Gazete Vatan Logo

Tescilleniyor

Adanalı işletmeci bici bicinin meyvelisini tescil ettirip markalaştırmak için çalışma başlattı

ADANA’NIN ’BİCİ BİCİ’ TATLISI TESCİLLENİYOR

- ADANA’da 20 yıllık kafe işletmecisi Uğur Özlüer, yöreye özgü yaz aylarının serinleten tatlısı bici bicinin meyvelisini tescil ettirip markalaştırmak için çalışma başlattı.

Uğur Özlüer, cam kaselerin içinde küp şeklinde pişmiş doğranmış nişastanın üzerine rendelenmiş buz, purda şekeri ve kırmızı kokulu şerbet dökülerek hazırlanan bici bici tatlısını muz, çilek, kiraz, kayısı, kivi ve kavun parçacıklarıyla süsleyerek satıyor. Uğur Özlüer, ’Meyveli Bici Bici’ adıyla marka tescili almak için Türk Patent Enstitüsü’ne başvurdu. Özlüer, "Bici bici seyyar tezgahlarda satılan bir tatlıyken, meyve kullanarak daha sevimli hale getirip, Adanalıların beğenisine sunduk. Şimdi de ’Meyveli Bici Bici’ adıyla tescil ettirip, bir Adana markası haline dönüştürmeyi hedefliyoruz" dedi.

Merkez Seyhan İlçesi Baraj Mahallesi’ndeki kafeteryada 1993’ten bu yana meyveli bici bici sattıklarını anlatan Özlüer, şunları söyledi:

"Bici bici Adana’nın çok eski tarihten bu yana tükettiği buzlu bir tatlı çeşidi. Biz de herkes gibi, bu işi yıllarca seyyar tezgahlarda yaptık. Daha sonra, bici bici kültürünü Adana’ya yerleştirmek için 20 yıl önce açıtığımız Cafe Ora’da meyveli bici biciyi müşterilerimizle buluşturduk. Aradan geçen yıllar, böyle bir kültürün eksikliğini göstermiş oldu. Bizim üretimimizin ardından meyveli bici bici kültürü Adana’da yaygınlaştı. Yıllar önce başlattığımız, ’Adanalıyık, bici yerik, şalgam içerik’ sloganımız halen Adanalı hemşerilerimizin dilinde dolanmaktadır. Şimdi de hemşehrilerimizin beğeniyle yediği tatlıyı markalaştırmaya kararlıyız. Adana’nın bici bicisi sahipsiz kalmayacak, yüreğimizi serinletmeye devam edecek"

BİCİ BİCİ NASIL YAPILIR?

Bici bicinin muhallebisinin ve şerbetinin çok iyi ayarlanması gerektiğini belirten Özlüer, bici bicinin yapımında su, nişasta, pudra şekeri, gıda şerbeti, gülsuyu, blok buz ve meyve malzemelerinin hazır bulunması gerektiğini söyleyip, tarifini şöyle yaptı:

"5 litrelik bir tencere içine 4 litre su koyularak, kaynatılmaya başlanılır. Suyun ısınması beklenir. Yarım kilo nişasta da, başka bir kabın içinde bir litre suda eritilir. Bu karışım, kaynayan suyun içine dökülür. Tenceredeki karışım, kıvamı yakalanıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Kıvama gelen muhallebi, bir tepsiye dökülerek, üzerine gıda boyaları ile şekil verilir. Hazırlanan muhallebi servis edilmek üzere bir kaseye küp şeklinde doğranır. Üzerine rendelenmiş buz konularak, buza şekil verilir. Rendelenmiş buzun üzeri isteğe göre kiraz, çilek, kayısı, muz, kivi, kavun gibi mevsim meyveleri veya çikolata, dondurma ile bezenir. Önceden hazırlanan bici bici şerbeti kasenin bir kenarından ilave edilerek, pipet ve kaşığıyla beraber servis edilir. Ayrı kap içerisinde bici bicinin yanında verilen pudra şekerinden, tercihe göre tatlıya eklenerek yenilir."

Haberin Devamı