Gazete Vatan Logo

TEV, 74 gence yeni bir dünyanın kapısını açtı

Türkiye Eğitim Vakfı, 2013-2014 öğretim yılında 74 başarılı genci yurtdışı yüksek lisans ve üst ihtisas bursu verdi

Türkiye’nin sayılı üniversitelerinden derece ile mezun olan gençler, ABD, İngiltere, Almanya, Fransa ve Singapur’da eğitim alacak.

Dokuz ülke ile işbirliği yaparak gençlere burs veren Türkiye’deki tek sivil toplum örgütü olan Türkiye Eğitim Vakfı (TEV), bu yıl da 74 başarılı genci yurtdışına yüksek lisans ve üst ihtisas bursu ile gönderiyor. Türkiye’nin sayılı üniversitelerinden derece ile mezun olan gençler farklı ülkelerde aldıkları eğitimlerle Türkiye’nin bir adım daha ileri gitmesini sağlayacak.

45 yıl önce kurulan TEV’in kurulduğu günden itibaren 192 bin gence burs verdiğini söyleyen TEV Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, “Halen 101 gencimiz eğitimlerine yurtdışında devam ediyor. Bu yıl 74 başarılı gencimiz yurtdışına yüksek lisans ve üst ihtisas eğitimine gönderilmek üzere seçildi. TEV olarak her yıl toplam 1.5 milyon dolarlık burs fonu ayırmakta. İşbirliği yaptığımız kurumların katkılarıyla yurtdışı bursiyerlerine 3 milyon dolar harcanmakta” dedi. TEV bursuyla yurtdışına giden 74 gencin 41’i bayan. 37’si mühendislik dalında, 25’i sosyal bilimler dalında, 5’i ekonomi alanında 3’ü ise tıp alanında eğitimlerine devam edecekler.

Hepsi birbirinden başarılı

Ev hanımı bir anne ve oto yedek parça pazarlamacısı bir ailenin kızı olan Aysun Demircan, İstanbul Atatürk Fen Lisesi’ni birincilikle bitirdikten sonra Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği’ni bölüm üçüncüsü olarak bitirdi. Harvard Business Scholl’da, MBA yapacağını belirten Demircan başarısını yaptığı herşeyi sevmesine bağlıyor. Demircan, yurtdışındaki eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye’ye döneceğini ve sosyal projeler alanında çalışmalar yapacağını söyledi. Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimleri Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi olan Kayahan Sarıtaş ise bu sene TEV bursu ile MIT Department of Materials Science and Engineering (DMSE) Graduate Program’na kabul aldı. Emekli öğretmen olan anne ve babasının büyük desteğinin yanı sıra TEV’in desteği ile bu hayalini gerçekleştireceğini dile getiren Sarıtaş, gerekli birikimi sağladıktan sonra Türkiye’ye dönerek burada çalışmak istediğini anlattı. Alpay Beyla ise İTÜ’de Çevre Mühendisliği bölümlerinde çift anadal eğitimi aldığını belirtirken şu anda Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın İstanbul ofisinde çalışıyor. TEV bursu ile Edingburg Üniversitesi’nde karbon finansı alanında yüksek lisans yapacak olan Beyla, “Bu alanda Türkiye’de çalışan bir otorite yok. Ben bu alanda kendimi geliştirip ülkeme dönüp çalışmalarını burada sürdürmek istiyorum” dedi.

Eğitim için Hindistan’da yaşıyor

Melisa Tokmak ise başarılı bir lise öğrencisi. Üç yıl TEVİTÖL’de okuduktan sonra Birleşik Dünya Kolejleri sınavına girerek Hindistan’da eğitim hakkı kazandı. TEV ile liseye başladığında tanıştığını söyleyen Tokmak, bir yıldır Hindistan’da yaşadığını anlatırken, özellikle fizik ve matematik alanında Hindistan’da çok iyi çalışmalar yapıldığını ve bu nedenle tercihini oradan yana kullandığını söyledi. İleride üniversite eğitimini fizik alanında almak istediğini söyleyen Tokmak, herkesi TEV’e destek olmaya çağırdı.

Haberin Devamı