Gazete Vatan Logo

Teşekkürler Türkiye

Türkiye’nin turizmdeki kaybı, Yunanistan, İspanya, Hırvatistan gibi rakiplerini ihya etti. Paris’teki turizm fuarında Türkiye standındaki tenhalık 2017 sezonu için de alarm verdi.

Teşekkürler Türkiye

Türkiye’ye geçmiş yıllarda bir milyonun üzerinde turistin geldiği Fransa pazarı Türk turizmcilere 2017 yılı için umut vermedi. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkan Yardımcısı Şinasi Akçay, güvenlik kaygısıyla Türkiye’ye gelmeyen Avrupalı turistin İspanya’ya, Yunanistan’a, Hırvatistan’a, Portekiz’e dağıldığını söyledi.

Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı ‘IFTM Top Resa’, 20- 28 Eylül 2016 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Porte de’Versailles Fuar Merkezi’nde 38’inci kez düzenlenen fuar, dünyanın dört bir yanından turizm ve seyahat profesyonellerini bir araya getirdi. ETİK Başkan Yardımcısı, Maxima Paradise Resort Oteli Genel Müdürü Şinasi Akçay da fuara katılan Türk turizmciler arasında yer aldı.

Fransa’nın Türkiye için önemli bir pazar olduğunu, önceki yıla kadar 1 milyonun üzerinde Fransız turistin ağırlandığını anlatan Akçay, ülkemizin sahip olduğu kültürel ve tarihi zenginlikler, ürün ve hizmet kalitesi-ücret dengesiyle yıllar boyu Fransızlar’ın tercih ettiği bir ülke olduğunu vurguladı. Şinasi Akçay, 2013’de 1 milyon 46 bin 10, 2014’de 1 milyon 37 bin 152, 2015’te 847 bin 259 turistin geldiği Fransa’dan yılın ilk 8 ayında turist sayısının 427 bin 835’te kaldığını belirtti. Fransa pazarını yeniden kazanmanın Türkiye turizmi için önemli olduğunu vurgulayan Akçay, ilk sinyallerin 2017 için de olumsuzluğa işaret ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

İspanya rekor kırdı

İspanya’yı ziyaret eden turist sayısı Ağustos’ta 10.1 milyonla rekor kırdı. Ulusal İstatistik Enstitüsü verilerine göre, yılın ilk 8 ayında turist sayısı geçen yıla göre yüzde 10’dan fazla artışla 52.5 milyona ulaştı. İspanya’yı 2015 yılının tamamında 68.1 milyon turist ziyaret etmişti. Turizm, İspanya’da GSYH’nın yüzde 11’ini oluşturuyor.

Büyümemiz turizmle tam 1 puan düşük

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ağırlıklı olarak turizm, darbe girişimi ve tarımın etkisiyle bu yıl büyümenin öngörülerin oldukça altında olacağını bildirdi.Bu yılın senaryolarını kurgularken, hiç kimsenin bir darbe girişimi olabileceğini düşünmediğini dile getiren Şimşek, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Birinci husus bu (darbe girişimi), onun etkisi üçüncü çeyrekte çok net. İkincisi turizm bu sene çok kötü. Aslında biz bir miktar etkileneceğini öngörmüştük ama bu boyutlarda olacağını öngörmemiştik. Sadece turizmden dolayı büyüme tam 1 puan aşağıda. Sadece turizmdeki düşüş nedeniyle büyüme üzerinde turizmin etkisi en az 1 puan olacak.”

Pavyon çok tenha

IFTM Top Resa’ya tur operatörleri ve seyahat acenteleriyle 2017 yılını ve sonraki yılları konuşmak için katıldıklarını anlatan turizmci Akçay, fuar izlenimlerini paylaşırken şunları söyledi: “Çok katılımcı vardı, ama Türkiye pavyonu çok tenhaydı. Türkiye gibi Rusya ve Fas’a çok fazla rağbet yoktu. Karşılaştığımız İspanyol, Yunan, Hırvat, İtalyan ve Portekizli tur operatörleri otelciler ve acenteciler son derece iyi, müthiş bir sezon geçirdiklerini söylüyordu. Çok yüksek karlarla çalıştıklarını ve sürekli dolulukla çalıştıklarını anlattılar övünerek. Hatta biraz da bize teşekkür ettiler. ‘Bu sizin sayenizde oldu’ dediler.

Haberin Devamı