Gazete Vatan Logo

Terörist değil ‘aptal aşık’

İskenderiye-Kahire seferi yapan yolcu uçağı dün sabah üzerinde bomba düzeneği olan biri tarafından kaçırıldı. Uçağı, Güney Kıbrıs’a indirten korsanın eski karısıyla barışmak istediği, bomba düzeneğinin de sahte olduğu ortaya çıktı

Terörist değil ‘aptal aşık’

Mısır Havayolları’nın (EgyptAir) İskenderiye - Kahire seferini yapan yolcu uçağı, Seyfeddin Mustafa isimli bir yolcu tarafından kaçırıldı. En az 60 kişi taşıyan MS181 sefer sayılı uçak, Güney Kıbrıs’taki Larnaka Havalimanı’na indirildi. Mısır havacılık yetkilileri, pilotun, üzerinde intihar yeleği olduğunu söyleyen hava korsanı tarafından tehdit edildiğini aktardı. Saatler süren dehşet anlarının ardından teslim olan Mustafa tutuklandı. Yolcuların tamamı kurtarıldı.

Eski asker çıktı

Güney Kıbrıslı yetkililer Mısır uçağını kaçıran korsanın üzerinde patlayıcı bulunmadığını, bomba düzeneğinin sahte olduğunu açıkladı. Olayda kimsenin burnu kanamadı. Hava korsanı Seyfettin Mustafa’nın eskiden Mısır askeri istihbaratında subay olarak görev yaptığı ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi’nin muhalifleri arasında yer aldığı bildirdi. Korsanın derdinin ise eski karısıyla barışmak olduğu ortaya çıktı. Mustafa’nın, Larnaka’da yaşayan ve aramalarına cevap vermeyen eski karısına ulaşmak için uçağı kaçırdığı anlaşıldı. Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de, “O terörist değil, aptal. Teröristler çılgındır ama aptal değildir. Bu adam aptal” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

‘İstanbul’ iddiası

Associated Press’in haberine göre; Mısır hükümet sözcüsü, hava korsanının İstanbul’a gitmek istediğini söyledi. Ancak pilot yeterli benzin olmadığını belirterek, uçağı Güney Kıbrıs’a indirdi. Bazı kaynaklar ise Mustafa’nın kendi isteğiyle uçağı Kıbrıs’a yönelttiğini belirtiliyor.


Mürettebat kokpitten atladı

Hava korsanı, saatler süren pazarlık sonucunda, kaptan pilot dahil dört mürettebat ve üç yolcu dışındakileri serbest bıraktı. Bir süre sonra da üzerinde üniforma olduğu görülen dört kişinin de aralarında bulunduğu yedi kişi uçaktan çıktı. Mürettebat olduğu tahmin edilen bu dört kişiden biri, kokpit penceresinden atladı.

Eski karısına mektup yolladı

Hava korsanı yazdığı Arapça mektubun Larnaka’da yaşayan eski eşi Marina Parashu’ya iletilmesini istedi. Görgü tanıkları da Mustafa’nın yetkililerden aprona fırlattığı mektubu eski eşine götürmelerini talep ettiğini söyledi. Daha sonra Kıbrıs vatandaşı olan Parashu, Larnaka havalimanına getirildi ve mektup kendisine ulaştırıldı.

Haberin Devamı

GÜNEY KIBRIS CUMHURBAŞKANI: ‘Her zaman bir kadınla alakalıdır’

Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Anastasiadis, olayın ‘terör bağlantısı’ bulunmadığını söyledi. Durumun bir kadınla alakalı olup olmadığı sorulan Anastasiadis, gülerek “Her zaman bir kadınla alakalıdır” ifadelerini kullandı. Görüşmeleri yürüten Kıbrıslı Rum yetkili de hava korsanının terörist olmadığını ve “âşık birine benzediğini” söyledi. Kriz nedeniyle Larnaka Havalimanı’nın geçici süreyle iniş ve kalkışlara kapatıldı. İsrail ordusundan bir kaynağın açıklamasına göre; İsrail uçak kaçırma olayının ardından önlem olarak hava sahasında savaş uçaklarını uçurmaya başladı.