Gazete Vatan Logo

Tesla’dan tarihi zarar

Musk’ın uzaya gönderdiği SpaceX roketinin ardından Tesla, geçen yılın son çeyreğinde 675.4 milyon $’la şu ana kadarki en yüksek çeyreklik zararını açıkladı

Tesla’dan tarihi zarar

Amerikan uzay aracı ve roket üreticisi SpaceX’in de sahibi olan girişimci Elon Musk’ın elektrikli otomobil şirketi Tesla, tarihindeki en yüksek zararına imza attı. Tesla Motors, SpaceX önderliğinde geliştirilen roketin uzaya gönderilmesinden bir gün sonra duyurduğu verilerde şirketin, 31 Aralık’ta sona eren son çeyreklik dönemde 675.4 milyon dolar zarar ettiğini açıkladı. Şirketin gelirleri de 2.28 milyar dolardan 3.29 milyar dolara yükseldi. Analistlere göre şirketin kaderini belirleyecek Model 3 sedan için yoğun yatırım harcaması yapıyor ve rekor zararın da ağırlıklı olarak buna bağlı geliştiği görülüyor. Tesla’nın Model 3 için 500 bin ön siparişi var ancak listedekilerin ne kadarının hâlâ beklediği belirsiz.

Uzayda bir ilk

SpaceX’in ürettiği Falcon Heavy isimli roket içindeki Roadster otomobil ile birlikte Salı günü Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nden sorunsuz şekilde uzaya fırlatılmıştı. İnsanoğlunun uzay serüveninde bir mihenk taşı olarak nitelenen 70 metre uzunluğundaki Falcon Heavy, 27 motoruyla birlikte 64 metrik ton ağırlık taşıyabilmesi sayesinde tüm zamanların en güçlü ticari roketi unvanını kazandı. Tamamen dolu bir Boeing 737 yolcu uçağını yörüngeye taşıyacak güce sahip olduğu belirtilen Falcon Heavy’nin fırlatılması, SpaceX’e yaklaşık 90 milyon dolara mal oldu. Uzaya giden ilk otomobil olarak tarihe geçen Roadster’ın 6 ayda yaklaşık 200 mil yaparak Mars’a ulaşması bekleniyor.

Haberin Devamı

Paranın satın alamayacağı reklam

ELON Musk’ın bu “fedekarlığının” zor günler yaşayan Tesla için eşi bulunmaz bir tanıtım imkanı yarattığı ifade ediliyor. Endüstri Analizi Direktörü Jessica Caldwell, Musk’ın yöntemlerinin pazarlamanın ötesine geçtiğini belirtti. “Musk dünyaya imkansızın mümkün olduğunu kanıtlıyor. Böyle bir şovla yaratılan etki, paranın satın alabileceği tüm reklamları geride bıraktı” dedi.