Gazete Vatan Logo

Tezkere Meclis'ten geçti!

Suriye-Irak tezkeresi 298 oyla kabul edildi...

Tezkere Meclis'ten geçti!

Irak ve Suriye'deki terörist örgütlerden Türkiye'ye yönelebilecek saldırıların bertaraf edilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
Tezkereye ilişkin görüşmelerin tamamlanmasının ardından, CHP milletvekillerinin oylamanın açık oylama yöntemiyle yapılmasına ilişkin öngergesi iktidar ve muhalefet milletvekillerince kabul edildi.
Daha sonra elektronik cihaz ile yapılan açık oylamaya 396 milletvekili katıldı. Irak ve Suriye tezkeresi, 98 ret oyuna karşı 298 oyla kabul edildi.
"ÇÖZÜM SÜRECİ OLUMSUZ ETKİLENMEZ"
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Tezkere, çözüm sürecini olumsuz etkilemez" dedi.
Yılmaz, Irak ve Suriye Tezkeresi'nin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesinin ardından, bir gazetecinin sorusu üzerine, "Tezkere, çözüm sürecini olumsuz etkilemez" diye konuştu. "Nasıl olumlu yansır?" sorusu üzerine Yılmaz, "İyi olur, her yerde sulh olur, huzur olur, barış olur" dedi.
GÜNÜN ÖZETİ
TBMM'de Irak ve Suriye'deki örgütlerden Türkiye'ye yönelebilecek saldırıların bertaraf edilmesini öngören Başbakanlık tezkeresi görüşülüyor. BDP'nin itirazı üzerine usül tartışması açıldı.
Usül tartışmasının ardından görüşmelere geçildi. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, tezkerenin gerekçelerini açıklarken "Türkiye'nin güney sınırındaki risk ve tehditler artmıştır" dedi.
Usül tartışmasının ardından tezkerenin görüşülmesine geçiliyor.
17.08:
-CHP'li Akif Hamza Çebi, tezkereye karşı çıkarak "Bu bir savaş tezkeresidir" dedi.
TBMM Genel Kurulu, Irak ve Suriye tezkerelerini görüşmek üzere Ayşe Nur Bahçekapılı başkanlığında toplandı. Milletvekillerinin gündem dışı konuşmaları sonrası Irak ve Suriye tezkerelerinin görüşülmesine başlandı.
BAHÇEKAPILI : DİL SÜRÇMESİ OLDU, ÖZÜR DİLERİM
Gündem dışı konuşmaların ardından Suriye ve Irak’taki tehdit ve riskler nedeniyle yurt dışına asker gönderilmesine izin verilmesine dair Başbakanlık Tezkere okundu. Bu sırada HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani ayağa kalkarak, tezkerenin Anayasa’ya aykırı olduğunu ve geri çekilmesini istedi. Bunun Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, "Tezkere Meclis Başkanlığı’na geldi, gelen kağıtlarda yayınlandı, işleme alındı ve sunuşlarda yer aldı. Biraz sonra görüşmeye geçeceğiz, oylanacak ve Genel Kurulca kabul edilecek. Divan olarak böyle bir yetkim yok. Talebinize olumlu yanıt verme yetkim yok" dedi. Bu sözlere bazı milletvekilleri ’Kabul edileceğini nereden biliyorsunuz’ diye tepki gösterdi. Bunun üzerine Bahçekapılı, "Kabul edilecek veya edilmeyecek. Dil sürçmesi oldu, özür dilerim. Ne Meclis Başkanlığı’nın ne de benim böyle bir yetkim yok" karşılığını verdi.
BAKANDAN AÇIKLAMA
-Milli Savunma İsmet Yılmaz, "Tezkereden sonra hemen bir adım beklemeyin" dedi.Bakan Yılmaz, kuliste bir gazetecinin "Tezkereden sonra hükümetin atacağı ilk adım ne olacak?" sorusuna, "Tezkereden sonra hemen bir adım beklemeyin" karşılığını verdi.
-Başbakanlık tezkeresi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasını içeriyor. CHP ve HDP'nin karşı olduklarını açıkladıkları tezkereye, AK Partililerin yanı sıra MHP'liler de destek veriyor.
GEREKÇEDE NELER VAR?
Tezkere metninin gerekçesinde şu ifadeler yer aldı: "Türkiye’nin Güney kara sınırları boyunca ulusal güvenliğe dönük risk ve tehditler son dönemde yaşanan gelişmeler neticesinde ciddi biçimde artmıştır. Irak’ın Kuzey bölgesinde silahlı PKK terör unsurları varlığını sürdürmektedir, öte yandan Suriye ve Irak’ta diğer terör unsurlarının sayısı ve ortaya koydukları tehditte de önemli artış gözlenmektedir. Nitekim bu nedenle, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 2170 ve 2178 (2014 yılı) sayılı kararlarıyla Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını teyit etmiş, bu ülkelerdeki terör faaliyetlerini kınamış, IŞİD ve benzeri terör örgütlerinin faaliyetlerine karşı BM üyesi tüm ülkelere 1373 (2001 yılı) sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı ve uluslararası hukuk çerçevesindeki sorumluluklarına uygun şekilde gerekli tedbirleri alma çağrısında bulunmuştur" denildi. Türkiye’nin ulusal güvenliğini koruma hakkı ve yükümlülüğünü hakkı olduğu belirtildi.
TEZKERE TAM METNİ
Tezkerenin tamamında yer alan ifadeler şöyle: "Türkiye’nin ulusal güvenliğine yönelik terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almak, Irak ve Suriye’deki tüm terörist örgütlerden ülkemize yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek ve kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı güvenliğinin idame ettirilmesini sağlamak, kriz süresince ve sonrasında hasıl olabilecek gelişmeler istikametinde Türkiye’nin yüksek menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ve kollamak, gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere hudut, şümul, miktar ve zamanı hükümetçe takdir ve tayin olunacak şekilde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması, bu kuvvetlerin hükümetin belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkan sağlayacak düzenlemelerin hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için 4.10.2014 tarihinden itibaren bir yıl süreyle izin verilmesini Anayasanın 92. maddesi uyarınca arzederim. Başbakan Ahmet Davutoğlu."
SÜLEYMAN ŞAH SAYGI KARAKOLU VURGUSU
Metinde gerekçe bölümünde ayrıca, uluslararası hukuk uyarınca Türk toprağı kabul edilen Süleyman Şah Saygı Karakolu’na dönük güvenlik riski de arttığı ifadesi yer aldı.

Haberin Devamı