Gazete Vatan Logo

Testere dişleri olan antik kuş

125 milyon yıl öncesine ait...

Arkeologlar, Çin’de yapılan kazılarda 125 milyon yıl öncesine ait keskin dişlere sahip bir kuşun fosilini buldu. Bilim insanları, tuhaf bir diş yapısı olduğu belirtilen kuşun, bu özelliğiyle sert kabuklu böcekleri ve salyongozları yiyebildiğini düşünüyor.

Çin’in Kuzey Kore ile sınır paylaşan güney eyaleti Liaoning’da yapılan kazılarda, 125 milyon önce yaşamış, keskin dişleri bulunan bir kuşa ait fosil bulundu. Vertebrate Paleontology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, fosil o kadar iyi korunmuş durumda ki, kuşun midesine ait bazı parçalar da günümüze ulaşmayı başarmış.

Dinozorların dünyaya egemen olduğu yıllarda yaşamış kuşlar hakkında yeni ipuçları sunan fosilin en büyük özelliği, tuhaf diş yapısı. Araştırma ekibinde yer alan İngiltere’nin Southampton Üniversitesi’nden paleontolog Gareth Dyke, “Hem dişlerin kenar yapısı alışılmışın dışında, hem de midesine ait parçalar duruyor. Her ikisi de tuhaf bir durum... Mezozoik dönemde yaşamış kuşların kendilerine özgü özellikleri hakkında yeni bir bulgu elde ettik” dedi.

Fosilin bulunduğu Lioning’de, son 15 yıl içinde Kretae Dönemi’ne (145-65 milyon yıl) ait birçok kalıntı çıkarıldı. Kazı ekibinin başında yer alan, ABD’nin Los Angeles kentindeki Ulusal Tarih Müzesi’ne bağlı Dinozor Enstitüsü’nün direktörü Luis Chiappe, bölgenin Kretase döneminde çeşitli canlılara yaşam olanağı sunan ormanlarla kaplı olduğunu belirtti. Chiappe, ilkel zamanlardaki ormanlarda, küçük dinozorlardan ilkel kertenkelelere kadar birçok türün yaşadığını, gökyüzünün de kuşlarla dolu olduğunu belirtti.

LiveScience’a açıklama yapan Chiappe, “Bu bölge kuş biyo-çeşitliliği açısından kesinlikle çok zengin bir bölgeydi” dedi.

DİŞLERİ OLAN ESRARENGİZ KUŞ

Bilim insnaları, tuhaf dişli, “Sulcavis geeorum” adı verilen kuşun 121 ila 125 milyon yıl önce yaşadığını belirtti. Kızılgerdan (Erithacus rubecula) büyüklüğünde olan kuşun, Enantiornithines olarak bilinen ve nesli tükenen dişli kuşlar sınıfına ait olduğu ifade edildi. Günümüzdeki ötücü kuşlara genel olarak benzerlik gösteren Sulcavis geeorum, tek bir özellikle farklılaşıyordu: Keskin ve tuhaf yapılı dişleri.

Sulcavis geeorum’un dişlerinin, keskin, kıvrık ve sivri bir yapıya sahip olduğu anlaşıldı. Tırtıklı bir yapıya sahip diş yapısı, büyük ihtimalle kuşun sert dış iskeleti bulunan böcekleri ve yengeç ile salyangoz gibi haycanları yemesini sağlıyordu.

Chiappe, Sulcavis geeorum’un dişlerini inceleyerek tarih öncesi kuşlar hakkında yeni bilgiler elde edeceklerini belirtirken, kuşun neden böyle dişlere sahip olduğunu kesin olarak bilmediklerini söyledi. ABD’li araştırmacı, fosil kayıtlarında dişlerini kaybeden en az dördüncü kuş türünü bulduklarını söylerken, günümüze kadar kuşlara diş sağlayan genlerin silindiğini ifade etti.

Chiappe, “Geleneksel görüşümüz, antik kuşların ağır dişlere sahip olduğu ve vücut ağırlıklarını hafifletmek için gagalarının evrim geçirdiği... Ancak yeni fosildeki dişler vücut ağırlığına etki etmeyecek kadar ufak” dedi.

Haberin Devamı