Gazete Vatan Logo

Tez savunması sofrası

Tez savunmalarına öğrencilerin yemek hazırlayarak girmesi yeni bir tartışma yarattı. Öğrenciler, stres yarattığı için bu geleneğe son verilmesini istiyor

Tez savunması sofrası

İstanbul Şehir Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Özel, önceki gün Twitter’da “Tez savunmalarının, doktora tez yeterliliklerinin güzel tarafı. İşin güzel yanı, el ürünü, evde yapılmış olması” yazarak yemek sofrası fotoğrafı paylaştı. Özel, gelen tepkilerden sonra fotoğrafı silse de “Tez savunması sofrası” yeni bir tartışma başlattı.

Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre, yüksek lisans ve doktora mezunları bu sofraların akademide bir geleneğe dönüştüğü görüşünde. Tez savunmasını yapan öğrenciler arasında sadece tatlı götüren de sarmadan içli köfteye çeşit çeşit yemeklerle sofrayı donatanlar da var. Bazı öğrenciler, tez savunmalarında hocaların beklenti içine girdiğini, bu durumun kendilerinde strese neden olduğunu; bazı öğrenciler ise yemekleri kendi istekleriyle yaptıklarını söylüyor.

Tez savunmasına elleri boş geldikleri için hocaların hoş karşılamadığına dikkat çeken öğrenciler de var. Bu süreçten geçen mezunların konuyla ilgili görüşleri şöyle:

Haberin Devamı

Geleneksel hale geldi

M.G. (İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Mezunu): Öğrenciler, samimi bir ortam oluşması açısından genelde tatlıyla savunmaya giriyor. Ancak bu işi abartıp dolma, içli köfte, börek yapanlar da vardı. Ben tatlı almayı tercih ettim çünkü son dakikaya kadar tezimin düzenlemeleriyle uğraşıyordum.

Bu stresin üzerine özel bir yemek yapmak bende daha çok stres oluşturacaktı. Hocalar bire bir beklenti içerisinde değildi ama gelen yemekleri geri çevirmiyorlardı. Öte yandan bir öğretim görevlisi kimi zaman birden fazla savunmaya giriyor. Bu nedenle gün boyu yemek yemeye fırsat bulamayabiliyorlar. Bu düşünceyle yemek getirenler de oluyor diye düşünüyorum.

‘Baklavayla gittim’

P.S. (Marmara Üniversitesi Orta Doğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsü Yüksek Lisans Mezunu): Tez savunması öncesi mezunlara savunmamda dikkat etmem gereken şeyleri sormuştum. İnsanların bana ilk söylediği şey ise “Muhakkak bir kutu baklava al” oldu. Tez danışmanıma bu konudaki fikrini sorunca jüri üyeleri, misafir oldukları için almamı önerdi. Çünkü jüri üyesi akademisyenler farklı üniversitelerden geliyordu. Kendi hocam da öğrencilerden bir şeyler beklenmesinden şikâyetçiydi. Ben de tüm parasızlığıma rağmen aldım ancak bu uygulamayı yanlış buluyorum.

Haberin Devamı

‘Seferber olduk’

Sosyal medyada konuyla ilgili görüşlerini dile getirenler ise bu geleneğin sona erdirilmesini istiyorlar. İşte o görüşler:

- Doktora tez savunmamı yapmadan bir gün önce tüm aile seferber olmuştuk pasta börek için. Sadece jüriye değil tüm enstitüye öğle yemeği verilmişti. Arkadaşlarım da kek, salata yaparak katkıda bulunmuştu. Ayrıca, jüriyi lüks restoranda akşam yemeğine de götürmüştüm.

- Güzel olanın akademik üretim yerine yemek olması, savunma/yeterlilik stresi yaşayan insanın ikinci meşakkat yaşaması, bunu yapanın kuvvetle muhtemel kadın olması ve hocaların kadın olduğu için bu beklentiye girmesi ve ne yazık ki bu durumun ağırlıklı olarak ilahiyatta yaşanması!

- Ben de başka bir çağrı başlatıyorum: Tez yeterlilik ve savunma sınavlarında, öğrencinin jüriye yemek ikram etmesine artık bir son verilsin.

Haberin Devamı

- Tez savunması sofrasına şaşıranlar görüyorum. Henüz tez önerisi sofrası ve seminer kuru pasta tabaklarını duymamışlar.

- Komşularla altın gününü iptal ettim. Benim kızın tez savunması vardı. İki gün boyunca mutfaktan çıkmadım. Beyle taşıdık yemekleri okula. Mükellef bir sofra. Neyse kız verdi savunmayı. Şimdi dardar pilavı adağımı yapıp hocaları, eşi dostu çağıracağım.