthansa aldı. Air France ikinci, British Airways üçüncü oldu.

THY’nin dışında Avrupa’da sadece İsviçreli Swiss ile Macar Malev, yolcu sayısını artırdı. THY, bu yıl da yolcusu sayısını yüzde 15-20 artırarak 30 milyona ulaştırmayı planlıyor.

AEA, taşınan yolcu sayısının geçen yıl sadece 3 Avrupa havayolunda arttığını, yüzde 12.3 ile THY’nin öne çıktığını, son açıklanan 2010 hava trafik verilerinin ise zorlu bir yıl görünümü ortaya koyduğunu bildirdi.

Avrupa Havayolları Birliği’nden yapılan açıklamada, AB-Türkiye havayolu pazarının durgunluğa karşın büyüyen bir piyasa olduğu belirtildi.

THY daha da büyüyecek

AEA Genel Sekreteri Ulrich Schulte-Strathaus’un Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil ve diğer yöneticilerle 25 Ocak’ta bir araya geldiği belirtilen açıklamada, görüşmede AB-Türkiye havayolu ilişkisinin içinde bulunduğu durumun ele alındığı bildirildi.

Açıklamada, Türkiye-AB bağlantısının Avrupa havayolu ağının önemli bir parçası olduğu ancak Avrupa havacılık bölgesiyle tam entegre halde olmadığı kaydedilirken, Schulte-Strathaus’un “ABD’den sonra Türkiye, Avrupalı taşımacılar için yıllık 25 milyondan fazla yolcu kapasitesiyle Avrupa dışındaki en önemli bölgedir. İstanbul Avrupa’daki en büyük 9’uncu merkez ve 2010’da Avrupa Kültür Başkenti durumunda, konumunu gelecek aylarda daha da pekiştirecek. Bu güzel kente önemli miktarda daha fazla ziyaretçi bekliyoruz. Türkiye şimdiden, 23 AEA üyesi havayolu için bir varış noktası. Engellerin asgariye indirilmesi, bu önemli pazara erişimde bu ülkelerin tümünün çıkarına” ifadelerine yer verildi.

Schulte-Strathaus THY’deki görüşmeleriyle ilgili açıklamasında, koşullar uygun olursa ABD ve Kanada ile Avrupa arasında uçuşların artacağını, iyileşmesi gereken koşullar arasında havayolları ve seyahat edenler için yönetimden kaynaklanan yüklerin azaltılmasının da bulunduğunu kaydetti.

Borsa getirisinde dünya lideri

THY, yolcu sayısının yanı sıra borsadaki performansıyla da dev havayolu şirketlerini solladı. Şirketin İMKB’deki hisseleri 2009’da yüzde 428 getiri sağladı ve en yakın rakibine 2 kat fark attı. THY’den sonra Japon Skymark yüzde 265’lik hisse getirisiyle ikinci olurken, Brezilyalı GOL yüzde 249’la üçüncü sırada yer aldı.

Yıllık ciroları 80 milyar euro

36 yerleşik tarifeli havayolu kuruluşunu biraraya getiren Avrupa Havayolları Birliği’ne üye şirketler yılda 374 milyon yolcu ve 7 milyon ton kargo taşıyor. Birliğe üye havayollarında 2 bin 689 uçak, 162 ülkede 662 varış noktasına ulaşıyor. Avrupa’daki havayolları günde 11 bin 934 uçuş gerçekleştiriyor. 394 bin 200 kişinin çalıştığı sektör yılda 80 milyar euroluk bir ciroya sahip.

Haberin Devamı