Gazete Vatan Logo

Erdoğan'ın merakla beklenen konuşması!

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yeni Yasama Yılı için meclise geldi. Erdoğan'ı Mecliste Ayşenur Bahçekapılı karşıladı. Meclis açılış törenlerinin en önemli detayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması ve tezkereye ilişkin açıklamaları olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk kez Meclis Genel Kurulu'na sesledi.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle;

* Siyasetin vesayetten kendini tamamen kurtarması gerekir. Millete ve devlete ait tüm sorunların çözümü Meclis'tedir.

* Küçük çocukların eline siyaset veren siyaset anlayışı acziyet içindedir. Güvenlik güçlerine taş atan siyaet anlayışı kendini küçültür.

* Atılan her demokratikleşme adımı toplumu birnirine yaklaştırmıştır.

* Türkiye korkarak varabileceği bir seviye yoktur, iç çatışma gibi korkular yersizdir.

* Farklı dil ve lehçelerin öğretilmesinin önü açılmış, parçalanmış, bütünleşmiştir.

* Başörtüsü yasağının kaldırılması infiale yol açmadı, normalleşme sağladı.

* Çözüm süreci hayati derecede önem taşıyor, kararlılıkla geleceğe taşınması en büyük arzumdur. Süreçten rahatsız olanlar, kesintiye uğratmak isteyenler var. Tahrik girişmleri bu girişimlerin sahiplerine zarar verecektir.

*Akan kan bizim gençlerimizin kanıdır, bunu durdurmak her kesimin sorumluluğudur.

Haberin Devamı

*Bazılarının kutuplaşma olarak gördüğü şey kimliklerin çoğculcu ifadesidir. Yeni Türkiye'de makbul ve makbul olmayan vatandaş ayrımı yoktur, herkes eşittir. Yeni Türkiye'ye direnç kronik meseleler üzerinden yürütülüyor.

* Paralel yapı siyasetten mahkum olmuştur.

* Yargı mensupları yargıyı teslim alma girişimlerine dur diyeceklerdir. TBMM cesur duruş sergileyecek, paralel yapının tehdit ve şantajları boşa çıkartacaklar.

* Yeni Anayasa artık geciktirilmeden yapılmalı, Türkiye pranganlarından kurtarılmalıdır.

* Olaylara karşı tepkisiz kalmak kendi varlığımızın inkarıdır.

* Türkiye seyirci bir devlet olamaz, inisiyatif alan bir devlet konumuna yükselmiştir.

* Topraklarımızdaki misafirler için 4 milyar dolar harcadık, bununla gurur duyuyoruz.

CHP TÖRENE KATILIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 28 Ağustos'ta Meclis'te düzenlenen yemin törenine katılmayan CHP ise 1 Ekim'de yeni yasama yılının açılışı nedeniyle düzenlenen oturuma katılma kararı aldı.CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin 1 Ekim'de Meclis'e gelip gelmeyecekleri yönündeki bir soruya "CHP Cumhurbaşkanı'nın gelişiyle ilgili hiç bir krizin parçası olmayacak. Keşke Cumhurbaşkanı hepimizin takdirini toplayacak bir konuşma yapsa da ben de alkışlasam" diye konuştu.

Haberin Devamı


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meclis'teki yemin törenine CHP Milletvekili Engin Altay'ın Meclis İç Tüzük kitapçığını fırlatması damga vurmuştu.

İLK GÜNDEM TEZKERE OLACAK

Yarın ise Meclis Genel Kurulu'nda Suriye ve Irak tezkeresi görüşülecek. Suriye tezkeresi ilk kez 2012 yılında Meclis gündemine gelmişti. Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine havan mermisi düşmesinin ardından hükümet tarafından hazırlanan tezkere Meclis'e gönderildi. Suriye tezkeresi en son 10 Ekim 2013 yılında Meclis'te kabul edildi, "Suriye'den Türkiye'ye yönelen tehditler karşısında hükümete yabancı ülkelere asker gönderme yetkisi veren", bu tezkenin süresi ise 17 Ekim'de sona eriyor. Hükümet yeni tezkere ile Meclis'ten aldığı yetkiyi bir yıl daha uzatmayı planlıyor.

IRAK TEZKERESİ

Irak tezkeresi ise 2007 yılından beri her yıl Meclis gündemine geliyor. Hükümet terörle mücadele kapsamında Irak'ın kuzeyine operasyon yapma ve asker gönderme kapsamında 2007 yılından bu yana Meclis'ten yetki alıyor. Suriye ve Irak tezkerelerinin tek tezkerede birleştirilerek görüşülmesinin ardından Meclis çalışmalarına Kurban Bayramı nedeniyle ara verilecek, Meclis'in bayram tatili sonrasında 14 Ekim Salı günü açılması bekleniyor.

Haberin Devamı