Gazete Vatan Logo

Terörist avı başladı

Bombalı araç eylemleriyle şoka uğrayan İngiliz polisi Müslümanlar’ın yoğun olarak yaşadığı kentlere baskın düzenledi

Londra ve Glasgow’u kana bulamak isteyen eylemlerin büyük şans eseri engellenmesinin hemen ardından İngiliz ve İskoç güvenlik otoriteleri dün savunma pozisyonundan saldırıya geçti ve iki ülkede tam bir terörist avı başladı. Kamera kayıtlarında Londra’da bomba yüklü olarak ele geçirilen iki Mercedes’in İskoçya’dan geldiğinin tespit edilmesi üzerine Glasgow’da düzenlenen operasyonda biri kadın iki kişi gözaltına alındı. Evleri İskoç polisi tarafından didik didik arandı. İngiltere’de de Müslümanlar’ın yoğun olarak yaşadığı Liverpool ve Newcastle kentlerinde birçok eve yapılan baskınlarda 3 şüpheli gözaltına alındı.

Allah, Allah diye bağırıyordu
Öte yandan Glasgow Havalimanı’nda düzenlenen saldırının detayları da şekillendi. Jeep Cherokee marka aracın içinde bulunan iki militanın havalimanının ana terminaline son sürat girdikleri ancak check-in yapan yolculara birkaç metre kala kapıda takıldıkları belirlendi. Birçok yolcu araçtan atlayan militanları linç etmek istedi. “Allah, Allah” diye bağıran militanlar polis tarafından kurtarıldı. Yanıkları nedeniyle tedaviye alınan eylemcilerden birinin üzerinde çıkan intihar yeleği nedeniyle kaldırıldığı hastane boşaltıldı. Etkisiz hale getirilince panik geçti.

Ladin ne mesaj vermek istiyor?
Independent gazetesine açıklamalarda bulunan istihbarat kaynakları araç bombalarının çok açık bir şekilde Irak’tan kopya edilerek İngiltere’ye getirildiğini ve ardında El Kaide parmağı olduğuna neredeyse kesin gözüyle baktıklarını kaydetti. Uluslararası terörizm uzmanlarına göre El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in amacı, İngiltere’nin daha 3 günlük başbakanı Gordon Brown üzerinde baskı oluşturarak Irak’taki İngiliz askerlerinin çekilmesini sağlamak. Araçların tümünün Glasgow kayıtlı olması, havaalanı eyleminin Glasgow’da gerçekleşmesi de bunun en büyük işareti. Yapılan son anketlere göre İngiltere halkının yüzde 81’inin de askerlerin “derhal” Irak’tan çekilmesini desteklediği düşünüldüğünde Brown’ın olası diğer saldırılarda üzerinde bu baskıyı çok daha ağır hissedeceği açık...

Havaalanı saldırısı da tesadüfen can almamış
İskoç polisinden yapılan açıklamada Glasgow Havalimanı’nın ana girişine son sürat giren cipin arka koltuğunda ve bagajında 3 adet patlamamış tüp bulunduğu belirtildi. Tüplerin çarpmanın etkisine ve eylemi düzenleyen militanların üzerlerine molotof kokteyli bırakmış olmasına rağmen patlamaması büyük bir facianın yaşanmasını engelledi. Daha önce de yeşil ve mavi Mercedesler’le İngiltere’nin başkenti Londra’yı kana bulama planı iki büyük tesadüf sonucu boşa çıkartılmıştı.



İŞTE ŞÜPHELİ BOMBACILAR



İki saldırının da aynı hücre tarafından planlanıp uygulamaya konulduğunu düşünen İngiliz polisi, daha önce gece klüplerini bombalama ya da Irak’taki İngiliz askerlerine saldırı düzenleme ihtimali nedeniyle sürekli takip ettiği 4 şüpheliyi arıyor. Yukarıda fotoğrafları sırasıyla görülen Lamine Adam (26), arkadaşı Cerie Bullivant (24) kardeşi İbrahim Adam (20) ve Zishan Sıddıki’nin (26) son 2 ay içerisinde izlerini kaybettirdikleri belirtildi.

Hastanede patlama
İskoçya’nın Paisley kentinde havalimanı saldırısını düzenleyen eylemcilerden birinin tutulduğu Royal Alexandra hastanesinde de dün araç bombası paniği yaşandı. Polis, saldırılarla bağlantılı olduğu belirlenen bir aracın hastanenin garajında olduğunu tespit etti. Hastane derhal boşaltıldı ve 100 metrelik alandaki herkes dışarı çıkartılarak araç kontrollü bir şekilde patlatıldı. Daha sonra yapılan incelemede araçta daha öncekiler gibi tüp ya da benzine rastlanmadı.

Lüks otolar göz altında
Her iki saldırının da dikkat çekmemek için Mercedes ve Jeep Cherokee gibi lüks araçlarla düzenlenmiş olması nedeniyle şimdi polis olası diğer bombalı araç saldırılarının önüne geçmek için benzer araçlara karşı tetikte. Dün özellikle Müslümanlar’ın yoğun olarak yaşadığı semtlerde araçlar didik didik arandı.

Haberin Devamı