Gazete Vatan Logo

The Economist: Erdoğan vazgeçilmez bir ortak oldu

The Economist, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Brüksel gezisini değerlendirerek göçmen krizinin Erdoğan'ı AB nezdinde "Vazgeçilmez bir ortak yaptığı" yorumunda bulundu.

The Economist: Erdoğan vazgeçilmez bir ortak oldu

The Economist dergisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta başındaki Brüksel gezisini değerlendirerek göçmen krizinin Erdoğan'ı AB nezdinde "vazgeçilmez bir ortak yaptığı" yorumunda bulundu.

İngiltere'de yayımlanan haftalık The Economist dergisinde bu haftaki sayıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta başındaki Brüksel gezisini değerlendiren bir makale yer aldı.

"TÜRKİYE'NİN AB ADAYLIĞINDA ROLLER DEĞİŞTİ"

Recep Tayyip Erdoğan'ın gezisine geniş yer veren dergi, Erdoğan'ın gezisinde ana gündemin Türkiye'nin AB adaylığı olmadığını, Türk bakanların AB'nin Türkiye'ye, Türkiye'nin AB'ye olduğundan daha fazla ihtiyacı olduğunu söylediğini ve artık rollerin değiştiğini yazdı.

ERDOĞAN ÖNE ÇIKTI

AK Parti'nin 1 Kasım'daki seçimde, mecliste çoğunluğu sağlamak için mücadele ettiğini vurgulayan Economist, Türk liderlerin uzun yıllardır Avrupa'yı rica eden taraf olarak ziyaret ettiklerini ve insan hakları konusunda olumsuz bir tutumla karşılaştıklarını ancak bugün Avrupa'nın mülteci krizini beceriksizce yönetmesi nedeniyle Erdoğan'ın fazlasıyla öne çıktığını vurguladı.

Haberin Devamı

Erdoğan'ın Brüksel'de AB'den Türk vatandaşları için vize muafiyetinin yanı sıra ekonomik yardım ve enerji alanında işbirliği de istediğini belirten dergi, AB liderleri ve Erdoğan'ın bu görüşmelerin ardından, Türkiye'nin üyelik müzakerelerinde son on yılda başarılandan daha fazlasını elde edebileceklerinin mümkün olduğu yorumunu yaptı.

"AB UYUMU ÖNEMLİ"

Anlaşmanın koşullarının mültecilerin yerleştirilmelerine yönelik kapsamlı bir anlaşma ile Türkiye'nin sınırlarını daha sıkı kontrol etmesi karşılığında Avrupa'dan maddi destek alması olabileceğini olduğunu vurgulayan dergi, ancak bu durumun AB'nin Türkiye'ye NATO gibi yaklaşması riskini taşıdığı bunun da ortak çıkarlara dayalı stratejik bir müttefik ilişkisi anlamına geldiğini oysa AB'nin, potansiyel bir üyesinin içindeki gelişmelere de uyum sağlamasının önemine dikkat çekti.