Gazete Vatan Logo

TESKOMB’dan esnafa tarihi yapılandırma

200 bin esnafın 786 milyon liralık borcuna yönelik yeni bir yapılandırma geliyor. Bakan Tüfenkci, “31 Temmuz 2017’den önce kredi borcu kooperatif takibine intikal eden esnaf ve sanatkarlar, 29 Eylül 2017’ye kadar başvurmaları halinde yeniden yapılandırmadan faydalanacak” dedi.

TESKOMB’dan esnafa  tarihi yapılandırma

Hükümetin vergi borcu yapılandırmalarının ardından şimdi de esnafın borcuna yönelik bir yapılandırma geliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği’nin (TESKOMB), kooperatif takibine intikal etmiş ortak borçların yeniden yapılandırılmasına yönelik çalışma yaptığını açıkladı. Tüfenkci, “Bu çalışmayla, TESKOMB’a bağlı kredi kefalet kooperatiflerine borçları bulunan esnaf ve sanatkarımızın bu borçları yapılandırılsın, esnafımız 2017 yılına, yeni bir moral ve enerjiyle devam etsin istedik. Bu yapılandırmanın kamunun alacaklarıyla bir ilgisi yok, bu TESKOMB’un alacaklarıyla ilgili.

8 Ağustos itibarıyla TESKOMB’a bağlı kooperatiflerce uygulamaya başlanacak bu düzenlemeye göre, 31 Temmuz 2017 tarihinden önce kredi borcu kooperatif takibine intikal eden esnaf ve sanatkarlar,

29 Eylül 2017’ye kadar başvurmaları halinde yeniden yapılandırmadan faydalanacak” dedi.

6 milyar lira kredi

Uygulamadan 200 bin 919 esnaf ve sanatkarın yararlanabileceğini belirten Tüfenkci, böylece kooperatif ortağı esnaf ve sanatkarların 786 milyon lirayı bulan anapara borçlarının yeniden yapılandırılacağını kaydetti. Tüfenkci, 204 milyon lirayı bulan gecikme cezası borcunun silinmesine de imkan sağlandığına ve bu durumdakilere yürütülen icra işlemlerinin de sonlandırılarak yeniden finansmana erişim imkanı getirdiklerini vurguladı.

Haberin Devamı

Bakan Tüfenkci, Türkiye’deki yaklaşık bin kredi kefalet kooperatifiyle yaklaşık 1 milyon 700 bin esnaf ve sanatkara hizmet verildiğini söyledi.

Tüfenkci, bu yıl içinde 31 Temmuz’a kadar, geçen yıllardan devir hariç, esnaf ve sanatkara yaklaşık 6 milyar 628 milyon lira kredi kullandırıldığını bildirerek, “2002 yılı sonu itibarıyla 63 bin 520 esnaf ve sanatkarın kullandığı kredi bakiyesi tutarı 154 milyon lirayken bugün 446 bin 323 esnaf ve sanatkarın yaklaşık 22 milyar lira kredi bakiyesi bulunuyor. 2002’den 31 Temmuz 2017’ye kadar 1 milyon 526 bin 946 esnaf ve sanatkarımız faiz indirimli kredilerden faydalanmıştır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Peşin ödemede faiz yok 12 veya 24 taksit var
- Borç (asıl alacak) tutarını bir kerede ödeyenlerden hiçbir faiz alınmayacak.
- Borcun 12 aya kadar taksitlendirilmesi talep edildiği takdirde, asıl alacak tutarına taahhüt tarihinden itibaren yüzde 8 faiz oranı üzerinden 12 aylık basit faiz hesaplanacak. Asıl alacak tutarı ile hesaplanan faiz tutarı toplamı (yapılandırmaya esas borç tutarı) 12’ye bölünerek ilk taksit peşin tahsil edilecek.
- Borcun 24 aya kadar taksitlendirilmesi talep edildiği takdirde, asıl alacak tutarına taahhüt tarihinden itibaren yüzde 12 faiz oranı üzerinden 24 aylık basit faiz hesaplanacak. Yapılandırmaya esas borç tutarı 24’e bölünerek ilk taksit peşin tahsil edilecek.
- 2016’da yapılan düzenleme kapsamında borcu yapılandırılan ve halen taksit ödemeleri devam edenlerin borçları yeniden yapılandırılmayacak. Ancak borcu yapılandırılan ve şartları ihlal ederek yapılandırılması bozulmuş olanların talepte bulunmaları halinde bu düzenleme kapsamında borçları yeniden yapılandırılacak.
- 15 Temmuz darbe girişimi sırasında gazi olanlar ile şehitlerin 1 ve 2’nci derece yakınlarının borçlarına hiçbir faiz hesabı yapılmadan 48 aya kadar taksitlendirme yapılacak.

Haberin Devamı