Gazete Vatan Logo

The Guardian’a konuştu

ERdoğan: ‘İran’ın atom bombası peşinde olduğu dedikodu’

İngiliz gazetesi The Guardian’a konuşan Erdoğan, “Ahmedinecad hiç şüphe yok ki bizim dostumuz. Şu ana dek dost olarak çok iyi ilişkiler yürüttük” dedi

İngiltere’de sol basının saygın gazetelerinden The Guardian dün Başbakan Tayyip Erdoğan ile İstanbul’-da yapılan bir röportajı tam sayfa yayınladı. Robert Tait’in röportajı birinci sayfadan ’İran dostumuzdur’başlığı ve “Türkiye başbakanı NATO’daki nük- leer çatlağı gözler önüne serdi” spotuyla verildi. Erdoğan’ın, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad için kullandığı, “Hiç şüphesiz dostumuzdur” sözleri yabancı haber ajanslarına, “İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman, Gazze’ye nükleer bomba atmakla tehdit etti” sözleri ise İsrail’de manşet oldu. Gerilimi tırmandıracağı belirtilen bu sözlere Lieberman da çok sert yanıt verdi: “Her tür saçmalığı dikkate alacak değiliz...”

İşte Erdoğan’la röportajdan satırbaşları:

* İran’ın nükleer silah sahibi olmak istediğine yönelik batılı ülkelerin iddiaları dedikodudan ibaret. İran’ın nükleer tesislerine saldırmak çılgınlık olur.

* İran’a baskı yapan, onu nükleer silah peşinde koşmakla suçlayan ülkelerin tümünün nükleer silahı var. Bu hiç adil bir şey değil.

* İran’ın bu suçlamalara karşı nükleer programının barışçıl olduğu yönündeki protestolarını kabul ediyoruz. Ben aslında İsrail’den İran’ı yok etmeye yönelik tehditleri daha umursuyorum.

* İran’ı yok etmek ya da tamamen haritadan silmek yönündeki fikirler doğru değil. Hem küresel barış istiyorum diyeceksiniz hem de 10 bin yıllık tarihi olan bir ülkeye karşı böyle davranacaksınız. Bu doğru değil.

* Ahmedinecad hiç şüphe yok ki bizim dostumuz. Şu ana dek dost olarak çok iyi ilişkiler yürüttük ve hiç bir sıkıntı yaşamadık.

* (Sarkozy de dostunuz mu? sorusu üzerine) Fransa ve Almanya’nınki gibi Türkiye’ye karşı önyargıları olan liderler var. Chirac’la mükemmel ilişkilerimiz vardı. Ancak Sarkozy döneminde hal böyle değil. Bu adil olmayan bir tavır. AB kendi kurallarını ihlal ediyor.

* İsrail ile stratejik ilişkilerimiz devam ediyor ama İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman, Gazze’ye nükleer saldırı düzenleme tehdidinde bulundu.

GUARDİAN’IN YORUMU: Erdoğan’ın bu tavrı Türkiye’yi NATO’ya sıkı bir şekilde bağlı, batı yanlısı bir demokrasi olarak gören bazı batılıları şaşırtabilir, ama Erdoğan’ın Türkiye’yi İran gibi bir din devletine dönüştürmeye çalıştığından şüphelenen laik karşıtlarını pek de şaşırtmayacak. Erdoğan’ın bu görüşleri Washington’da ilgiyle karşılanacak. Bu çevreler, AK Parti’yi diğer Müslüman ülkelerin de adapte edebileceği batı yanlısı ’Ilımlı İslam’ modeli olarak görüyor.


“Önce tüm komşularımızla stratejik ilişkiler kuracağız”

BAŞBAKAN Erdoğan, Katar’ın El Cezire televizyonuna verdiği demeçte da şöyle dedi: “Şu anda önümüzde Rusya Federasyonu var. Tekliflerimizi Putin’e sunduk. İnşallah en kısa zamanda büyük ihtimalle Moskova’da yüksek düzeyli stratejik ilişkiler konseyi kurup, anlaşmamızı inşallah tahakkuk ettireceğiz. Biz Kafkasları da zaten bu çalışmanın içinde görüyoruz. Bunu mesela ben Yunanistan’a da teklif ettim. Önce bütün komşularla, ondan sonra da halkayı açma yoluna gideceğiz.” Erdoğan, “Bu çalışmaların AB alternatifi olup olmadığı sorusu üzerine” de “Uzaktan yakından AB ile alakası yok. Romanya ve Bulgaristan’a da benzer teklifler sunacağız. Ardından Balkan ülkelerinde çalışmalarımızı devam ettireceğiz... Türkiye, AB’ye girdiği zamanda da global açılım için çok önemli bir alt yapıyı oluşturacak” dedi.

Dönüş, beklentilerin verdiği meyvedir

ERDOĞAN, demokratik açılımı “milli birlik projesinin gereği” olarak niteleyerek, terör örgütü üyelerinin dönüşünün de “beklentilerinin verdiği bir meyve” olduğunu söyledi. Erdoğan söyle konuştu: “Burada görüyorum ki bazı spekülasyonlar yapılma yoluna gidiliyor ve bunu doğru bulmuyoruz. Anasından, babasından, dayısından, amcasından, kardeşlerinden, ailesinden, akrabasından uzak kalmış olanlara diyoruz ki, eğer suça bulaşmamış olanlar varsa buyursun gelsinler, silahı olanlar silahını bıraksın gelsinler. 221. madde bu işe müsaittir. Türkiye’deki siyasilerin, medyanın, akademisyenlerin ve bu alanlarda hizmet verenlerin bu işlere daha pozitif yaklaşması, objektif bakması ve bu tür şovlara fırsat verilmemesi lazım.”

PAKİSTAN MECLİSİ’NDE KONUŞAN 4. LİDER

Başbakan Erdoğan Pakistan Meclisi’nde konuşan 4’üncü dünya lideri, ilk Türkiye Başbakanı oldu. Dünyanın ilk ve tek kadın Meclis Başkanı olan Fehmida Mirza tarafından törenle karşılanan Başbakan Erdoğan, meclis genel kuruluna girişte sıra kapaklarına vurularak karşılandı. Bir İngiliz geleneği olan sıra kapaklarına vurarak alkışlama Pakistan’da da halen sürüyor.

Haberin Devamı