Gazete Vatan Logo

Terör paraları gizlenemeyecek

Devletin 32 yıllık birikmiş alacağını yeniden yapılandıran düzenleme, CHP’nin çekincelerine ilişkin bazı değişiklikler yapılarak yasalaştı. Kara parada izin sürülmesini imkansız hale getiren uygulamadan vazgeçildi.

Terör paraları gizlenemeyecek

Vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri, gümrük vergileri, SGK ve belediye alacaklarını yeniden yapılandıran ve yurt dışındaki varlıkların Türkiye’ye getirilmesinin önünü açan yasa teklifi CHP’nin çekincelerine ilişkin bazı değişiklikler yapılarak TBMM Genel Kurulu’nda dün kabul edildi.

Yasalaşan ‘Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi’ne göre, Maliye Bakanlığı’na bağlı tahsil dairelerince takip edilen vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, askerlik, seçim, nüfus, trafik karayolu geçiş ücreti ve RTÜK idari para cezaları, gümrük vergileri, sigorta primleri, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, genel sağlık sigortası prim alacakları ile bu alacaklara ilişkin her türlü ceza ve gecikme faizi yeniden yapılandırılacak. Yeniden yapılandırma 30 Haziran öncesi için geçerli olacak.

Yat maddesi çıkarıldı

Yasa ayrıca yurtdışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını yıl sonuna kadar getiren gerçek ve tüzel kişilerin bu varlıkları serbestçe tasarruf edebilmelerine imkan tanıyor.

Haberin Devamı

Genel Kurul’daki görüşmeleri sırasında ilgili tekliften “her türlü gemi, yat ve diğer su araçları” ifadesi ile başkalarının nam ve hesabına varlık getirilmesi imkanı çıkartıldı. Muhalefet tarafından kara para aklamaya neden olacağı iddia edilen ilgili bazı maddelerde de değişikliklere gidildi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 3 konudaki hassasiyetlerinin giderildiğini belirterek, şunları kaydetti: “Teklif bizim çekincelerimiz doğrultusunda yüzde 75 oranında değişti. Genel Kurul’da isteğimiz doğrultusunda 3 büyük değişiklik yapıldı. Birinci olarak deniz taşıtları düzenlemeden çıkarıldı. İkincisi kara para getirilirken üçüncü kişilerin isimlerinin gizli tutulması suretiyle izin sürülmesinin imkansız hale getirilmesi uygulamasından vazgeçildi. Üçüncü olarak da para getirenlere soruşturma yapılması ile ilgili madde eklendi.”

32 yıllık helalleşme

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Katip Üyesi, AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, devletin 32 yıllık birikmiş alacağını yeniden yapılandırdıklarını belirterek, “Trafik, askerlik, karayolu taşıma kanunu, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti idari para cezaları gibi yapılandırmalar mevcut. Bu, 1984 yılından beri olan tüm cezaları kapsıyor” dedi.

Haberin Devamı

Liderlerden ince ayar

Başbakan Binali Yıldırım’ın CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nu ziyaretinde iki liderin bu konuyu da ele aldığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Kılıçdaroğlu, kara paranın terörün finansmanında çok kritik rol oynadığını ve darbelerin ardında da hep kara paranın bulunduğunu, teklifin eski haliyle Türkiye’yi kara para açısından dünyada zora düşürebileceğini Yıldırım’a aktardı. Başbakan Yıldırım muhalefetin çekincelerini dikkate alacaklarını söylemişti. Yasa teklifine göre Türkiye’ye getirilen veya kanuni defterlere kaydedilen varlıklar nedeniyle, hiçbir şekilde herhangi bir vergi incelemesi, vergi tarhiyatı, araştırma, inceleme, soruşturma ve kovuşturma yapılması halen öngörülmüyor. Ancak önerge ile yapılan değişiklikle “başkaca bir neden ile gerekli olması hakkı saklı kalmak üzere” ifadesi kanun teklifine eklendi. Bu hükmün eklenmesi ile ilgili madde hükmünden yararlananlar hakkında diğer mevzuattan kaynaklanan sebeplerin hukuken zorunlu kıldığı hallerde gerekli işlemlerin her halükarda yapılacağı konusuna açıklık getirildi.

Haberin Devamı

Koç Holding’e ceza yasaya denk geldi

Koç Holding’e toplam 79 milyon lira vergi cezası tebliğ edildi. Koç Holding’in Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayınlanan özel durum açıklamasında, “Şirketimize tebliğ edilen raporlardan anlaşıldığı kadarıyla, 2011 ve 2012 hesap dönemleri için 37 milyon lira vergi aslı, 42 milyon lira vergi ziyaı cezası olmak üzere toplam 79 milyon lira talep edilmiş olup, talep edilen vergi aslı üzerinden ayrıca gecikme faizi de hesaplanacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Uzlaşma daveti

Açıklamaya göre, Vergi İnceleme Raporları ile 22 Ağustos 2016 tarihi için tarhiyat öncesi uzlaşma daveti şirkete tebliğ edildi.

Vergi inceleme raporlarında iştirak satışından kaynaklanan zararlar başta olmak üzere muhtelif uygulamaların eleştiri konusu yapıldığı belirtilen açıklamada devamla şöyle denildi:

Haberin Devamı

“Söz konusu vergi inceleme raporları dayanak gösterilerek yapılacak olası tarhiyat ve cezalara karşı, mevcut düzenlemelerdeki ve halen TBMM’de yasalaşma surecinde bulunan kanun tasarısının yasalaşması ile sağlanabilecek olan uzlaşma dahil bütün yasal haklarımız kullanılacaktır. Konu ile ilgili gelişmeler, özel durumların kamuya açıklanmasına ilişkin düzenlemelere uygun olarak yatırımcılarımız ile paylaşılacaktır.”

Ödendikçe hacizler kalkacak

-Ödemeler kolaylaşacak, tahsil edilemeyen alacaklar tahsil edilecek.

-Siciller temizlenecek.

-Borçlu sigorta primini bir takvim yılında ikiden fazla kez vadesinde ödemez ya da eksik

öderse yapılandırılan borçlarına ilişkin kalan taksitlerini ödeme haklarını kaybedecek.

-50 liranın altında olan düşük tutarlı alacakların tahsilinden vazgeçilecek.

-Kesinleşmiş kamu alacaklarının asıl tutarlarının tahsilinden vazgeçilmeyecek. Bu asıllara uygulanan gecikme faizi, gecikme zammı ve gecikme cezası yerine yurt içi ÜFE esas alınarak belirlenecek tutar ödenecek.

-Bu düzenlemeden yararlanmak isteyen borçluların ayrıca dava açmamaları, açılan davalardan vazgeçmeleri gerekecek.

-Ödenecek alacaklarla ilgili tatbik edilen hacizler, yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacak ve buna isabet eden teminatlar iade edilecek.

-Bu düzenleme kapsamında ödenmesi gereken tutarlar, Türkiye’de sportif alanda faaliyette bulunan spor kulüplerince 2’şer aylık dönemler halinde azami 36 eşit taksitte ödenebilecek.