Gazete Vatan Logo

Teşvik baskısı artıyor

Sanayi üretimi büyümesi son üç yılın en düşün seviyesine inince Başbakan çözümü...

Çin'de sanayi üretimindeki beklenmedik yavaşlama, teşvik baskılarını artırıyor

Çin'de sanayi üretimi büyümesinin Temmuz ayında beklenmedik bir şekilde yavaşlayarak son üç yılın en düşük seviyesine inmesi ve yatırım ve perakende satışlar verilerinin beklentilerin altında kalması, Başbakan Wen Jiabao üzerinde, desteklerin genişletilmesi baskısını artırdı.

Çin'de fabrika üretimi Temmuz ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.2 arttı. Bloomberg News'un anketine katılan 32 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 9.7 artması bekleniyordu. Öte yandan, Çin'de enflasyon dördüncü ayda da gevşerken, üretici fiyatları beş aydır ard arda düştü.

Asya hisse senetleri, sanayi üretimi verisinin Çin'de ekonomik büyümede yavaşlamanın kötüleşeceği endişelerini artırmasının ardından kazançlarının bir kısmını geri verdi. Bank of America Corp., bugünkü değerlendirmesinde, genişlemenin hızının bu çeyrekte yavaşlayabileceğini ve böylelikle ekonominin yedi çeyrek üst üste yavaşlamış olacağını kaydetti.

Hong Kong'da Societe Generale SA Çin ekonomisti Yao Wei, "Şimdiye kadarki gevşeme politikaları henüz tam olarak reel ekonomiye geçmedi ve hükümetin halihazırda duyurduğu tedbirlerin ugulanmasında daha çok odaklanmasını bekliyoruz" dedi ve "Bankalara uygulanan zorunlu karşılıklarda her an bir indirim olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, gün içinde yüzde 1 kadr yükseldikten sonra, Tokyo saati ile 14:58'de yüzde 0.77 yukarıda seyrediyordu.. Çin'de Şanghay Bileşik endeksi, yüzde 0.7'lik yükselişinin bir kısmını geri verdi ve yüzde 0.3 yukarıda seyrediyordu.(HaberTürk)

Haberin Devamı