Gazete Vatan Logo

Tersine beyin göçü seferberliği

Tersine beyin göçü için Sanayi Doktora Programı ve Uluslararası Lider Araştırmacılar Destek Programı’nı yakında başlatacaklarını açıklayan Bakan Mustafa Varank, “Ülkemize gelen araştırmacılar kendi Ar-Ge ekiplerini de kurabilecekler” ifadelerini kullandı

Tersine beyin göçü seferberliği

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Mimar ve Mühendisler Grubu’nca düzenlenen 3. Ar-Ge ve İnovasyon Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, bu dönemde Türkiye’de katma değerli üretim ve teknoloji odaklı bir yapısal dönüşüme ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

2 yeni program

Beşeri sermaye olmaksızın sadece hibe ve desteklerle yapısal dönüşümü gerçekleştirmenin mümkün olmadığını da belirten Varank, şunları kaydetti: “100 Günlük Eylem Planı’nda da yer alan

2 yeni program başlattık. ‘Sanayi Doktora Programı’, firmalarımızın nitelikli iş gücü ihtiyaçlarını merkeze alarak tasarlandı. Bu programla doktora eğitimi veren kurumlarla, Ar-Ge ve yenilikçilik alanında çalışan firmaların ortak projelerine destek veriyoruz. Bilim İnsanlarımızın Yurda Dönüş Seferberliği Programı ile ülkemiz açısından stratejik değer taşıyan projelere katkı sağlamak için alanlarında uzman, nitelikli araştırmacıların ülkemize gelmesini teşvik ediyoruz. Tersine beyin göçünü sağlamak adına ‘Uluslararası Lider Araştırmacılar Destek Programı’nı tasarladık. Yakında çağrıya çıkılacak. Bu program, araştırmacılara sağlanan imkanlar açısından dünyada yeni ve öncü olma özelliği taşıyor.”

Haberin Devamı

Ülkemize gelen araştırmacıların kendi Ar-Ge ekiplerini kurabileceklerini ifade eden Varank, “Diğer ülkelerin programlarını inceledik. Gördük ki bilim ve teknolojide ileri seviyede kabul edilen ülkeler dahi, araştırmacıları ülkelerine çekebilmek için ciddi destekler sunuyorlar. Biz de etkin olacağına inandığımız bir program hazırladık. Bu programla birlikte Türkiye’miz, Ar-Ge alanındaki yüksek dinamizmini, uluslararası deneyimle bütünleştirerek güçlü bir ivme yakalayacak” dedi.

750 MİLYON TL ÖDENEK

geçtiğimiz 14 yılda milli gelir içindeki Ar-Ge harcamalarının payını 2’ye katladıklarını belirten Bakan Mustafa Varank, “Özel sektörün Ar-Ge harcamaları içindeki payını yüzde 29’dan yüzde 54’e yükselttik, insan kaynağı açısından kapasiteyi artırdık ve tam zaman eş değer (TZE) Ar-Ge personeli sayısını 29 binden 134 bine çıkarttık. Yürüyecek daha çok yolumuz var” dedi. Teknoparklar vasıtasıyla üniversitelerle sanayicileri bir araya getirdiklerini de söyleyen Varank, “Faaliyetteki 58 teknoparkta, yüksek teknolojili ürünler yerli imkan ve kabiliyetlerle geliştiriliyor. Son 14 senede teknoparklara 750 milyon lira ödenek sağladık” diye konuştu.

Haberin Devamı

81 İLE DENEYAP TEKNOLOJİ ATÖLYESİ

81 ilde 100 Deneyap Teknoloji Atölyeleri kuracaklarını açıklayan Mustafa Varank, “Atölyelerde ortaokul ve lise öğrencilerimizin, robotik, kodlama, nanoteknoloji, siber güvenlik, nesnelerin interneti, tasarım ve üretim, mobil uygulama ve yapay zeka gibi çeşitli alanlarda eğitim alması ve projeler geliştirmesini hedefliyoruz. İmzaları bu ay sonuna kadar atıp ilk uygulamalara da başlayacağız” diye konuştu.