Gazete Vatan Logo

Terörün finansmanına 100 milyon $’lık darbe

Silahtan tütüne yıllık küresel boyutu 650 milyar dolara ulaşan kaçak ticareti, özel şirketleri de harekete geçirdi. Philip Morris International kaçakçılıkla mücadele için 100 milyon dolarlık bütçe ayırdı. Terörün de finans kaynağı kaçakçılığı önleyecek fikirlere en az 100 bin dolar hibe verilecek.

Terörün finansmanına 100 milyon $’lık darbe

Dünyada devletlerin tüm çabalarına rağmen yıllık 650 milyar dolar büyüklüğe ulaşan kaçak ticaret pazarı, özel sektörün de önemli mücadele alanlarından birine dönüştü. Kaçak ticaretle mücadele konusunda pek çok çalışmanın içinde yer alan Philip Morris International, bu kez “PMI Impact” adını verdiği yeni bir girişimle, kaçakçılığı azaltmak için dünya çapında bir girişim başlattı. Dünya devi, bu girişim için 100 milyon dolar bütçe ayırdı. İlk fon desteği Avrupa Birliği’nde kaçakçılığı önleyecek fikirlere verilecek.

En çok 3 milyon dolar

“AB’de kaçakçılığı önleyecek fikirler” teması çerçevesinde sigara kaçakçılığı ve bunun önlenmesine etki edebilecek her türlü proje değerlendirmeye alınacak. Projelere en az 100 bin dolar, en fazla 3 milyon dolar hibe desteği verilecek. Hibeden kamu, özel sektör kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları yararlanabilecek. “PMI Impact” girişimine yüzde 13’te kemikleşen sigara kaçakçılığı sorunuyla baş etmeye çalışan Türkiye’den de proje bekleniyor.

Haberin Devamı

Fikirleri bekliyoruz

PMI İcra Kurulu Başkanı André Calantzopoulos, girişimin hedefini şöyle açıkladı:

“Kaçakçılıkla mücadele konusunda ilerleyebilmek için fikir, kaynak ve eylemlere ihtiyaç var. Bu yüzden “PMI Impact”ı başlattık. Çok önemli uzmanların bu çabamızı desteklemeyi kabul etmesi bizi son derece memnun etti ve geniş kapsamlı hibe başvurularını almayı büyük heyecanla bekliyoruz. PMI olarak, aynı zamanda, kendi tedarik zincirimizi denetlemeye ve kaçakçılıkla mücadele ile ilgili uluslararası protokolleri desteklemeye devam ediyoruz.”

Avrupa cazip pazar

PMI tarafından yapılan açıklamaya göre kaçak ticaretin en kârlı yöntemlerinden birisi tütün ticareti. Zorlu bir hedef olan sigara kaçakçılığı ile mücadelede kalıcı sonuçlar elde etmek için herkesin koordineli biçimde sorunun tamamına yönelik göstereceği çabalara ihtiyaç var. PMI yetkilileri, projenin ilk fonu için neden AB’deki kaçakçılığın seçildiğini de şöyle açıkladılar: “AB, suç ağları açısından hem kârlı bir hedef hem de çekici bir operasyon ortamı. Her ne kadar AB, ileri hukuki çerçevesi ve denetimleri, AB dışındaki ülkeler ve uluslararası örgütlerle işbirliği sayesinde suç ağlarının çalışmalarını bozmak açısından özel bir konuma sahip olsa da, AB pazarında kaçakçılık kapsam, büyüklük, rotalar ve aktörler açısından hızla büyümeye devam ediyor. Bu durum, daha hedefe yönelik ve daha kapsamlı kaçakçılıkla mücadele çalışmalarına ihtiyaç olduğunu gösteriyor.”

Haberin Devamı

Tabutta bile kaçırılıyor

Türkiye'de yüzde 20’den yüzde 13’e kadar gerileyen kaçak sigara oranı, son 2 yılda bu orana takıldı. Ülkede yılda yaklaşık 800 milyon paket kaçak sigara satıldığı tahmin ediliyor. Aynı zamanda terörün finansmanına destek olan sigara kaçakçıları akıl almaz yöntemler kullanıyor. Kokmuş balıkların arasında ya da tabut içinde sigara kaçırmak da bunlardan sadece ikisi.