Gazete Vatan Logo
Magazin The X-Files bizsiz de devam edebilir

The X-Files bizsiz de devam edebilir

FOXCRIME ekranlarında her Perşembe The X-Files yeni bölümü ile hayranlarının karşısına çıkıyor. 6 bölümlük özel sezonu ile 16 milyon kişi tarafından izlenen dizi, 11. sezonu ile yine fark yaratıyor gibi... Dizinin gelmiş geçmiş en önemli karakterlerinden biri olan Fox Mulder’u canlandıran David Duchovny ile X-Files’ın hayatındaki yerini konuştuk

The X-Files bizsiz de devam edebilir

Murder karakteriyle 25 yıllık bir ilişkiniz var. “The X-Files” ile bir ömür nasıl geçti?

Başlangıçta yalnızca geçimini sağlayacak kadar para kazanmaya çalışan bir oyuncu olarak yaklaşmıştım. Aslında beni (1. sezon) pilot bölüme çeken unsurlardan biri iyi olduğunu düşünmem ancak bu konudan bir program çıkaramayacaklarına inanmamdı. Filmden filme geçeceğime inanıyordum ve bir televizyon dizisinde yer almak istemiyordum. O zamanlar (1993) bazı iyi TV programları vardı ancak televizyonun günümüzde olduğu gibi sinemadan daha iyi dram ve komedi çıkarması gibi bir durum o günlerde söz konusu değildi. Yani televizyona karşı ön yargılıydım ve TV oyunculuğu yapmak istemiyordum. Pilot bölümün sinematik olduğunu ve bir saatlik bir film çekmek gibi olacağını düşünmüştüm. Zaten kimse uzaylılarla ilgilenmeyecekti çünkü ben ilgilenmiyordum. Sonra iş bitecekti, ben hayatıma devam edecektim ve bu işten aldığım parayla bir yıl geçinecektim.

Ancak bir işe giriştiğinizde, “Bu pilot bölümü ben çektim. Acaba programa alınacak mı?” diye merak ediyorsunuz. Kendimden daha fazla şey kattıkça programın başarılı olmasını ve yeterince beğenilerek yayına alınmasını istemeye başladım. Ancak hala kimsenin uzaylılarla ilgilenmediğini ve bu işle yalnızca bir yıllık geçimimi sağlayacağımı düşünüyordum. Zaman geçtikçe ve kendimden daha çok şey kattıkça işin başarılı olmasını daha çok istedim. Sonra konunun yalnızca uzaylılardan ibaret olmadığını ve gördüklerimden daha fazlasının olduğunu fark ettim. Bunun üzerine dizi benim için şu an olduğu şeye dönüştü. Dizi 6 yıl sonra dünya çapında bilinen bir fenomen haline geldi. Yalnızca bir iş olarak başlayan, “Tanrım, bundan uzaklaşmalıyım” aşamasına gelen ve sonunda işi yeniden kucakladığınız bir süreç. Yani bazı açılardan bir aile olmaya benzediğini söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

Rolün üstüme yapıştığını düşünmedim

Bir rolün üzerinize yapışması sorununu Californication’daki Hank Moody karakterinizle aşabilmiştiniz. Bunu yapmak zor olmuş muydu?

Benim için çok zor olmadı çünkü bir rolün üstüme yapıştığını hiç hissetmedim. Bu size dışarıdan dayatılan bir şey. Bundan korkmuyordum çünkü bana bunun olduğuna inanmıyordum. Ancak bunun gerçekleşebilecek bir şey olduğunun da farkındaydım, özellikle de “The X-Files” gibi büyük bir yapımda. Aynı zamanda yaşım ilerliyordu ve yaptığım işte gittikçe daha iyi oluyordum. Aynı zamanda “Californication”, “The X-Files” dünyasından son derece uzaktı ve bu durum muhtemelen yalnızca komedi yapmak istediğim o zamanki düşünce yapımı da etkiledi. Bu, sabit yapılı bir insana dönüşmekten duyduğum endişeye karşı vermiş olduğum bir tepki olabilir.

Haberin Devamı

Dizi, artık komplo teorilerinin Amerika hükümetinden figürler tarafından da açık bir şekilde sahiplenildiği günümüzün politik ikliminde kendisine nasıl bir yer buluyor?

Yıllar önce “Bu bir komplo. Hükumetiniz sizinle sahte haberler paylaşıyor” diyen Mulder isimli bir karakterle karşı karşıyaydınız. Şu anda ise hükumetinizin sizinle sahte haberler paylaştığını söyleyen bir hükumetle karşı karşıyasınız. (gülüyor) Benzer durumlar olduğunu düşünebilirsiniz ancak aslında oldukça farklı durumlar. Bir yanda elindeki kısıtlı araçlarla herhangi bir uzaylı teması olup olmadığını ve bunun gizlenip gizlenmediğini araştıran bir adam var. Diğer yanda ise tarafsız doğruları değersizleştirmeye son derece kararlı koskoca bir yönetim var. Bulunmak için oldukça ilginç bir konum. Bu, program için daha iyi bir zaman mı daha kötü bir zaman mı bunu bilemiyorum.

Haberin Devamı

Her sezon son olacak sanıyoruz

Bu sezonun son “The X-Files” sezonu olacağına dair söylentiler var.

Aslında bunu hep söylüyoruz. Bunu söylemek iyi mi oluyor yoksa insanları üzüyor mu bilmiyorum. Bunu tahmin etmek güç.

Eğer bu sezon gerçekten son sezonsa bu size nasıl hissettirir?

Benim için her iki senaryo da uygun. Bu sezonun son olacağı düşüncesi de son olmayacağı düşüncesi de benim için bir sorun teşkil etmiyor. Beni ve Gillian’i bir arabaya bindirip uçurumdan da atsalar dizi aslında bitmeyecektir. Gerçek hayatta öldüğümüz senaryoda, içinde benim ve Gillian’ın olduğu “The X-Files” versiyonu sona erecektir. Ancak “The X-Files” bunun ötesinde, efsanevi ve kurgusal X-dosyalarını konu alan bir dizi ve Gillian ile benim olmayacağımız bir versiyonu da mevcut olabilir. Neden olmasın? Yani hiç biter mi? Bunu bilmiyorum. Ancak bu dizi bir sona dayandırılan ya da karakterlerin etrafında dönen bir dizi değil. Dizi başka bir dünya görüşüyle ilgili.

Haberin Devamı